Berdyansk State Pedagogical University

Rector's reception office:

bdpu.zp@gmail.com
rector_bdpu@ukr.net
0612891206

Address:

4, Schmidta St., Berdiansk, Zaporizhzhia  oblast Temporarily moved to: 66, Zhukovs`ki St., Zaporizhzhia

Новини кафедри початкової освіти: частина ІІ

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Педагогічна практика студентів БДПУ з інформатичної освітньої галузі в початковій школі в умовах війни

 

Бердянський державний педагогічний університет, знаходячись у ситуації, коли, здавалося б, все руйнується, продовжує працювати та забезпечує якісну теоретичну та практичну підготовку майбутніх учителів початкової школи.
Протягом лютого студенти другого (скороченого) курсу спеціальності 013 Початкова освіта заочної форми проходили педагогічну практику за додатковою спеціалізацією «Інформатика», в ході якої мали можливість не тільки перевірити свої професійні компетентності в реальних умовах, а й ознайомитися з сучасними тенденціями STEM-освіти: підготовка та проведення уроків інформатики, організація цікавих активностей для дітей, спільна дослідницька робота в STEM-лабораторії, а також набуття досвіду щирого спілкування зі здобувачами початкової освіти.

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Індивідуальний вимір професійного вдосконалення групи забезпечення ОПП Початкова освіта другого (магістерського) рівня

 

Науково-педагогічні працівники факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан – професорка Людмила Коваль) постійно дбають про підвищення своєї майстерності. Задля цього вони відвідують різноманітні заходи, які наразі організовуються закладами вищої освіти та вітчизняними і зарубіжними інституціями. Так, викладачі кафедри початкової освіти професорка Людмила Коваль, доцентка Ольга Попова, старші викладачки Марина Нестеренко та Крістіна Петрик і доцентка кафедри педагогіки Анжеліка Лесик долучилися до ITeachers Meet-Up #6 і були учасниками вебінару, проведеного Світланою Калашніковою, радницею при дирекції Інституту вищої освіти НАПН України, членкинею Національної команди експертів з реформування вищої освіти. Пані Світлана презентувала досить цікавий матеріал щодо імплементації парадигми вдосконалення викладання в університетах України на інституційному та індивідуальному вимірах. Доповідачка детально схарактеризувала тенденції викладання у вищій освіті, зокрема її інтернаціоналізація, цифровізація, зміни концепції викладання, навчальне середовище та інституційна стратегія, а також студентоцентрованість, зміна ролей, трансформація управління, впровадження активного навчання та викладання як колективний процес і відповідальність. Наголошуючи на тому, що навчання, викладання та дослідження – взаємопов’язані елементи та збагачують один одного, Світлана Калашнікова назвала ті міжнародні проєкти, які безпосередньо стосувалися вдосконалення викладання, інноваційних підходів, підтримки та відродження переміщених університетів тощо. Крім того, значна увага приділена індивідуальному виміру вдосконалення викладання, а саме коректності використання термінів, формулювання компетентностей та програмних результатів навчання, розробці силабусу та його експертизам.
Викладачки Людмила Коваль та Ольга Попова як члени робочої групи з розробки ОПП «Початкова освіта» для здобувачів другого магістерського рівня після вебінару визначилися з новими шляхами вдосконалення цієї освітньо-професійної програми.

 

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Підготовка майбутніх учителів початкової школи до фахової діяльності: сучасний інструментарій

 

Одне з головних завдань, яке стоїть перед Бердянським державним педагогічним університетом, – здійснення підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі початкової освіти. Забезпечити вирішення цього завдання можливо через ознайомлення магістрантів із інноваційними підходами до організації освітнього процесу в першому концентрі закладу загальної середньої освіти, одним із яких є використання LEGO-інструментарію.

Саме тому на своїх заняттях із навчальної дисципліни «Сучасні технології навчання мовно-літературної освітньої галузі в початковій школі» доцентка кафедри початкової освіти Лада Чемоніна акцентує увагу студентів на особливостях використання методики компетентнісного навчання «Шість цеглинок» на уроках мови і читання. Так, на лекції викладачка пропонує здобувачам вищої освіти взяти участь у виконанні вправ і завдань, розроблених на засадах названої вище методики. Під час практичного заняття студенти демонструють результати командної роботи виконання завдання домашнього практикуму: проводять розроблений спільними зусиллями урок мови або читання з використанням LEGO-інструментарію. Подібний підхід дозволяє не тільки формувати фахові компетентності майбутніх учителів початкової школи щодо викладання предметів мовно-літературної освітньої галузі, а й окреслити студентам найближчі перспективи використання набутих знань і вмінь, зокрема у процесі вивчення курсу за вибором «Діяльнісний підхід в НУШ», що викладається у рамках співпраці Бердянського державного педагогічного університету із фондом The LEGO Foundation (керівниця проєкту – Ольга Гуренко, перша проректорка БДПУ, докторка педагогічних наук, професорка).

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Формування програмних результатів навчання магістрів початкової освіти

 

Освітньою програмою спеціальності 013 Початкова освіта визначено перелік компетентностей, сформованість яких дозволить учителям початкової школи успішно розв’язувати складні професійні задачі та проблеми з урахуванням принципів Нової української школи.
Однією з загальних компетентностей, без яких сучасний педагог не може працювати (особливо в умовах дистанційного навчання), є інформаційно-комунікаційна, що виявляється в здатності опановувати та ефективно застосовувати цифрові технології в професійній діяльності, а також формувати відповідну компетентність у здобувачів початкової освіти.
У магістратурі (декан – докторка педагогічних наук, професорка Людмила КОВАЛЬ) викладається сучасна освітня компонента, яка забезпечує досягнення визначених програмних результатів навчання, – «Цифрова грамотність та основи інформаційної безпеки в початковій школі» (викладачка курсу – кандидатка педагогічних наук Марина НЕСТЕРЕНКО) є розвиток у здобувачів вищої освіти досвіду формування цифрової грамотності дітей молодшого шкільного віку, а також навичок організації безпечного інформаційного середовища в початковій школі.
Основними завданнями вивчення дисципліни є: дослідження структури цифрової грамотності особистості, розвиток у здобувачів вищої освіти навичок формування цифрової грамотності в здобувачів початкової освіти, ознайомлення з соціально-педагогічним аспектом інформаційної безпеки дітей у початковій школі, оволодіння методиками організації інформаційної безпеки в початковій школі, удосконалення навичок розв`язання професійних завдань за допомогою цифрових технологій.
Під час заліку магістранти продемонстрували високий рівень власної цифрової грамотності, виявили креативність у використанні методичних онлайн ресурсів, пропонували цікаві рішення щодо організації безпечного цифрового середовища в початковій школі, що свідчить про успішність засвоєння ними курсу «Цифрова грамотність та основи інформаційної безпеки в початковій школі».

 

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Творчий майстер клас « Янголятко для Миколайчика»

 

6 грудня у Європі розпочинаються різдвяні свята. І першим із них є день Святого Миколая (Saint Nicholas Day). В Україні діти з нетерпінням чекають Святого Миколая 19 грудня, щоправда, подарунки отримують цього дня лише слухняні, а на неслухняних чекають різки. Але в очікуванні свята малеча намагаються не пустувати, і без уваги Святого Миколая не залишається ніхто.
Діти по всьому світу пишуть Миколаю листи, в яких розповідають про свої бажання та сподіваються на їх здійснення в казкову ніч. В Україні існує повір’я: якщо в переддень свята зробити маленького янгола та загадати бажання, то є велика імовірність, що воно обов’язково збудеться.
13 грудня старша викладачка кафедри початкової освіти Ольга Качерова організувала та провела онлайн майстер клас із учнями початкової школи та викладачами кафедри початкової освіти (проф. Алла Крамаренко, старша викладачка Тетяна Мухіна) з виготовлення прикраси «Янголятко для Миколайчика».
Пропонуємо переглянути відео з майстер класу для тих, хто не зміг вчасно доєднатись то творчої майстерні. Можна разом із своїми дітками зробити новорічну прикрасу та поринути у вирій святкової передноворічної атмосфери.

 

Посилання на відео: https://drive.google.com/file/d/1dxLSonf5QCDWa7Hefd0ELdOehS35h9ZF/view?usp=share_link

 

 


 

Професійна мистецька підготовка майбутніх учителів початкової школи

 

Художньо-педагогічна підготовка майбутніх учителів побудована на основі розширення і поглиблення можливостей застосування образотворчої діяльності та арт-терапевтичних технік. Мистецька освіта передбачає здобуття спеціальних здібностей естетичного досвіду, професійних компетентностей, ціннісних орієнтацій, спрямованих на самореалізацію особистості і отримання кваліфікацій у різних видах мистецтва за допомогою вивчення таких дисциплін, як «Живопис» та «Практикум сучасного образотворчого мистецтва».
Здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня (41 ОПП Початкова освіта), старша викладачка Ольга Качерова, у процесі вивчення та засвоєння дисциплін познайомились з різними техніками живопису та арттерапії для творчих здібностей учнів; вивчали закони композиції та колористики; набували досвіду використання мистецького аналізу, здійснення добору творів мистецтва для учнів молодшого шкільного віку, проведення аналізу дитячих художніх робіт.
Вивчення дисциплін художньо-естетичного напрямку допомагає формувати і розвивати у майбутніх учителів нестереотипне мислення, художній смак, педагогічні вміння та навички, необхідні для якісної організації і творчого проведення уроків, а також різноманітних позакласних заходів у самостійній педагогічній діяльності.
На практичних заняттях з курсу «Практикум сучасного образотворчого мистецтва» студенти самостійно створювали електронні дидактичні навчальні матеріали, буктрейлери з використанням, мультимедійних технологій для проведення уроків з інтегрованого курсу «Мистецтво» в умовах НУШ. В процесі навчання здобувачі вищої освіти першого рівня 41 ПО удосконалювали професійно-педагогічні компетентності в практичній діяльності для реалізації та інтеграції мистецьких методів та прийомів для заохочення учнів до навчання.
Програма вивчення навчальної дисципліни «Живопис» всебічно сприяє засвоєнню основного арсеналу засобів, живописних прийомів, сприяє вивченню основних тональних, тонально-колірних і температурних співвідношень, користуючись обмеженою кількістю кольорів. На практичних заняттях студенти знайомились із таким стилем живопису, як «пуантилізм». Ефективною формою організації процесу навчання є індивідуальні завдання, направлені на науково-дослідну діяльність, розвиток здібностей, реалізацію творчих можливостей.

 

Посилання на відео: https://drive.google.com/file/d/1m5dm6VyPv2sQklgjy-CT6St1iBXfvBva/view?usp=share_link

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Підсумки проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції «Нові педагогічні виміри професійного розвитку майбутніх учителів: сучасні реалії та виклики»

 

15 листопада 2022 року в Бердянському державному педагогічному університеті з нагоди відзначення його 90-річчя було проведено Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Нові педагогічні виміри професійного розвитку майбутніх учителів: сучасні реалії та виклики». Організатор цього наукового заходу – кафедра початкової освіти (завідувачка – докторка педагогічних наук, професорка Алла КРАМАРЕНКО) факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан – докторка педагогічних наук, професорка Людмила КОВАЛЬ, заступник декана з наукової роботи – кандидатка педагогічних наук, доцентка Ольга ПОПОВА). За технічне оформлення матеріалів конференції відповідала старша викладачка кафедри початкової освіти Тетяна МУХІНА.
До участі в конференції були залучені науково-педагогічні працівники з різних куточків України, учителі-практики та здобувачі вищої освіти. Загалом, участь у науковому івенті взяли 175 учасників. Співорганізаторами заходу виступили Інститут педагогіки НАПН України, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Херсонський державний університет, Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Комунальний заклад «Покровський педагогічний коледж».
Робота конференції проходила за 5-а секціями, на яких обговорювались питання щодо трансформаційних змін у підготовці майбутніх педагогів під час тимчасового переміщення; підготовки майбутніх педагогів у коледжах в умовах воєнного стану; психологічної стійкість учасників освітнього процесу в період війни; розвитку особистості молодшого школяра в умовах зміненої реальності; життєвотворчого потенціалу сучасної мистецької освіти.

 

Кожен учасник конференції отримав сертифікат із зазначенням годин та кредитів ECTS. За результатами конференції видано збірник матеріалів доповідей.

 

Посилання на програму: https://drive.google.com/file/d/1NyQhouvdX092w9SaVmS3zCwzlbWhcJ7J/view?usp=drivesdk
Посилання на збірник: https://drive.google.com/file/d/1cTDW0CM5MmtizYjJ45HaPk7GF7s_7MC6/view?usp=drivesdk

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

ЗВІТНА ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦІЯ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВИРОБНИЧОЇ ПРАКТИКИ ЗДОБУВАЧІВ ПЕРШОГО (БАКАЛАВРСЬКОГО) РІВНЯ ЗІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ 013 ПОЧАТКОВА ОСВІТА

 

«Вчитель це не той,
хто допомагає тобі закінчити школу.
Вчитель це той,
хто допомагає тобі почати власне життя…»

 

Святослав Вакарчук,
український музикант, композитор,
громадський діяч

 

В умовах подальшої перебудови Нової української школи особливого значення набувають проблеми практичного застосування студентами-практикантами закономірностей професійної діяльності вчителя початкових класів та оволодіння способами її організації, удосконалення навичок моделювання освітнього процесу з використанням iнновацiйних технологій.
Виробнича практика на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан – професорка Людмила Коваль) є невід’ємною складовою освітньої програми здобувачів першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 013 Початкова освіта. Беручи до уваги особливості змішаної форми навчання (онлайн та офлайн формати), саме шкільна практика дозволяє студентам закріпити теоретичні знання з педагогіки, психології та методики викладання дисциплін початкової освіти безпосередньо в навчально-виховній роботі з дітьми молодшого шкільного віку. В умовах воєнного стану майбутні вчителі мають можливість пройти адаптацію до здійснення функцій учителя, класного керівника, помічника педагога для дітей з особливими освітніми потребами.
29 і 30 листопада 2022 року відбулась звітна конференція з виробничої практики на онлайн платформі Zoom за участі студентів 3 і 4 курсу спеціальності 013 Початкова освіта (Освітньо-професійні програми: Початкова освіта, Образотворче мистецтво, Практична психологія). На заході, організованому керівником практики – доценткою катедри початкової освіти Ларисою Алєксєєвою, були присутні: викладачі-методисти з основних освітніх галузей та завідувачка катедри початкової освіти – професорка Алла Крамаренко.
Доцентка Лариса Алєксєєва зазначила, що метою практики в початковій школі є оволодіння сучасними технологіями навчання, виховання та розвитку учнів, методами й формами організації педагогічної взаємодії, навичками професійної майстерності; формування педагогічних умінь і навичок роботи з творчими, обдарованими учнями, дітьми з особливими освітніми потребами; виховання звички щоденного поповнення теоретичних знань та їх творчого застосування в практичній діяльності.
В умовах дистанційного навчання практика дає можливість поглибити комунікативну, прогностичну, проєктувальну, методичну, самоосвітню компетентності майбутніх учителів. Студентам-практикантам доводиться приймати оперативні, гнучкі рішення в багатоваріантному освітньому процесі (онлайн й офлайн навчання), здійснювати емоційно-вольовий вплив на дітей, координувати навчальну діяльність молодших школярів, організовувати співробітництво в учнівському колективі.
Завідувачка катедри початкової освіти, професорка Алла Крамаренко, звернула увагу учасників заходу на те, що ми живемо в період освоєння й активного впровадження інноваційних технологій, саме тому майбутній учитель початкових класів Нової української школи повинен усвідомлювати новизну нетрадиційного підходу до структурування освітнього процесу, прагнути творчо вирішувати різноманітні педагогічні ситуації в умовах воєнного стану, здійснювати особистісно орієнтований підхід до кожного учня.
Члени комісії наголосили на тому, що дистанційне навчання відкриває для майбутніх учителів початкових класів низку принципово нових можливостей: широке залучення сучасних онлайн інструментів, гнучкий графік занять, можливість отримувати знання будь-яким зручним способом. Під час онлайн навчання візуалізація навчального матеріалу (онлайн дошка Lino, тематичні аватарки, супергерой-помічник для презентацій, онлайн платформи: Miro, Coursera, EdX, Projector, Duolingo тощо) набуває особливої цінності. Адже саме динамічна, чітка структура уроку в поєднанні з відео, фото, колажами, тематичними мемами розпалюють інтерес учнів молодшого шкільного віку.
Аналіз викладачами-методистами відвіданих пробних та показових онлайн уроків дає можливість зробити висновки про те, що майбутні вчителі Нової української школи правильно добирають та доцільно використовують на уроках активні форми, методи та засоби роботи з молодшими школярами відповідно до їх вікових та індивідуальних особливостей. Студенти проводили уроки з використанням різноманітних інноваційних методів, які активізували пізнавальну діяльність учнів, вели психолого-педагогічні спостереження з метою виявлення особистісних якостей учнів, складали документацію класного керівника.
Заслухавши доповіді на захисті, члени комісії відзначили високий рівень теоретичної та практичної підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня зі спеціальності 013 Початкова освіта. Учні молодшого шкільного віку – це особлива категорія дітей, яка сприймає навчання через гру. Студенти-практиканти проводили онлайн заняття з ігровими елементами, обов’язковою комунікацією та співпрацею учнів одне з одним. Обираючи дидактичні засоби для розробки власних конспектів уроків, майбутні вчителі проявляли ініціативність та педагогічну винахідливість, демонстрували навички дизайн-мислення. На заняттях учням пропонувалися інтерактивні вправи (вікторини, тести, ігри «Перший мільйон», «Знайди пару» тощо), створені на сервісі LearningApps. Для правильного розуміння школярами певних термінів та понять, практиканти активно застосовували наступні прийоми: «Інформаційне гронування», «Асоціативний кущ», «Сенкан», «Доміно», «Мої асоціації», адже вони сприяють розвитку пізнавальної діяльності, збільшенню активності, формуванню творчих навичок, розвитку критичного й логічного мислення тощо.
Проходження виробничої практики – це важливий крок на шляху становлення майбутнього вчителя Нової української школи й вдосконалення його професійної майстерності в складних і невизначених умовах сьогодення. Здобувачі вищої освіти мали можливість поглибити власні практичні вміння, сформувати особисте ставлення до світу педагогіки, розвинути професійну культуру, творче мислення, індивідуальний стиль професійної діяльності. Студенти 31ПО і 41ПО груп радять майбутнім практикантам, у яких цей етап ще у майбутньому, вже сьогодні старанно та відповідально вчити дисципліни своєї освітньої програми, щоденно вдосконалювати мовлення, розвивати власний інтелект та ерудицію, а також вчитися любити й поважати дітей як унікальних та талановитих особистостей.
Члени комісії висловлюють щиру подяку учасникам звітньої конференції з виробничої практики за цікаві доповіді, змістовні дискусії, яскраві та оригінальні презентації.

 

 

Лариса Алєксєєва,
доцентка катедри початкової освіти БДПУ

Світлини з архіву катедри початкової освіти

 


 

Діяльнісний підхід як середовище для формування наскрізних умінь у НУШ

 

Можна багато говорити про те, що сучасні діти інші, а можна врахувати ці зміни та застосувати діяльнісний підхід в освітньому процесі й досягти мети: сформувати особистість із розвиненими ключовими компетентностями та наскрізними вміннями, успішно інтегровану в соціум, здатну до самоосвіти та командної роботи. Такі орієнтири стали ключовими під час вебінару «Діяльнісний підхід як середовище для формування наскрізних умінь у НУШ», спікеркою якого була Наталія Зима – вчителька хімії Технологічного багатопрофільного ліцею із загальноосвітніми класами м. Хмельницького імені Артема Мазура, кращий вчитель хімії за версією Global Teacher Prize Ukraine 2020. Вебінар відбувся 7 грудня 2022р.
Ключовими були представлені такі позиції: наскрізні вміння в НУШ; діяльнісний підхід як освітня технологія; практики реалізації діяльнісного підходу на уроці.
Під час вебінару було акцентувано увагу на дослідженні «Діяльнісний підхід в початковій школі» (Дослідження інтегрованих педагогік, що ґрунтуються на ігровому діяльнісному підході та сприяють всебічному розвитку дітей початкової школи). Це дослідження було проведено під керівництвом Центру з питань творчості, гри й навчання «LEGO Foundation». Авторами цього звіту є: пані Рейчел Паркер (Rachel Parker), старший науковий співробітник Австралійської ради досліджень у галузі освіти (Australian Council for Educational Research – Рада «ACER») і доктор Бо Ст’єрне Томсен (Bo Stjerne Thomsen), керівник із питань досліджень «LEGO Foundation».
У контексті підготовки майбутніх учителів початкової школи на другому освітньому рівні вже другий рік поспіль читається курс «Діяльнісний підхід в НУШ (LEGO-технології)» (викладачка – доцентка Лада Чемоніна), що є складовою проєкту під керівництвом першої проректорки, професорки Ольги Гуренко.
Проте діяльнісний підхід впроваджується на різних предметах, а саме під час викладання курсу «Я досліджую світ».
Так, під час викладання навчальної дисципліни «Сучасні технології природничої, громадянської та історичної освітніх галузей в початковій школі» (викладачка – професорка Алла Крамаренко), питання діяльнісного підходу розглядалося в практичній площині, із орієнтиром на формування життєвих компетентностей здобувачів початкової школи. Проте представлений вебінар сприяв отриманню додаткової інформації у викладанні курсу «Я досліджую світ».

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Варіативність педагогічної практики майбутніх учителів початкової школи

 

29 листопада відбувся захист педагогічної практики здобувачів вищої освіти 31ПО групи. Не зважаючи на воєнний стан в країні та інші надскладні умови для проходження практики, третьокурсники із задоволенням на два тижні занурилися в реалії професії вчителя початкової школи. Деяким студентам пощастило працювати в офлайн режимі, інші спостерігали та проводили онлайн уроки, а хтось потрапив в умови змішаного навчання, коли вчитель одночасно працює в класі та у відеоконференції.
Географія баз практики охоплює державні та приватні заклади освіти Донецької, Дніпропетровської, Одеської, Вінницької та інших областей України.
Під час захисту викладачі та студенти переглядали презентації та відеозаписи з матеріалами педагогічної практики, слухали звіти, спільно аналізували моделі проведених уроків, ділилися враженнями та рефлексували.
Ми пристосувались до всіх реалій, вміємо організовувати якісний освітній процес в умовах війни, можемо вільно проводити заняття в дистанційному режимі та, навіть, в укритті. Нас нічого не зупинить, адже ми сильні, розумні, нездоланні та міцно тримаємо освітній фронт!

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Мовна підготовка майбутніх учителів початкової школи в системі неформальної освіти

 

Важливість іноземних мов для доступу та розширення освітніх і професійних можливостей особистості майбутнього педагога визнається Україною та відображається у низці національних стратегій та ініціатив, включаючи визначення вивчення іноземних мов, зокрема англійської, пріоритетом внутрішньої політики у стратегічних документах країни.
Відповідно метою професійної підготовки у закладі вищої освіти майбутніх учителів початкової школи є набуття ними досвіду педагогічної діяльності, мається на увазі оволодіння інтерактивними технологіями навчання, методами формування навичок самостійної роботи, тобто не лише засвоєння певного обсягу знань, вироблення відповідних умінь і навичок, а й здатність застосовувати їх в особливих умовах, вміння швидко орієнтуватися у ситуаціях безпосередньої професійної діяльності. Професійну компетентність варто розглядати як єдність теоретичної та практичної підготовки студентів до здійснення майбутньої педагогічної діяльності.
На реалізацію означених умов і спрямовані курси «Методика навчання української мови в початковій школі» та «Методика навчання іноземної мови в початковій школі з практикумом» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (викладачка Крістіна Петрик).
Завдяки творчому поєднанню формальної та неформальної освіти викладачці вдалося трансформувати інтереси та потреби здобувачів вищої освіти в гнучку та адаптовану форму навчання, яка ґрунтувалася на трьох засадах: «вчитися в дії» – отримувати знання під час практичних завдань; «вчитися взаємодіяти» – передбачала роботу в групах або командах; «вчитися вчитися» – аналізувати власний досвід і з нього формувати нові знання.
Майбутні учителі початкової школи дійшли висновку, що комунікативна компетентність відображає спроможність ефективно здійснювати освітню діяльність, творчо реалізувати набутий теоретичний і практичний досвід під час проходження виробничої практики, залучати інноваційні технології навчання, що є підтвердженням неперервного професійного й особистісного саморозвитку впродовж життя.
Тож насправді, неформальна освіта – це можливості. Можливості для самовдосконалення, самореалізації; для здобуття нових знань і практичного досвіду; для пошуку мотивації та натхнення. А якщо можливості є, їх треба використовувати!

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

УСПІШНИЙ ЗАХИСТ КУРСОВИХ РОБІТ З СУЧАСНИХ СИСТЕМ ОСВІТНІХ ГАЛУЗЕЙ У ПОЧАТКОВІЙ ШКОЛІ В ОНЛАЙН ФОРМАТІ

 

«Наука ‒ це корінь і насіння.
Кожна зернинка наукової ідеї,
посіяна дослідником

у родючий ґрунт експериментів, дослідів та досвіду

проростає квіткою нового знання з міцним корінням істини…».

 

Український філософ,
богослов та письменник Феофан Прокопович

 

Зростання вимог до професійної підготовки випускників закладів вищої школи потребує їх активного залучення до науково-практичних досліджень. Підготовка здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти у Бердянському державному педагогічному університеті спрямована на здобуття студентами теоретичних і практичних знань, набуття умінь та навичок за обраною освітньою програмою, що відповідає загальним засадам наукової методології та професійної діяльності, порядку формування компетентностей, достатніх для ефективного виконання завдань інноваційного характеру.
Важливою науково-освітньою компонентою під час навчання на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан – професорка Людмила Коваль) є написання здобувачами курсової роботи. Курсове дослідження – це досить складна форма самостійної творчої роботи студента, у процесі якої він узагальнює, оновлює та розширює теоретичні знання та практичні вміння з обраної теми, підсумовує результати власної освітньої діяльності, обґрунтовує її модель та результативність, презентує інноваційні педагогічні методи, прийоми, технології та стратегії Нової української школи, набуває досвіду дослідницької, творчої, аналітичної роботи.
23 листопада 2022 р. на платформі ZOOM відбувся захист курсових робіт з сучасних систем освітніх галузей у початковій школі студентами групи с26ПО (Освітньо-професійна програма: Початкова освіта. Практична психологія), наукова керівниця – доцентка катедри початкової освіти Лариса Алєксєєва. Потрібно відзначити, що для здобувачів освіти курсова робота є засобом перевірки теоретичної та методичної підготовки як майбутніх учителів Нової української школи. Цей вид самостійної роботи бакалаврів констатує вміння працювати з літературою, вчить спостерігати, аналізувати, узагальнювати, порівнювати різні погляди, педагогічний та науковий досвід, чітко та логічно викладати свою думку, аргументувати свої позиції за допомогою конкретних фактів, вести науково-педагогічні дослідження під керівництвом наставника. Працюючи над написанням науково-дослідної роботи, молоді вчені дотримувалися культури академічної доброчесності, відповідно до Законів України «Про вищу освіту», «Про освіту» та «Положення про забезпечення академічної доброчесності у Бердянському державному педагогічному університеті».
Завідувачка катедри початкової освіти, професорка Алла Крамаренко, звернула увагу присутніх на тому, що курсові роботи оцінюються комісією як проміжні підсумки знань з окремих методик початкової освіти. Вони дозволяють оцінити здатність студентів самостійно проводити наукові дослідження, творчо мислити, систематизувати матеріали наукового та навчально-методичного характеру.
Заслухавши доповіді на захисті, члени комісії відзначили високий рівень теоретичних знань у бакалаврів з мовно-літературної освітньої галузі. На якість курсових робіт суттєво вплинуло використання практичного матеріалу. Представлені роботи відзначаються логічністю викладу, чіткою структурою, грамотністю, мають характер цілісного й завершеного самостійного дослідження.
Члени комісії висловлюють щиру подяку здобувачам першого (бакалаврського) рівня за цікаві та змістовні доповіді на захисті, інноваційний підхід в осмисленні актуальних проблем у початковій школі, правильно оформлені підсумки науково-дослідної роботи, яскраві та оригінальні постери й презентації.
Особливо хотілося б відмітити найактивніших, найвідповідальніших студенток: Катерину Сапранкову, Марію Галушкову, Дар’ю Жученко, Марію Сукову, Єлизавету Вінярчик.
Вітаємо молодих науковців з успішним захистом курсових робіт і бажаємо подальших плідних звершень у наукових розвідках!!!

 

Лариса Алєксєєва,
доцентка катедри початкової освіти БДПУ

Світлини з архіву катедри початкової освіти

 


 

Інформаційна гігієна здобувачів вищої освіти під час війни

 

Розширення знань щодо безпеки діяльності і мережі Інтернет – актуальна проблема для всіх її активних користувачів. Як дорослих людей, так і молодших школярів. Особливо зараз, в умовах активної фактичної та інформаційної війни. Оскільки в зміст навчальних дисциплін в університеті ця тема закладена частково, то студенти 41ПО групи (в рамках вивчення дисципліни “Методика навчання інформатичної освітньої галузі в початковій школі”, викладачка Нестеренко Марина Миколаївна) вирішили ознайомитися з нею детальніше.

Досвід, який отримали здобувачі завдяки матеріалам ресурсів неформальної освіти, розширився вміннями дотримуватися принципів інформаційної гігієни в цифровому просторі, навичками розпізнавання фейків у соціальних мережах і ЗМІ.

Алгоритм перевірки новин на достовірність стане будь-кому в нагоді, а майбутні вчителі початкової школи, можуть ще й поділитися своїми знаннями з дітьми, адаптувавши їх і увівши в актуальний контекст освітньої діяльності.

 

 

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Педагогічна практика майбутніх учителів початкової освіти в умовах зміненої реальності

 

Педагогічна практика – це важлива складова частина освітнього процесу. Вона забезпечує поєднання теоретичної підготовки майбутніх фахівців із їх практичною діяльністю в закладі вищої освіти, сприяє формуванню творчого відношення майбутнього вчителя початкової школи до педагогічної діяльності.

Так, здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Бердянського державного педагогічного університету спеціальності 013 Початкова освіта, факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан проф. Людмила Коваль) проходили педагогічну (виробничу) практику на базі закладів загальної середньої освіти України (групові керівники: доц. Тетяна Ніконенко, ст. викл. Крістіна Петрик).

Завдання виробничої (педагогічної) практики як обов’язкової складової професійної підготовки майбутнього вчителя початкової школи – навчити здобувачів творчо використовувати теоретичні знання й практичні вміння в педагогічній діяльності, сприяти опануванню ними сучасними технологіями навчання.

Під час проходження практики в умовах зміненої реальності здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти мали можливість самостійно проводити уроки як в онлайн, так і в офлайн форматі, що сприяло становленню кожного в ролі вчителя початкової школи. Вони вчилися оцінювати, аналізувати та проводили уроки відповідно до педагогічних вимог. Також, це була чудова нагода для психологічної адаптації майбутніх фахівців до реальних умов праці в майбутньому.

У сучасних реаліях майбутні вчителі початкової школи повинні були знайти оптимальне рішення і навчитися пристосовуватись до різних життєвих ситуацій: відсутність світла, інтернету, проведення уроків в укриттях, але  й такі виклики не зупиняли, а, навпаки, стимулювали йти вперед і працювати над собою, викликали бажання навчати здобувачів початкової освіти.

Окрім традиційної системи навчання майбутні фахівці опрацювали методику роботи в таких педагогічних проєктах як Інтелект України, Вольдорфська школа, На крилах успіху, Світ чекає крилатих тощо. Діяльність студентів під час проходження виробничої (педагогічної) практики є аналогом професійної діяльності вчителя, вона організовується в реальних умовах роботи закладу загальної середньої освіти. Відповідно, майбутні педагоги мали час і змогу осмислити й проаналізувати соціально-педагогічні явища, ситуації, закономірності й принципи освітнього процесу задля належного опанування досвідом обраної професії.

 

 

 

 

    

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Неформальна освіта майбутніх учителів початкової школи: математична освітня галузь

 

Система освіти є динамічним утворенням, що перебуває у постійному взаємозв’язку й розвитку та характеризується наскрізним оновленням не лише змісту, але й структурних компонентів.
Так, поширення ідей громадянського суспільства й соціальної відповідальності за особистісне і професійне становлення людини призвели до виникнення нових освітніх інституцій й інноваційних напрямів педагогічної діяльності.
Зокрема, набуває популярності неформальна освіта як інноваційний компонент освітнього середовища, що є однією із складових освітнього процесу на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан – професорка Людмила Коваль).
З цією метою викладачки катедри початкової освіти проф. Людмила Коваль та доц. Тетяна Ніконенко взяли участь у Міжнародній педагогічній онлайн-конференції «Навчання під час війни. Як не допустити освітньої катастрофи» (математична секція) та у Всеукраїнській науково-практичній Інтернет-конференції «Тенденції сучасної підготовки майбутніх учителів початкової школи», за результатами роботи отримали сертифікати.
Також викладачками було запропоновано здобувачам першого (бакалаврського) рівня вищої освіти с16 та 31 групам різні онлайн-платформи, що містять безкоштовні курси та вебінари для самоосвіти вчителів початкової школи.
У результаті активної роботи майбутні фахівці обрали різні курси та вебінари для прослуховування й відпрацювання матеріалів, серед них: «Втілення підходу «діти навчають дітей» на уроках математики», «Інтерактивний урок математики: алгоритми та приклади створення дидактичних матеріалів», «Інтегроване навчання», «Створення інтерактивних вправ за допомогою онлайн-сервісу LearningApps», «Сторітелінг у навчанні математики», «Математика у стилі Startup». У результаті підвищення кваліфікації здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти склали успішно тестування та отримали сертифікати.
Запропоновані курси цікаві, поглиблюють практичні й теоретичні знання та навички майбутніх фахівців і мають доступ до матеріалів в будь-який зручний час, що дає можливість активно долучитися до них.
Під час формування підсумкової оцінки з освітніх компонент «Методика навчання математичної освітньої галузі в початковій школі» та «Сучасні системи навчання математичної освітньої галузі в початковій школі» результати неформальної освіти майбутніх фахівців оцінюються додатковими балами з поданням офіційних сертифікатів, що зазначено в робочій програмі та силабусі.

 

 

 

 

За матеріалами катедри початкової освіти

 


 

Всесвітній день науки на кафедрі початкової освіти: результати та перспективи

 

10 листопада визначається Всесвітній День науки, проте нові реалії сьогодення вносять свої корективи. Власні наукові здобутки за 2022 рік обговорювали й викладачі кафедри початкової освіти: написання статей у фахових виданнях, статтях із високим індексом цитування, базах Web of Seance та Scopus, участь у міжнародних проєктах, участь у всеукраїнських та міжнародних конференціях.

Обговорюючи сучасні виклики в науковому світі, викладачі окреслили проблему активізації публікацій власних статей в базах Web of Seance та Scopus, написання яких на сьогодні прописано в нормативних документах МОН. Виникло багато питань з цього приводу, проте в нагоді став відкритий захід Open Doors «Запитай у проректорки про Scopus». Професорка Яна Сичікова досить повно розкрила питання друку статей в такій базі, алгоритм перевірки журналів, на що треба звертати увагу при виборі журналу та т.п. Також вона неодноразово підкреслювала важливість цитування статей, які вже надруковані. Викладачі кафедри початкової освіти мали можливість скорегувати власні плани щодо наукової діяльності, визначити пріоритетні позиції на майбутнє.
Узагальнено відповідні результати наукової діяльності викладачів в презентації, проте більш розширений звіт буде представлено під час проведення Днів науки в університеті.

 

Посилання на презентацію:

“Науково-дослідна діяльність кафедри початкової освіти за 2022 рік”

https://drive.google.com/file/d/1P8shtGrWN1MVM06W5q67rAtBKE72g3lR/view

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Ідеї Григорія Сковороди в методико-природничій діяльності майбутніх учителів початкової школи на практиці

 

Дослідники життя і вчення Григорія Сковороди сходяться на тому, що Варсаві якимось чином вдається залишатися близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилися кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду «за свого», люблять його як друга і шанують як учителя.

Спадщина Сковороди «належить до визначних надбань вітчизняної культури, а його ім’я зайняло помітне місце в ряду видатних діячів минулого, які збагатили філософську думку та художню літературу України. У свідомості сучасників та нащадків Сковорода постає як мандрівний філософ-вільнодумець, вчитель, який був передвісником нової епохи – епохи українського романтизму», – йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови Верховної Ради України «Про відзначення 300-річчя від дня народження Григорія Савича Сковороди» у 2022 році.
Вивчаючи дисципліну «Сучасні системи навчання природничої, громадянської та історичної освітніх галузей в початковій школі» (викладачка – професорка Алла Крамаренко), саме філософські засади методико-природничої науки, здобувачі с26 гр. досліджували спадщину визнаного вченого та його ставлення до формування особистості в єдності з навколишнім світом. Його життєдієві орієнтири майбутні вчителі початкової школи впроваджують у власній практичній діяльності. Так, здобувачкою Марією Галушковою з учнями 3 класу (КЗО СШ №12 м.Дніпро) на уроці «Я досліджую світ» було представлено проєкт «Людина як служник природи в спадщині Григорія Сковороди». Здобувачі початкової освіти мали можливість ознайомитися з основними тезами-порадами життєдіяльності людини серед природи, які окреслив видатний філософ. На етапі рефлексії учні відобразили малюнками власні враження від проєкту, візуалізували основні цитування філософа крізь призму сьогодення. Не дивлячись, що матеріал має дещо складний вектор для сприйняття в дитячому віці, Марія представила його досить цікаво та на засадах національного виховання майбутнього покоління.

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Художник(ця)+письменник(ця)=цікавий творчий танде!м

 

«У кожного свій фронт», і мовний – не менш важливий!». Це слова авторки книжки, з якими вона звертається до читачів своєї поезії.

Віталіна Ганзина – волонтерка, поетеса, вчителька, заступниця директора в Бердянській загальноосвітній школі № 2.
Ольга Качерова – старша викладачка кафедри початкової освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ, мисткиня, ілюстраторка.
Щорічні події внесли свої корективи у життя кожного з нас, але творчих, талановитих людей нашої країни не зупинити. Поетеса Віталіна Ганзіна написала цікаву казочку для маленьких школярів, а художниця Ольга Качерова виступила ілюстраторкою, яка зобразила головного героя у всій красі.

 

 


 

Медіаграмотний учитель початкової школи – завдання сучасного закладу вищої освіти

 

Життя пересічного українця сьогодні навряд чи можливо уявити без медіаресурсів. Через них ми дізнаємось новини, спілкуємося, навчаємося, шукаємо інформацію, здійснюємо покупки тощо. Така медіазаповнюваність життя спричинила появу певних загроз щодо безпеки життєдіяльності кожної людини.

Доцентка кафедри початкової освіти Лада Чемоніна знайшла рішення цієї проблеми, запропонувавши здобувачам першого рівня вищої освіти спеціальності 013 «Початкова освіта» дисципліну за вибором «Основи медіаосвіти та медіаграмотності майбутніх учителів початкової школи», що в умовах воєнного стану та дезінформаційної політики з боку країни-агресора набуває особливої ваги.
Під час вивчення названої вище дисципліни другокурсники набувають ряд фахових компетентностей, серед яких провідну роль має інформаційно-цифрова, що передбачає здатність орієнтуватися в інформаційному просторі, свідомо сприймати і критично тлумачити інформацію, відділяти реальність від її віртуальної симуляції, розуміти структурні елементи, які впливають на інформацію; виявляти медіакомпетентність, користуватися різними медіатехнологіями, здійснювати пошук необхідної інформації та створювати медіапродукти освітнього спрямування.
Мотиваційним поштовхом до вдосконалення власних умінь і навичок з медіаграмотності для майбутніх учителів початкової школи виступає неформальна освіта. Цьогоріч студенти 21ПО групи отримали можливість поповнити своє фахове портфоліо цікавинками, успішно прослухавши курс «Інформаційна гігієна. Як розпізнати брехню в соцмережах, в інтернеті та на телебаченні» на платформі масових відкритих онлайн курсів Prometheus.
Отже, сподіваємося, що вже найближчим часом у закладах загальної середньої освіти будуть працювати медіаобізнані фахівці в галузі початкової освіти, представники нової генерації учителів, здатні компетентно виконувати свої професійні обов’язки.

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Методико-природнича діяльність майбутніх учителів початкової школи в умовах змінених реалій: міжнародна платформа неформальної освіти

 

Участь студентів в Міжнародних науково-практичних конференціях є складником неформальної освіти, що враховується в загальні бали з оцінювання компетентностей здобувачів та є складником при акредитації ОП 013 Початкова освіта, при рейтингу участі студентів в міжнародній діяльності. Відповідно здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня (ОПП Початкова освіта) продовжують вдосконалюватися як майбутні науковці на міжнародному рівні та отримувати сертифікати, які засвідчують результати неформальної освіти (0,8 ECTScredits).

Так, здобувачі вищої освіти (41 гр.) взяли участь у 15 Міжнародній науково-практичній конференції «Science, innovationsandeducation: problemsandprospects», яка відбулася 21–23 вересня ц.р. у м. Токіо (Японія), URL: (https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2022/09/SCIENCE-INNOVATIONS-AND-EDUCATION-PROBLEMS-AND-PROSPECTS-21-23.09.22.pdf) та в 1 Міжнародній науково-практичній конференції «Scientificprogress: innovations, achievementsandprospects» в м. Мюнхін (Германія), 9–10 жовтня ц.р. URL: https://sci-conf.com.ua/wp-content/uploads/2022/10/SCIENTIFIC-PROGRESS-INNOVATIONS-ACHIEVEMENTS-AND-PROSPECTS-9-11.10.22.pdf.
Майбутні вчителі початкової освіти Каріна Горбачова, Ганна Іванова, Мілена Міщенко,Тетяна Тубова підготували тези з методико-природничої підготовки здобувачів початкової освіти як в умовах НУШ, так і в порівнянні з попереднім Держстандартом (керівниця – професорка, завідувачка кафедри початкової освіти Алла Крамаренко). Вивчаючи дисципліну «Методика навчання природничої, громадянської та історичної освітніх галузей в початковій школі», майбутні фахівці мали можливість отримати компетентності щодо організації еколого орієнтованого освітнього простору здобувачів початкової освіти в умовах її модернізації. Дисципліна охоплює процес підготовки здобувачів вищої освіти до викладання курсу «Я досліджую світ», до природозбережувальних практик в умовах сталого розвитку суспільства, змінених реалій.
Хотілося б відзначити й наукову підготовку учасників конференції, які вже зарекомендували себе на заходах такого формату. А також роботу кураторки – кандидатки педагогічних наук Марини Нестеренко, яка на відповідному рівні сформувала в здобувачів компетентності щодо роботи з електронними ресурсами, пошук інформації на платформі численних бібліотек.

 

Наукові доповіді оргкомітетом було відзначено сертифікатами.

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Кар`єрне зростання сучасних педагогів в умовах зміненої реальності

 

Сучасні умови роботи, а саме організація освітнього процесу із застосуванням дистанційних технологій передбачає нові форми взаємодії зі студентами. Так, для здобувачів вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта організовано серію воркшопів «Кар’єрне зростання сучасних педагогів в умовах зміненої реальності», метою яких було показати майбутнім педагогам, як можна досягти значного успіху не тільки в нашій країні, а й за кордоном. Модераторами заходів були докторка педагогічних наук, професорка, декан факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Людмила Коваль та кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри початкової освіти Марина Нестеренко. Студенти познайомилися з цікавими творчими людьми, вчителями-практиками, які продемонстрували власні успішні кейси педагогічної карєри.
Так, 4 жовтня відбулася зустріч із Ольгою Єременко, учителькою початкової школи з м. Миколаєва (стаж роботи 12 років), яка об’єднала навколо себе потужну спільноту освітян. Із персональної сторінки профілю пані Ольги в соціальній мережі Instagram виріс у майже 15-тисячний блог із унікальним педагогічним контентом: методичні поради колегам, рекомендації батькам, відкриті обговорення гострих учительських питань, презентацією авторського досвіду роботи в НУШ з усіма його романтичними та неприємними моментами. Кожен підписник може знайти і відповідь, і підтримку в складній професійній ситуації. Ольга Володимирівна – авторка понад 150 корисних дописів! Крім того, педагогиня є постійною журналісткою Національної платформи «Всеосвіта» та активно співпрацює з видавництвами «Генеза» й «Оріон». Другий воркшоп 12 жовтня провів Олексій Бородін, учитель 1-А класу ліцею«Софія», престижного закладу освіти в місті Києві, студент факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ. За три роки педагогічної діяльності він узяв участь майже в 40 різноманітних активних заходах: тематичних онлайн-курсах, різнопланових тренінгах; виступав спікером на Всеукраїнських конференціях, освітніх фестивалях і круглих столах. Коло його інтересів у неформальній освіті – інклюзія, інноваційні технології, STEM-підхід, розвиток цифрових навичок учителя, психологічна підтримка дітей в умовах війни тощо. У 2022 році Олексій Бородін заснував Громадську організацію «Діти – покоління майбутнього». Це команда однодумців, яка провадить свою діяльність у сфері надання благодійної та гуманітарної допомоги дітям із особливими освітніми потребами, які опинилися в складній життєвій ситуації. На воркшопі говорили про роботу за покликанням у приватному закладі освіти, будні педагога-чоловіка з першачками та діяльність громадської організації. Заключний захід відбувся 26 жовтня. Гостем був також студент спеціальності 013 Початкова освіта Артем Дудка, який працює в Запорізькій ЗОШ І-ІІІ ступенів № 75.Пан Артем є засновником Громадської організації «Освіта без умов», яка займається наданням послуг у сфері неформальної освіти. Він був координатором декількох конференцій EdCamp, програми STEAM-camp Zaporizhia від компанії Метінвест та багато інших. Варто сказати про те, що вони дозволяють молодому педагогу подорожувати всією Україною і вивчативпровадження кращих освітніх практик Фінляндії, Німеччини, США. Усі зустрічі проходили в форматі інтервю, що давало можливість залучити здобувачів денної та заочної форм навчання (щоразу більше 100 учасників). Наприкінці традиційно підводилися підсумки, які узагальнювали філософію педагогічного досвіду та бліц-опитування, що особливо подобалося учасникам зум-конференції.
Здобувачі вищої освіти задоволені можливістю поспілкуватися з сучасними педагогами, які намагаються ефективно поєднати вчительську діяльність із громадською активністю, що сприяє професійному зростанню. Сподіваємося, що такі зустрічі мотивуватимутьмайбутніх учителів початкової школи до кар’єрного зростання.

 

 

  

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Спадщина Олександри Савченко: гуманістичний вектор в системі
«дитина – навколишнє середовище»

 

В основу розвитку сучасної філософії початкової освіти покладається принцип дитиноцентризму, який був наскрізним у педагогічній спадщині Олександри Савченко. Непересічна постать такої людини вражає, а її фундаментальні здобутки є орієнтиром сучасних пошуків модернізації початкової ланки освіти.
Слід зазначити, що щорічні міжнародні та всеукраїнські педагогічні читання «Василь Сухомлинський у діалозі з сучасністю» під незмінним головуванням Олександри Савченко мали потужний потенціал з гуманізації освітнього процесу в цілому та в системі «дитина – навколишнє середовище» зокрема. Вона завжди всіх надихала невичерпною енергією, самовідданістю, великою вірою в неповторну силу ідей видатного українського педагога-гуманіста.
4 листопада ц.р., вшановуючи пам’ять академіка-засновниці НАПН України, докторки педагогічних наук, професорки, заслуженої працівниці освіти України, фахівчині в галузі загальної педагогіки і дидактики початкової школи Олександри Савченко, здобувачі м11 гр. ФППОМ в контексті нетрадиційного формату практичного заняття з дисципліни «Сучасні технології природничої, громадянської та історичної освітніх галузей в початковій школі» презентували її науково-педагогічний шлях, концептуальні позиції з формування дитини-людини на гуманістичних засадах та важливість принципу величі природи у вихованні учня.
Обговорюючи авторські видання дидакта початкової освіти, викладачка – професорка Алла Крамаренко зазначила, що колектив кафедри початкової освіти під її керівництвом та декана Людмили Коваль опублікував в журналі «Початкова школа» власні напрацювання, які в свою чергу були також присвячені 55–річчю ФППОМ.
Разом з тим, дуже великий інтерес викликало наукове електронне видання матеріалів І Всеукраїнських педагогічних читань пам’яті Олександри Савченко «Олександра Яківна Савченко. Уроки співпраці і спілкування», Київ, 4 листопада 2021 р. DOI: https://doi.org/10.32405/978-966-644-601-8-2021-104. До збірника увійшли матеріали учасників зазначених читань пам’яті О. Савченко, в яких висвітлені події життя і віхи діяльності видатної української вченої.
Здобувачі були вражені кількістю учнів академіка Олександри Савченко, серед яких декан ФППОМ, докторка педагогічних наук, професорка, заслужена працівниця освіти України Людмила Коваль та докторка педагогічних наук, професорка Ірина Барбашова, їх зворушливі спогади про свою керівницю випромінюють надзвичайне тепло, а для майбутніх учителів початкової школи – приклад відданості справі (Коваль Л. Масштабність провідницької діяльності Олександри Яківни Савченко та неповторність її особистості https://undip.org.ua/wp-content/uploads/2021/12/Zbirnyk_I_pedchytan_2021.pdf, Барбашова І. Олександра Яківна Савченко – науковий керівник і консультант педагогічних досліджень у галузі початкової освіти https://undip.org.ua/wp-content/uploads/2021/12/Zbirnyk_I_pedchytan_2021.pdf).
На етапі рефлексії здобувачами (Ліза Чорна, Ліза Грєбенщикова) було обрано тезу Олександри Савченко «консолідації суспільства навколо захисту інтересів дитинства» як орієнтир сучасних трансформацій в методичній площині системи «дитина – навколишнє середовище».

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Присвячується 2-ій річниці пам’яті академіка Олександри Савченко…

 

Уміння вчитися і вчити інших – життєве кредо академіка Олександри Савченко.
Діапазон наукової спадщини академіка Олександри Савченко надзвичайно широкий. Спроба визначити різні напрямки педагогічних пошуків ученої здійснена її учнями та колегами в ювілейному виданні «Науковий простір академіка Олександри Савченко».
Це передусім концептуальні засади розвитку загальної середньої освіти в Україні, дидактична система навчання молодших школярів, методика читання в початкових класах, професійна підготовка майбутніх педагогів, історико-педагогічний аналіз освіти в умовах переходу її від авторитарної до особистісно орієнтовано парадигми. Але в кожному з названих контекстів творчості Олександри Савченко можна виокремити ще безліч наукових проблем, які були в її полі зору. Зокрема «уміння вчитися» Олександра Яківна вважала мета-вмінням не тільки для здобувачів початкової освіти, а й для педагога. Вона стверджувала, що володіння цим умінням програмує на здобуття індивідуального досвіду для становлення успішного вчителя, який уміє запобігати перевантаженню учнів, раціонально використовувати час, спокійно, без стресів орієнтуватися в різних життєвих ситуаціях, самостійно шукати джерела інформації, шляхи розв’язання нестандартних проблем. І взагалі, уміння вчитися, на думку Олександри Яківни, змінює стиль мислення, визначає здатність навчатися впродовж життя, створює настанови на довготривалі й особистісно важливі стимули учіння, спонукає до життєтворчості.
Життєтворчість Олександра Савченко називала новою метою освіти й трактувала це поняття як особистісну цінність людини, яка вміє і хоче реалізуватися, постійно ставить перед собою певні цілі й досягає їх [Освіта має стати загальнодержавним пріоритетом. Початкова школа. 1997. №8. С. 1–3]. Безумовно, так вона мала право стверджувати, оскільки вміння самостійно вчитися, навчатися в інших, розкривати потенціал своїх учнів було сенсом життя Олександри Яківни.
Спробуємо висвітлити особистісну здатність академіка Олександри Савченко постійно самовдосконалюватися, рефлексивно осмислювати здобутки та визначати нові перспективи наукового пошуку.
З-поміж особистісних якостей Олександри Яківни відзначаємо феноменальну працелюбність, причому як фізичну, так і розумову, яка сформована в неї ще в дитинстві. Незважаючи на тяжке післявоєнне життя, необхідність постійної допомоги родині, Олександра Савченко завжди знаходила час добре вчитися, багато читала й самостійно здобувала знання з різних дисциплін шкільної програми. Цікавим є той факт, що бібліотека була її «найкращою подругою» ще з Ізмаїла – міста, де вона народилася, вчилася в школі та університеті.
Майже до останніх днів свого життя Олександра Яківна постійно відвідувала Національну дитячу бібліотеку, бібліотеку імені Василя Сухомлинського, бібліотеку в Інституті педагогіки та інші.
Учена глибоко переконана, що тексти для шкільних підручників з читання обов’язково мають бути з першоджерел. Багато поетичних творів вона знала напам’ять і могла без проблем декламувати їх на різних заходах, у родині, під час неформальних зустрічей з учнями та колегами.
Першим учителем Олександра Яківна вважала маму, бо вона її ще з дитинства вчила життєвої мудрості. Своє становлення як науковця вчена пов’язувала з ім’ям Василя Сухомлинського, дослідженням його спадщини: «Сухомлинський у моєму житті дуже багато значить. Його спадщина – і наукова, і художня, його твори для дітей, на мій погляд, – вичерпне джерело і розуміння філософії людяності, загальнолюдських цінностей. Я завжди в нього вчилась» [І в юнім серці цвів червоний мак [Інтерв’ю]. Освіта. 2003. 2–9 квітня (№16). С.4–5.].Академія, якій віддала Олександра Яківна кращі роки
свого життя, відіграла важливу роль у становленні її не тільки як науковця, а й управлінця. Ось як вона говорила про це під час 10-річного ювілею АПН: «Що для мене академія? Звичайно, не установа, а цілий світ. Академія дала мені дуже багато: нові знання, широкий кругозір, багато нових друзів, можливість перевірити себе на «міцність», світлі хвилини від досягнутого. Але й тривог, переживань теж вистачає… Про те, що мене обрали до складу академіків-засновників, дізналася сонячного червневого ранку від Миколи Ярмаченка. Відверто кажучи, здивувалась, бо на той час завідувала лабораторією початкового навчання, і мене переповнювали нові задуми. Управлінська, організаційна діяльність здавалась чужою. Але так судилося, що мене обрали в листопаді 1992 року головним вченим секретарем академії. Довелося освоювати новий жанр: статут, протоколи, тематичні плани. Все було вперше, а тому складностей вистачало. Десять років не пройшли, а пролетіли. І з кожним роком академії все більше підпорядковувалося моє життя, це ніби другий дім – цікавий, затишний, щедрий на події, людське тепло» [Академія педагогічних наук святкує свій перший ювілей. Що вдалося за десять років? [Інтерв’ю]. Освіта України. 2002. 17 грудня (№100). С. 3–4.].Олександра Яківна з особливою повагою, доброзичливістю, щирістю та вимогливістю ставилася до представників своєї наукової школи. Спільна копітка науково-дослідна діяльність з аспірантами й докторантами давала змогу вченій побачити новий ракурс освітянських проблем і спрямовувати на ґрунтовні педагогічні пошуки. Олександра Яківна була надзвичайно далекоглядною щодо життєздатності наукової проблеми. Тому докторські дослідження, виконані за консультуванням академіка О. Савченко, вирізнялися тим, що навіть у такий швидкоплинний час залишаються актуальними в науковому просторі.Уміння навчатися в інших (і зокрема у своїх учнів), розкривати потенціал кожного, знаходити малодосліджені проблеми, працювати на випередження часу характеризують нашого Учителя як учену, людину, яка постійно перебувала в пошуку нових ідей. Своє педагогічне та наукове кредо О. Савченко визначала такими словами: «У своєму професійному житті я бачила багато хороших учителів, директорів, брала участь у цікавих конференціях, семінарах, читала чимало змістовних дисертацій. І не було ще такої зустрічі, з якої б не взяла чогось нового… Разом з людьми збагачуюсь я сама. Але чим більше знаєш, тим більше усвідомлюєш резерви, ресурси, думаєш, а що ще треба зробити, а як краще змінити. І працюєш, працюєш…» [«Я утверджую себе через працю» : Штрихи життєвого шляху жінки-науковця. Директор школи, ліцею, гімназії. 2007. №1/2. С. 72–77].
Олександра Яківна не визнавала науки заради науки. На її переконання, справжня наукова діяльність має бути з «людським обличчям». Підтвердженням цього були її слова про те, що життєвий шлях людини вимірюється формулою «від поміркованості в думках до гармонії в справах». Ця народна мудрість давньогрецької цивілізації була орієнтиром знаної ученої, оскільки критерієм власного вдосконалення вона вважала свій внутрішній голос, який був для неї найвимогливішим і найсуворішим.
Олександра Яківна любила життя в усіх проявах його краси. Фонова музика завжди налаштовувала її на продуктивну наукову працю. О. Савченко розумілася на тонкощах мистецтва, а її кабінети прикрашали картини сучасних вітчизняних авторів. Олександра Яківна особисто була знайома з Ліною Костенко, відвідувала її творчі зустрічі, які надихали на різні життєві роздуми і давали наснагу плідно працювати.
Про багатогранність особистості академіка О. Савченко свідчить той факт, що як віцепрезидент АПН України опікувалася проблемами дитячих іграшок і очолювала відповідну раду в державному музеї іграшки МОН. За її переконанням, іграшка – це засіб навчання і виховання дітей, проблема стратегічної ваги. Олександра Яківна зазначала, що важливо зберегти оазис дитинства з теплими, щирими, радісними іграшками, до яких хочеться доторкнутися руками і серцем. Феномен української іграшки виявляє традиції українського суспільства, які було закладено в попередніх століттях – плекання дитини в співпраці з дорослими: від іграшки-забавлянки до робочої іграшки. За іграшками можна простежити історію суспільства, ставлення старших поколінь до дитинства, отже, суспільства – до свого майбутнього [Ткаченко Л. Державний музей іграшки є. Чи буде українська іграшка? Освіта. 8–15 березня 2006. С. 8–9.]. Олександра Яківна шанувала культурні цінності й традиції, щиро вірила в розбудову української школи на національній ідеї
Усі, хто співпрацював з Олександрою Савченко, знають про її особливу жагу до всього нового, що з’являлося в освітянському науковому просторі, а українські вчені вважали за честь, щоб вона проаналізувала їхні наукові доробки й дала свій схвальний відгук… І тоді це вселяло надію вдосконалюватися, надихало на наслідування зразків наукового пошуку авторитетної вченої. Крім того, Олександра Яківна по-особливому опрацьовувала науковий матеріал, у притаманній тільки їй здатності: ксерокопіювала найбільш значущі, на її погляд, праці й узагальнювала їх в окремих педагогічних кейсах. Такими знахідками вона щедро ділилася зі своїм учнями, а частина матеріалів так і залишилася на її робочому столі. І тут ми можемо тільки здогадуватися, що це перспективні плани академіка Олександри Савченко. Останнім часом у пріоритеті було створення праці, яка б ґрунтовно розкривала різні аспекти академічної культури педагогічного дослідження, навіть окреслено розділи цього нового видання: «Постановка проблеми педагогічного дослідження», «Принцип формування дидактичних термінів», «Гіпотеза педагогічного дослідження», «Анкета і інтерв’ю в педагогічному дослідженні», «Структурний аналіз педагогічної теорії», «Методи визначення новизни результатів педагогічного дослідження», «Змістовність – основа мовної культури», «Експеримент у школі: теорія, практика, технології», «Оцінка якості й ефективності педагогічних досліджень». Серед робочих назв її майбутнього задуму були такі: «Професійно-педагогічна підготовка вчених-дослідників» та «Технологізація наукового пошуку».
З-поміж планів Олександри Яківни було осмислення власного досвіду, створеного під час педагогічної діяльності, починаючи з 70–80-х років ХХ століття: «Становлення Олександри Савченко як ученого: початок публікаційної активності», «Педагогічні роздуми Олександри Савченко про різні аспекти розвитку освіти в Україні», «Еволюція наукових поглядів О. Савченко щодо уроку в початковій школі».
Олександра Яківна жила в постійній роботі до останньої миті, мала плани на майбутнє. Серед найважливішого – дописати читанки для 4 класу. Незважаючи на це, ми знаходимо її філософські роздуми про смисл і вічність людського буття. Так, в одному з інтерв’ю вона говорила: «Для кожного має настати час, коли слід зупинитися і спокійно подумати: на якому етапі життя перебуваєш, як ти вже використав час і що хочеш зробити далі. Хочу побажати собі і своїм колегам, щоб у нашому житті було більше таких миттєвостей, коли б ти щиро міг сказати сам собі, що життя – це прекрасно. Але перед часом усі рівні і перед вічністю також» [«Я утверджую себе через працю» : Штрихи життєвого шляху жінки-науковця. Директор школи, ліцею, гімназії. 2007. №1/2. С. 72–77].
Отже, висока результативність наукової праці, феноменальна здатність до постійного самовдосконалення, оригінальність та далекоглядність ідей реформування освіти поставили академіка Олександру Яківну Савченко в ряд найпомітніших постатей сучасної української педагогіки.

 

Коваль Людмила Вікторівна,
докторка педагогічних наук, професорка,
декан факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв
Бердянського державного педагогічного університету,
учениця академіка Олександри Савченко

 


 

Дистанційне навчання: сучасний формат початкової освіти

 

Самостійність, відстань, тривога, підтримка, відповідальність, віртуальність, відеоконференції, технології, гаджети, інтернет-ресурси… і можна ще довго продовжувати цей асоціативний ряд, але, думаю, ви вже здогадались про що ми. Так-так, про неї, про «дистанційку».
Як нам відомо, дистанційне навчання функціонує на базі сучасних освітніх, інформаційно-комунікаційних технологій, тому вчитель нової формації у своїй професійній діяльності максимально використовує різноманітні цифрові інструменти для високого рівня якості освіти. Щодня світ стає більш цифровим, це відбувається максимально швидко. І щоб не отримати футурошок, ми повинні підготувати такого фахівця, який зможе вистояти і буде боротися із сучасними викликами сьогодення. Так, на практичних заняттях з курсу «Технології дистанційного навчання в початковій школі» (кандидатка педагогічних наук, старша викладачка катедри початкової освіти Марина Нестеренко; асистентка – старша викладачка катедри початкової освіти Тетяна Мухіна) для здобувачів першого рівня вищої освіти спеціальності 013 Початкова освіта ми постійно знайомилися з різноманітними освітніми інструментами, які є необхідними у роботі вчителя початкової школи, а саме з платформами для відеозв`язку (Zoom, Google Meet, Discord, Flipgrid та ін.), освітніми платформами (Google Classroom, «МійКлас» та ін.), хмарними сервісами (Google-документи, Google форми), конструкторами для розробки інтерактивних вправ (Classtime, LearningApps), з різноманітними мобільними додатками. Особливу увагу надавали навчанню майбутніх педагогів працювати з інтерактивними онлайн-дошками в початковій школі.
Інтерактивна онлайн-дошка – це мережевий соціальний ресурс, призначений для організації спільної роботи зі створення й редагування цифрового контенту та співпраці в режимі реального часу. Це принципово новий інструмент для навчання, завдяки якому можливе поєднання тексту, зображення, відео- та аудіоматеріалу на одному майданчику. Існує чимало способів використання whiteboard-проєкт. У процесі організації дистанційного навчання учнів початкової школи цей ресурс може слугувати місцем для структурованого зберігання матеріалів, засобом реалізації технології «перевернутий клас», майданчиком для розміщення навчальних матеріалів, дошкою оголошень, місцем комунікації з батьками, здобувачами та вчителями.
Застосування інтерактивної онлайн-дошки дозволяє привернути увагу молодших школярів до освітнього процесу на різних етапах уроку. Так, на етапі актуалізації опорних знань інструмент можна використати для проведення «мозкового штурму», для побудови «дерева рішень», реалізації технології «асоціативний кущ». Під час опрацювання матеріалу на дошку можна залучити різноманітні медіаресурси, а на етапі первинного закріплення – подати підібраний або розроблений матеріал у кольорових блоках-стікерах, що краще сприятиме запам’ятовуванню. При закріпленні та повторенні матеріалу, застосувавши різнорівневі завдання, дошка допоможе реалізувати диференційований та індивідуальний підходи у навчанні учнів початкової школи. На етапі рефлексії whiteboard-проєкт слугуватиме полотном для комунікації між вчителем та молодшими школярами, на якому можна залишити відгуки та побажання.
Гарними помічниками у роботі вчителя початкової школи для організації дистанційного навчання здобувачів початкової освіти є інтерактивні онлайн-дошки Padlet та Linoit.
Так, на Padlet можна розміщувати найрізноманітніші види контенту: робити текстові нотатки, завантажувати файли (.word, .ppt, .pdf, .jpg, .png), розміщувати гіперпосилання на інші сторінки мережі Інтернет, відео з YouTube, знаходити необхідну інформацію через вбудовану пошукову систему, поширювати пряме посилання на іншу дошку. Її можна редагувати, стирати попередню інформацію та наповнювати новою.
Linoit – це безкоштовний інтернет-майданчик для організації спільної роботи вчителя та молодших школярів у процесі навчання, в позаурочний час, для генерування ідей та обміну інформацією. У ресурсі можна створювати необмежену кількість полотен до яких кріпляться стікери з різноманітним цифровим контентом: текстові повідомлення, файли різного формату, зображення, відеофрагменти, посилання на інші корисні сторінки мережі Інтернет. Linoit дозволяє організувати продуктивну групову роботу з молодшими школярами та виконувати домашні завдання.
У процесі нашої діяльності студенти досліджували можливості використання цих інтерактивних онлайн-дошок для навчальної взаємодії між здобувачами початкової освіти під час дистанційного освітнього процесу, окреслили їхні переваги та недоліки, а також кожен розробив завдання, які можна впроваджувати на уроках в початковій школі та в позаурочній діяльності.
Отже, ми формуємо зовсім нове покоління вчителів – цифрове, візуальне, мобільне, глобальне та соціальне.
Р.S. Хмара тегів створена на основі слів, які асоціювались у здобувачів з нашими заняттями. Дякую вам за плідну роботу. Ви – неперевершені!

 

 

 

За матеріалами катедри початкової освіти

 


 

ДОТРИМАННЯ АКАДЕМІЧНОЇ ДОБРОЧЕСНОСТІ ЯК СКЛАДНИК АКАДЕМІЧНОЇ КУЛЬТУРИ В БДПУ

 

Культура академічної доброчесності на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан – професор Людмила КОВАЛЬ) базується на формуванні в здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників нульової толерантності щодо її порушень, на принципах об’єктивності та справедливості під час навчання, оцінювання їх результатів. Усі зусилля факультетської спільноти спрямовані на запобігання, перешкоджання та зупинення проявів академічної нечесності, а також створенню позитивного, сприятливого освітнього середовища.
Заходами щодо поширення принципів доброчесності серед студентської спільноти факультету ППОМ визначені такі: включення до освітньо-професійних програм підготовки всіх рівнів окремих модулів з академічної доброчесності та введення до навчальних планів окремої дисципліни «Основи академічного письма» (для бакалаврів); проведення контролю результатів виконання індивідуальних завдань, зокрема за допомогою системи Moodle (причому форма виконання такої роботи може бути як писемною, так й усною – у вигляді відео-повідомлень, відео-доповідей, відео-репортажів тощо); перевірка кваліфікаційних робіт на плагіат. Крім того, з метою популяризації основних принципів академічної доброчесності і набуття практичних знань та навичок здобувачі беруть участь у вебінарах, онлайн-екскурсіях, семінарах, лекціях; обговорюють проблеми на кураторських годинах.
Для підвищення власної компетентності викладачі дисципліни «Основи академічного письма» (доцентки кафедри початкової освіти Ольга ПОПОВА та Лариса АЛЄКСЄЄВА) намагаються відвідувати різноманітні форуми Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, представництва Unicheck Україна, що є лідерами у просвітницьких заходах щодо дотримання академічної доброчесності.
Обговорюючи зі студентами проблему плагіату переконуємося, що не варто розглядати її тільки в юридичній або етичній площині, суто освітянській чи науковій, а потрібно вважати комплексною. Як висновок, академічна доброчесність – це щирий погляд і щире виконання обов’язків освітянина, як студента, так і викладача, прагнення працювати чесно заради справжнього результату.

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Мистецтво під час війни

 

Мистецтво посідає унікальне місце у духовному житті суспільства, формує моральні принципи, естетичні смаки, розширює кругозір, знання, уяву та фантазію особистості.
У мистецтві ми завжди знаходимо відображення та переосмислення реальності часу, а війна дає поштовх досі невідомим нам наративам у мистецтві. Мистецтво, що народилось протягом війни, буде говорити за нас довше, ніж ми живемо, тому наше завдання сьогодні, показати всьому світу на скільки українська нація талановита та неймовірно красива.
У серпні 2022 проходив Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв «До небес долетять голоси – 2022», в якому взяли участь здобувачка вищої освіти першого (бакалаврського) рівня ОПП Початкова освіта Яна Малиш та наукова керівниця – старша викладачка Ольга Качерова.

Основна мета та завдання фестивалю полягала у:

  • розвитку національної культури і духовності дітей та молоді;
  • формування творчого потенціалу підростаючого покоління, популяризація вокального, хореографічного та образотворчого мистецтва;
  • підвищення професійної майстерності, кваліфікації виконавців і керівників творчих колективів;
  • допомога у зборі коштів для потреб Збройної сили України східного напрямку.

Вітаємо із перемогою Яну Малиш – лауреата ІІІ ступеня в номінація «Образотворче мистецтво» VI категорія та старшу викладачку Ольгу Качерову – лауреата І ступеня в номінації «Образотворче мистецтво» VIІ категорія.

 

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Свято сильної країни

 

Прийміть щирі колективні вітання з Днем Незалежності України від старшої викладачки Ольги Качерової та здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 41а,б ПО групи. У 1991 році саме в цей день наша Україна стала Незалежною. Важливо, які традиції шануємо і яку країну вважаємо своєю Батьківщиною. Не має значення, де ми народилися: у Києві чи Севастополі, Львові чи Донецьку, Полтаві чи Одесі, не має значення скільки нам років. Лише одне має вирішальне значення: наша спільна Батьківщина і наше спільне майбутнє. І тільки разом ми можемо його змінити на краще.
Зі святом всіх нас! Слава Україні!

 

Посилання на відеоролик:  https://fb.watch/f62P4aSlQn/

 

 


 

Переймаємо досвід колег з організації якісної вступної кампанії 2022

 

Традиційні засоби, які щороку застосовувалися викладачами кафедри початкової освіти під час профорієнтаційної роботи, в сучасних умовах майже не можливі. Організувати зустрічі з випускниками закладів загальної середньої освіти – потенційними абітурієнтами – на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Донецької областей складно й небезпечно. Тому активно впроваджуємо поширення інформації про здобуття спеціальності 013 Початкова освіта в Бердянському державному педагогічному університеті (нині тимчасово переміщеному в м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66) за допомогою інтернет ресурсів, на сторінках фейсбука та інстаграму.
Добре, що є можливість ознайомитися з практичним досвідом колег інших закладів вищої освіти. Так, нещодавно викладачі кафедри початкової освіти доц. Ольга ПОПОВА і ст. викл. Марина НЕСТЕРЕНКО відвідали ZOOM конференцію «Небанальна вступна компанія!», на якій спікери запропонували для обговорення виступи щодо ефективних засобів комунікації з абітурієнтами; поради, як організувати роботу в соціальних мережах; продемонстрували практичні кейси. Спробуємо дослухатися до думок про кольорову палітру рекламної продукції, а також посилення ідей патріотизму та національної символіки.

 

 


 

НАВЧАННЯ ЧЕРЕЗ ДІЯЛЬНІСТЬ: ПІДГОТОВКА МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ ОСВІТНІХ ІННОВАЦІЙ

 

Інновації, що активно впроваджуються останнім часом у практику роботи Нової української школи, вимагають спеціальної практичної підготовки майбутніх фахівців у галузі початкової освіти. Сучасний учитель має володіти системою фахових компетентностей як щодо викладання змісту освітніх галузей, так і підходів стосовно організації освітнього процесу в першому концентрі закладу загальної середньої освіти.
Підготовці дітей до життя в завтрашньому світі сприяє впровадження в щоденний процес навчання учнів початкової школи діяльнісного підходу, що являє собою новий спосіб взаємодії дорослого і дитини, забезпечує кожному молодшому школяреві право обрати власний спосіб виконання певного завдання. Саме тому в рамках співпраці Бердянського державного педагогічного університету із фондом The LEGO Foundation студенти 1 курсу 2 рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв поточного навчального року отримали можливість пройти курс «Діяльнісний підхід в Новій українській школі (LEGO-технології)», який складався із 12 тренінгових занять. Під керівництвом кандидатки педагогічних наук, доцентки кафедри початкової освіти Лади Чемоніної магістранти денної та заочної форм навчання змогли з’ясувати сутність діяльнісного підходу, особливості його впровадження у процесі викладання навчальних предметів, передбачених чинними програмами для 1–4 класів НУШ, та застосування методики компетентнісного навчання «Шість цеглинок».
Не зважаючи на той факт, що навчальні заняття проводилися в онлайн-режимі, здобувачі вищої освіти отримали можливість під час занять попрацювати із конструкторськими наборами «Шість цеглинок» і «LEGO SYSTEM», поспілкуватись із регіональним тренером The LEGO Foundation в Україні Оленою Черевичною.
Як стверджують студенти, цей курс допоміг їм визначити нові перспективи освіти сучасних дітей через гру та діяльність, по-новому окреслити шляхи розвитку наскрізних умінь кожного учня. Своє бачення співпраці учителя та здобувачів початкової освіти за умов упровадження в освітній процес ЗЗСО діяльнісного підходу майбутні фахівці продемонстрували за допомогою хмари слів:

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Міжнародний освітній фестиваль «EDFAST 2022. Освіта без кордонів»

 

Міжнародний освітній фестиваль «EdFast 2022. Освіта без кордонів» з 15 по 17 червня 2022 року об`єднав педагогів різного профілю навколо актуальних проблем сучасної вчительської роботи.

Подія, організована командою Громадської організації «Освіта без умов» (на чолі з головою Артемом Дудкою, студентом 3 курсу спеціальності 013 Початкова освіта Бердянського державного педагогічного університету), дозволила багатьом людям поділитися досвідом із таких тем як «STEAM-освітата впровадження інноваційних технологій», «Нова українська школа 5.0», «Інклюзивний освітній процес».
До числа спікерів фестивалю увійшла старша викладачка кафедри початкової освіти Марина Нестеренко, яка провела сесію на тему «Робототехніка як один з напрямів сучасної STEM-освіти», презентувала світові тенденції розвитку робототехніки та запропонувала шляхи стимулювання в учнів інтересу до науково-технічної творчості через її використання в школі. Учасники розглядали приклади комплектів робототехніки, наявні на українському ринку, та поділилися думками про те, де взяти фінансування на втілення цієї ідеї в звичайному закладі загальної середньої освіти.
Приємно відзначити, що студенти нашого університету презентують його на різних всеукраїнських і міжнародних майданчиках. Отже, укріплюємо зв`язки, пишаємося талановитими та небайдужими здобувачами, які є лідерами сучасної української освіти!

 

  

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Мистецтво як складник професіоналізму майбутнього вчителя початкової освіти

 

Сучасний вектор освіти вже більше десяти років віддає перевагу ефективним та оригінальним освітнім засобам навчання, основна мета яких полягає в розвитку критичного мислення засобами мистецтва. Серед пріоритетних завдань реформування системи освіти в умовах НУШ, що передбачають гуманізацію та гуманітаризацію навчання, особлива увага акцентується на необхідності інтеграції України до європейської спільноти з орієнтацією на мистецькі дисципліни.
Якісна підготовка вчителя формує особистість, здатну виконувати складні завдання педагогічної практики, розвиток у педагогів професійних умінь і навичок, спрямованих на самовдосконалення, саморозвиток і самоосвіту, що вирішує потребу у висококваліфікованих, конкурентоспроможних фахівцях. Спеціалісти повинні мати високий рівень професіоналізму, використовувати новітні інноваційні технології у власній професійній діяльності.
Впровадження дистанційної освіти у період карантину та воєнного стану поетапно змінюють форму навчання, де пріоритетним завданням стає: використання інноваційних онлайн технологій у професійній діяльності вчителя та розвиток критичного мислення здобувачів початкової освіти. Критичне мислення сучасного мистецтва – це ювелірний інструмент для розуміння нової освітньої парадигми, орієнтованої на адаптацію вільного спілкування у світовому просторі.
Здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня (ОПП Початкова освіта) доводять, що саме завдяки креативності, гнучкості, здатності до генерування нових ідей, суспільству буде легше орієнтуватися в сучасному мистецтві. Майбутні вчителі початкової освіти презентували креативний відеопроєкт «Стилі живопису» (керівниця – старша викладачка Ольга Качерова). Вивчаючи дисципліну «Історія образотворчого мистецтва» (декан – професорка Людмила Коваль), майбутні фахівці мали можливість отримати такі компетентності: професійні, інноваційність, інформаційно-комунікаційні, навчальні та цифрові. Варто відзначити й майстерну підготовку учасників відеопроєкту, кожен з них майстерно написав картину в обраному стилі.

 

https://drive.google.com/file/d/1zQuQRAQzizGitL2mgIAO6w2zSUX48c7i/view?usp=sharing

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Опановуємо основи наукового мовлення

 

Дуже тішить, що, незважаючи на складний час, наші здобувачі вищої освіти, які перебувають на тимчасово окупованих і підконтрольних Україні територіях, за кордоном, мають змогу дистанційно відвідувати заняття. Так, сьогодні, 8 червня 2022 року, магістранти спеціальності 013 Початкова освіта слухали лекцію з навчальної дисципліни «Основи наукового мовлення та академічної культури» (викладачка – доцентка кафедри початкової освіти Ольга ПОПОВА), ключовими поняттями якої є поняття «мова науки», «науковий стиль», «наукове мовлення», «мова наукової літератури».
Значна увага приділена вимогам до особистості науковця, його розумової праці та мовленнєвої культури. Як висновок, сучасній науці притаманний інноваційний характер, а її інституціональні форми служать закріпленню того, що потім переборюється, руйнується.
Важливий крок у становленні мовної особистості вченого пов’язаний із формуванням термінологічної компетентності.

 

 

За матеріалами кафедри початкової освіти

 


 

Неформальна освіта майбутніх учителів початкової школи в контексті математичної та мовно-літературної освітніх галузей

 

Однією із складових освітнього процесу на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв (декан – професорка Людмила Коваль) є неформальна освіта.
З цією метою доценткою катедри початкової освіти Тетяною НІКОНЕНКО було запропоновано для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 21 та 31 групам різні онлайн-платформи, що містять безкоштовні курси для самоосвіти вчителів початкової школи.
У результаті активної роботи майбутні фахівці обрали різні курси та вебінари для прослуховування й відпрацювання матеріалів, серед них «Математичний сторітелінг» (тривалість 2 години / 0,06 кредиту ЄКТС), «Вивчаю цифри та літери із задоволенням» (тривалість 2 години / 0,06 кредиту ЄКТС), «Усвідомлення читання – skills на все життя» (тривалість 2 години / 0,06 кредиту ЄКТС). Також взяли участь у Всеукраїнському інтерент-марафоні «Комплексне рішення: кейс для вчителів початкової школи» та пройшли «Онлайн курс для вчителів початкової школи» (60 годин) на платформі EdEra.
Запропоновані курси цікаві, поглиблюють практичні й теоретичні знання та навички майбутніх фахівців і мають доступ до матеріалів в будь-який зручний час, що дає можливість активно долучитися до них.
Також спільно зі студентами взято участь у 6 Міжнародній конференції “Modern science: innovations and prospects” (March 6 – 8, 2022) SSPG Publisher, Stockholm, Sweden, де було розглянуто тему «Особливості застосування розвиваючої дошки Бізіборд на уроках математики в початковій школі», за результатами роботи отримали сертифікати.
Під час формування підсумкової оцінки з курсів «Методика навчання математичної освітньої галузі в початковій школі» та «Методика навчання української мови» результати неформальної освіти майбутніх фахівців оцінюються додатковими балами з поданням офіційних сертифікатів, що зазначено в робочій програмі та силабусі.

 

 

За матеріалами катедри початкової освіти

 


 

НЕФОРМАЛЬНА МЕТОДИКО-ПРИРОДНИЧА ДІЯЛЬНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ

 

Здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня (ОПП Початкова освіта) продовжують вдосконалюються як майбутні науковці та отримувати сертифікати, які засвідчують отримання неформальної освіти (0,8 ECTS credits).
Так, здобувачі вищої освіти (31 гр.) брали участь в Міжнародній науково-практичній конференції «Proceedings of VIII International Scientific and Practical Conference».
Майбутні вчителі початкової освіти Д. Гоменюк, К. Горбачова, Є. Ісланкіна, І. Долгіх, Я. Малиш підготували тези з методико-природничої підготовки здобувачів початкової освіти як в умовах НУШ, так і в порівнянні з попереднім Держстандартом (керівниця – професорка, завідувачка катедри початкової освіти Алла Крамаренко). Вивчаючи дисципліну «Методика навчання природничої, громадянської та історичної освітніх галузей в початковій школі», майбутні фахівці мали можливість отримати компетентності щодо організації еколого орієнтованого освітнього простору здобувачів початкової освіти в умовах її модернізації. Дисципліна охоплює процес підготовки здобувачів вищої освіти до викладання курсу «Я досліджую світ», до природозбережувальних практик в умовах сталого розвитку суспільства.
Хотілося б відзначити й наукову підготовку учасників конференції, які вже зарекомендували себе на заходах такого формату.
Наукові доповіді оргкомітетом було відзначено сертифікатами.

 

 

За матеріалами катедри початкової освіти

 


 

Плідні роки співпраці вплинуть на результати діяльності

 

27 травня у форматі онлайн відбулася зустріч керівництва факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Бердянського державного педагогічного університету (Людмила КОВАЛЬ – декан, Ольга ПОПОВА, Анжеліка ЛЕСИК – заступники декана) зі студентами, керівництвом (директорка – Олена ОЛІЙНИК) та викладачами КЗ «Покровський педагогічний фаховий коледж».
Заступник відповідального секретаря приймальної комісії БДПУ Марія СКУРСЬКА ознайомила з новими Правилами прийому до Бердянського державного педагогічного університету в 2022 році, зокрема щодо вступу на спеціальність «Початкова освіта» на основі дипломів молодшого спеціаліста.
Надзвичайно тепло й по-родинному говорила про взаємини з університетом директорка коледжу Олена Іванівна ОЛІЙНИК, яка, звернувшись до своїх випускників, відзначила, що викладачі докладають максимум зусиль для створення комфортного освітнього середовища і продовження підготовки вчителів для Нової української школи.
Сьогодні обидва заклади освіти – Бердянський державний педагогічний університет і КЗ «Покровський педагогічний фаховий коледж» – опинилися в однакових умовах і стали тимчасово внутрішньо переміщеними. Сподіваємося, що співпраця, яка триває роками, сформувала позитивний імідж про університет, і випускники коледжу для здобуття бакалаврського рівня вищої освіти оберуть саме Бердянський державний педагогічний університет!!!

 

 


 

Новини кафедри початкової освіти: частина І