Berdyansk State Pedagogical University

Rector's reception office:

bdpu.zp@gmail.com
rector_bdpu@ukr.net
0612891206

Address:

4, Schmidta St., Berdiansk, Zaporizhzhia  oblast Temporarily moved to: 66, Zhukovs`ki St., Zaporizhzhia

Новини частина 4

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Шановна Тетяно Ігорівно!

 

Від усього колективу кафедри щиро вітаємо Вас з Днем народження!
У ці непрості для всіх часи Ви вдало поєднуєте не тільки викладацьку діяльність, а й займаєтеся благородною справою, підтримуючи всіх, хто цього потребує.
Ваша допомога – це неоціненний внесок і відчутна підтримка освітянської родини м. Бердянська. Нехай Ваша доброта повернеться до Вас сторицею, процвітання і побільше тепла на Вашому життєвому шляху.
Нехай кожен новий день буде наповнений енергією, професійною мотивацією, креативними ідеями, кожен вечір – спокоєм і душевністю поряд з близькими.
Зичимо міцного здоров’я, щирої посмішки, бойового настрою в душі, мирного неба над головою, здійснення мрій і перемоги!

 

 

 

З повагою колектив кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Поповнення в науково-педагогічному складі спеціальності «Хореографія»

 

З 2022 року на посаді викладача кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін спеціальності «Хореографія» працює Дмитро Вікторович Ільїн.
У 2021 році закінчив магістратуру Бердянського державного педагогічного університету, отримавши диплом магістра з присвоєнням кваліфікації викладача народно-сценічного танцю, вчителя хореографії. Працював артистом балету в Київському академічному обласному музично-драматичному театрі ім. П.К. Саксаганського. У 2016 році був запрошений на посаду артиста балету у китайський театр, де пропрацював до 2019 року. У цьому ж році почав працювати артистом балету та балетмейстером в Донецькому академічному обласному драматичному театрі в місті Маріуполь. Також Дмитро Ільїн є артистом балету ТанцТеатру «Життя», який є учасником Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів і фестивалів, міських та обласних концертних заходів.
Дмитро Вікторович викладає наступні дисципліни хореографічного циклу: «Теорія і методика викладання українського народно-сценічного танцю», «Мистецтво балетмейстера», «Теорія і методика навчання класичного танцю» та ін.
Колектив кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Вітає Дмитра Вікторовича з новими починаннями і успіхами!
Бажаємо вдалої злітної смуги, позитивних результатів і високих досягнень у професійній діяльності, креативних ідей і блискучих думок, постійного натхнення і незгасного ентузіазму!

 

 

 

За матеріалами

кафедри ТМНМД

 


 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ
«ДІТИ І ОСВІТЯНСЬКИЙ ФРОНТ ПОЗАШКІЛЛЯ»
ДО ДНЯ ПОЗАШКІЛЛЯ

 

25 вересня було відзначено професійне свято «День позашкілля». 27 вересня Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, Міністерством освіти і науки України, Національною академією педагогічних наук України, НПУ імені М.П.Драгоманова спільно з Міжнародною асоціацією позашкільної освіти та іншими парнерами було проведено Всеукраїнський форум «Діти і освітянський фронт позашкілля» (лист МОН України №4/2517-22 від 15.09.2022 р.).
До форуму долучилися і студенти 3 курсу спеціальностей 024 «Хореографія» та 014 «Середня освіта (Хореографія)» в рамках вивчення дисципліни «Теорія та методика роботи з хореографічним колективом» (викладачка Олена МАРТИНЕНКО). Саме ця дисципліна формує навички фахівця здатного працювати в закладах позашкільної освіти, виконуючи професійні обов’язки керівника танцювального гуртка.
Майбутні хореографи мали змогу послухати виступи народних депутатів України, представників Міністерства освіти і науки України, органів державної виконавчої влади, керівників органів управління освітою, вчених, членів Міжнародної асоціації позашкільної освіти, громадськості з питань обговорення і визначення стратегічних напрямів позашкільної освіти, діяльності закладів позашкільної освіти України у період воєнного стану. В рамках форуму було здійснено нагородження найкращих представників позашкілля різними нагородами, що говорить про якісну роботу освітянського фронту. Грамотою Міжнародної асоціації позашкільної освіти було нагороджено директора ЦДЮТ м. Бердянська, який є стейкхолдером ОПП «Хореографія» і керівником установи, яка плідно співпрацює з кафедрою теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, надаючи базу практики, приймаючи участь в гостьових лекціях тощо.
Цікавими були виступи керівників позашкільної освіти з різних регіонів України, які ділилися досвідом роботи і розкривали проблеми позашкільної освіти в даний період.
За результатами прослуханої інформації студенти мали визначити основні завдання роботи позашкільних установ в умовах воєнного стану, цікаві форми та методи роботи, які можна застосовувати в роботі керівника танцювального гуртка.
Віримо, що майбутні фахівці, освітяни-позашкільники будуть якісно виконувати свої професійні обов’язки і підтримувати кожну дитину на її право якісно отримувати позашкільну освіту.

 

 

Статтю підготувала
доцентка кафедри ТМНМД
Олена МАРТИНЕНКО

 


 

Благодійна онлайн лекція
«Цікава історія сучасного танцю»
від фахівця-практика Юлії Грішиної

 

Юлія Грішина – директорка школи сучасного танцю та перформансу Holy dance school м.Харків, викладачка, практик танцю, спеціаліст сучасної хореографії (ХДАК), танцівниця, перформерка, хореографиня.
Пані Юлія провела онлайн лекцію, організувавши благодійний збір коштів на броньовану машину швидкої допомоги для м.Харкова, яку відвідали викладачі і студенти-хореографи Бердянського державного педагогічного університету.
Здобувачі вищої освіти мали змогу дізнатися про основні напрямки розвитку танцю, відомих спеціалістів сучасного танцю, розглянули на прикладі роботи школу Марти Грехем, отримали корисні посилання на досвід закордонних діячів.
Лекція була змістовна, цікава та мала благодійні наміри, які підтримала хореографічна родина Бердянського державного педагогічного університету.
Дякуємо Збройним силам України за можливість навчати і навчатися!
Слава Україні!
Героям Слава!

 

 

Статтю підготувала
доцентка кафедри ТМНМД
Юлія ТАРАНЕНКО

 


 

Тренінг із грантрайтингу від Фонду Східна Європа як шлях до самовдосконалення викладачів кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 

З 20 по 22 вересня 2022 року відбувся тренінг із грантрайтингу від Фонду Східна Європа в форматі онлайн на освітній платформі ZOOM. Тренінг пройшли доцентки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету Віра Бурназова і Юлія Тараненко.
Програма тренінгу з підготовки грантових заявок включала 5 сесій: Грантові заявки: дизайн проєктів та особливості аплікаційних форм Фонду; Базові інструменти оцінки результатів проєкту; Комунікації у грантових проєктах; Програмна звітність за результатами проєкту; Питання-відповіді.
Викладачі кафедри мали можливість поспілкуватися з провідними фахівцями Фонду Східна Європа, такими як Любов Марголіна, менеджерка з розвитку програм, експертка з оцінювання організаційної спроможності (OCA), Ольга Мілянович, комунікаційна координаторка, Марина Гопко, програмна координаторка, фахівчиня з грантів та ін.
«Незважаючи на певний досвід з подання грантових заявок, участь у тренінгу дозволила отримати для себе нову й цікаву інформацію. Корисними були поради зі звітування, які спирались на логічну модель та включали описову, табличну частини і додатки. Також ми зацікавилися питанням конкурсу грантів від Фонду Східна Європа в межах Програми «Стійкість»» – поділилася своїми враженнями від тренінгу Віра Бурназова.
Юлія Тараненко, до цього часу не маючи досвіду у сфері грантової проєктної діяльності, відзначила ґрунтовність і змістовність тренінгу. Під час сесії «Питання-відповіді» отримала пораду від Любов Марголіної щодо участі в написанні і подачі заявок із грантових проєктів, адже викладачі кафедри зацікавлені в участі у грантовій діяльності у сфері освіти та культури і раді отримати підтримку як від Фонду Східна Європа, так і від інших організацій.

 

Статтю підготувала
доцентка кафедри ТМНМД
Юлія Тараненко

 


 

Майстер-клас з сучасного клубного стилю танцю Jazz-fank
у рамках обміну досвідом між студентами-хореографами

 

На цьому тижні відбулася цікава зустріч студентів-магістрантів спеціальності 014 Середня освіта (Хореографія) із здобувачами першого рівня вищої освіти спеціальностей 024 Хореографія та 014 Середня освіта (Хореографія). Зустріч проходила в рамках тематичного модулю з дисципліни за вибором «Вуличні напрями хореографії», викладачка – доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Юлія ТАРАНЕНКО.
Чудова атмосфера, запальні танцювальні комбінації під час майстер-класу, професійне спілкування – усе це було присутнє навіть у такому форматі проведення, як онлайн конференція в ZOOM.
Здобувачка другого рівня вищої освіти – Світлана ТАРАСЕВИЧ – керівниця танцювальної студії танцю «Udance» (м. Дніпро), переможниця всеукраїнських і міжнародних фестивалів у категорії «Професіонали», яка працювала в складі балету Кузьми Скрябіна та Дмитра Монатіка, провела майстер-клас для молодших курсів з сучасного клубного стилю танцю Jazz-fank. Студенти-хореографи ознайомилися з теоретичним аспектом та засвоїли техніку одного з комерційно успішних студійних танцювальних стилів на планеті.
Такий формат не тільки допомагає засвоїти нові стилі та покращити свою танцювальну техніку, а й поспілкуватися, знайти відповіді на цікаві для себе питання і креативно провести свій час. Зустріч пройшла дуже яскраво, бо хореографічна родина БДПУ – це завжди професійність, душевність і креативність!

 

 

Статтю підготувала доц.кафедри ТМНМД
Юлія ТАРАНЕНКО

 


 

Професійний розвиток викладачів кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 

Викладачі кафедри Віра БУРНАЗОВА, Юлія ТАРАНЕНКО і Наталя КРИВУНЬ пройшли підвищення кваліфікації «Ars Docendi». Наприкінці липня Центром викладацької майстерності БДПУ були відновлені і реалізовані ще 4 модулі програми: «Професійні ролі сучасного викладача ЗВО», «Педагогічна майстерність викладача», «Лідерство в освіті» та «Сучасні інтерактивні методи викладання». Навчання проходило у формі тренінгів з використанням технологій дистанційного навчання. Висловлюємо подяку ректору університету Ігорю БОГДАНОВУ, першій проректорці Ользі ГУРЕНКО і досвідченим спікерам Центру викладацької майстерності  за організацію, цікаво й актуально підібрані тематичні модулі, професійну співпрацю задля сприяння професійному розвитку викладачів.
Вітаємо науково-педагогічний склад кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін  і зичимо подальших успіхів в інтеграції набутих знань і компетентностей у професійній діяльності в Бердянському державному педагогічному університеті.
Достойно тримаємо свій освітньо-науковий фронт!

 

 

За матеріалами
кафедри ТМНМД

 


 

Знання – наша сила, мистецтво – наша зброя

 

Мистецтво може намагатися бути поза політикою, але поза соціумом бути не може. Від Шекспіра до Ремарка, від іконописців до Далі митці висвітлюють соціально-гострі, важливі думки свого часу. Сьогодні герб України – це не просто державний символ, це ідея!!!
Студенткою першого курсу другого рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Хореографія), випускницею першого рівня вищої освіти спеціальності 024 «Хореографія» (2021 рік) Анною Швидкою було розроблено авторський логотип мистецького гербу нашої країни. На ньому Анна представила символи видів мистецтв на тлі державного гербу України. Усі види мистецтва взаємо інтегровані та пов’язані між собою. Таким чином, окрім кожного окремого виду, верхня бокова група, що представлена ногою, нотою, колоною і маскою – це метафора театру, опери і балету. Кінострічка поруч з палітрою надає уявлення про мультиплікацію і фотографію.
Кобза, перо, пензлик і книга, які символізують музику, літературу і живопис, то згадка про Тараса Шевченка і його «Кобзаря». Центральним елементом логотипа є меч, ефесом якого виступає книга. А кульмінаційний штрих логотипу – ВОЛЯ, воля обирати творчий шлях.
Сьогодні ми впевнені, як ніколи раніше, що краса врятує світ. І наша красива країна розквітне з новою силою, а ми – фахівці мистецького напряму – будемо прискорювати цю довгоочікувану подію!

 

 

Олена МАРТИНЕНКО,

доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

.


 

Хореографи Бердянського державного педагогічного університету – справжні патріоти України

 

2022 рік став для незалежної України складним випробуванням. Повномасштабне вторгнення країни-агресора на територію нашої держави стало поштовхом для згуртованості, прояву національного духу всіх справжніх українців. Багато українців залишили своє місце проживання, власні домівки, дехто змушений був виїхати за кордон. Але не дивлячись на всі ці труднощі, український народ кожного дня доводить усьому світові, що Українці – нація незламна!
Наші свята – День Державного прапора та День Незалежності України – стали особливо знаковими для самих українців та людей майже всього світу! Під час таких важливих для нашої країни днів у кожному куточку України та за її межами майоріли синьо-жовті прапори та лунали привітання на честь незалежної країни – України.
Не виключенням серед справжніх патріотів України стали і студенти-хореографи Бердянського державного педагогічного університету. Знаходячись у різних куточках країни та за її межами, здобувачі першого рівня вищої освіти, які навчаються за ООП Хореографія, привітали рідну неньку Україну зі святами. У відео челенджі «Прапор моєї Батьківщини» студенти передавали свої щирі почуття та висловлювали побажання Україні на фоні Державного прапору. Бережно пригортаючи до себе символ нашої єдності, здобувачі освіти стверджували: «…синьо-жовтий прапор України – це символ патріотизму та світлого майбуття» https://www.youtube.com/watch?v=OaPfrY1Wa9k .
Здобувачі другого курсу спеціальності 024 Хореографія підготували хореографічне вітання «Моя незалежна Україна»! У своєму привітанні студенти-хореографи підтримали нашу Батьківщину, показали мальовничі міста України та затанцювали на її просторах https://www.youtube.com/watch?v=sAxhcAG4jNk.
Проведення онлайн-змагання «СИЛЬНА, НЕЗАЛЕЖНА, НЕЗЛАМНА країна – моя Україна!», у якому брали участь здобувачі вищої освіти усіх курсів, стало кульмінацією серед запланованих заходів. Робота у зум-кімнатах над формуванням команд, відповіді на питання онлайн-вікторини, виконання творчих завдань викликало живий інтерес у здобувачів та педагогів, які були організаторами заходу (Юлія ТАРАНЕНКО, Наталя КРИВУНЬ, Юлія ПАВЛЕНКО) та оцінювали результати змагання (Тетяна ФУРМАНОВА, Руслан ПАВЛЕНКО). Особливо чуйними та патріотичними виявилися історії про Україну, які були створені студентами та за умовами змагання перенесені на уявну сцену за законами драматургії. Головували там і дівчина-Україна зі своєю розповіддю про відстоювання незалежності, і історія кохання парубка на ім’я Київ та дівчини Вінниці, і зворушлива історія життя воїна-визволителя та його родини.
Зустріч здобувачів вищої освіти та викладачів стала своєрідною підтримкою, надихнула та довела, що ми незламна, незалежна нація, яка обожнює свою країну – Україну!

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

ВАША СИЛА – НАШІ КРИЛА

 

19 серпня за участю викладачів, випускників, студентів Бердянського державного педагогічного університету та солістки Запорізької обласної філармонії, лауреата Міжнародних конкурсів Юлії Якси у місті Запоріжжя відбувся благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України «Ваша сила – наші крила». Концерт пройшов у дружній атмосфері. Виступи виконавців супроводжувалися голосами підтримки «браво». У програмі прозвучали твори зарубіжної класики, музика українських композиторів, джазові та хореографічні композиції. Наші випускники та студенти продемонстрували професійний рівень виконання музичних та хореографічних творів. Завершився концерт композицією «Ой, у лузі червона калина» у виконанні Ігоря Кірілюса та всіх учасників концерту. Виконавці отримали запрошення на участь у фестивалі мистецтв, який буде проводитися у м. Запоріжжя.
У заході брали участь викладачі, випускники, студенти кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ: Тетяна Фурманова, Юлія Тараненко, Наталя Кривунь, Галина Гайнетдінова, Ігор Кірілюс, Ігор Денега, Катерина Фурманова, Олександр Ткаченко, Аліна Звенячкіна, Яна Левченко.
Шануємо культуру, віримо в наших захисників, крокуємо разом до Перемоги! Наближаємо Перемогу – кожен на своєму фронті!

 

 

Концертмейстер кафедри ТМНМД
Галина Гайнетдінова

 


 

Виховна година «Ми сильні, вільні, незалежні!»

 

15 серпня 2022 року Бердянський державний педагогічний університет розпочав новий навчальний рік для 2, 3, 4 курсу бакалаврату та 2 курсу магістратури.
Так, на першій пари куратори академгруп спеціальності «Хореографія» провели виховні години «Ми сильні, вільні, незалежні!». У рамках виховної години здобувачі переглянули вітання ректора БДПУ Ігоря Богданова: «Шановне студентство! У цей час важких випробувань для країни вам надано можливість навчатися, тож сумлінно та відповідально ставтесь до своєї основної справи – здобуття відповідного фаху. Пам’ятайте, що ви – майбутнє України».
Куратори побажали здобувачам удосконалювати свої знання і втілювати мрії у життя!

 

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

ВОЛОНТЕРСТВО ЗА ПОКЛИКОМ ДУШІ!

Робимо добро – наближаємо ПЕРЕМОГУ!

 

Студенти спеціальності «Хореографія» Бердянського державного педагогічного університету та їх викладачі не припиняють здійснювати волонтерську діяльність на підтримку українців на території України та за її межами. Активну роботу в Бердянському інформаційно-гуманітарному центрі, який розташовано в м. Запоріжжі, проводять старша викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Тетяна ФУРМАНОВА, доцентка Юлія ТАРАНЕНКО та викладачка Наталя КРИВУНЬ. Вони надають консультативну допомогу переселенцям, проводять для дітей тематичні квести, заняття із застосуванням вправ танцювальної терапії та інших видів естетотерапії, беруть участь в організації свят і флешмобів, допомагають студентам та їх родинам, які зараз знаходяться на непідконтрольних Україні територіях. До цієї діяльності викладачі запрошують студентів, які тимчасово переміщені в місто Запоріжжя. Здобувачка спеціальності «Хореографія» Аліна Звенячкіна наголосила: «З першого курсу я маю величезний досвід набуття професійної компетентності, виконую функції хореографа, організатора, волонтера, іноді маю приймати самостійні професійні рішення. Я вчуся працювати в реальних умовах і беру приклад зі своїх викладачів, які можуть не лише викладати дисципліни, а й бути справжніми ЛЮДЬМИ!»

У Запорізькій бібліотеці №1 ім. К.Великого на волонтерській основі працює здобувачка 3 курсу Яна ЛЕВЧЕНКО. Вона проводить для дітей переселенців з різних міст України хореографічні заняття із вивченням англійської мови, тематичні заняття національно-патріотичного спрямування, долучається до організації свят та розваг. Допомагає і підтримує її доцентка Юлія ТАРАНЕНКО.

Із самого початку війни здобувачі вищої освіти та випускники спеціальності «Хореографія», які працюють у Дніпровському національномуьтеатрі ім. Тараса Шевченка, не лише дають благодійні концерти для військових та вистави казок для дітей, батьків-переселенців і біженців, а й щодня плетуть сітки і кікімори, допомогають у пошиві бронежилетів, піжами для шпиталю, займаються розвантаженням гуманітарної допомоги.

Цікаву форму волонтерської діяльності обрали здобувачка ІІ рівня вищої освіти Світлана ТАРАСЕВИЧ та студентка 3 курсу Катерина ЯРЕМКО. Вони періодично організовують і проводять благодійні майстер-класи для хореографів на допомогу ЗСУ, мотивують учнів свого колективу та їх батьків до участі в різноманітних конкурсах та фестивалях, де частина їх внесків надходить на допомогу українській армії.У вільний від творчого та освітнього процесу час вони, як і всі інші, надають допомогу у плетінні сіток.

Професійну допомогу надають і студенти, які виїхали за кордон. Так, здобувачка 3 курсу спеціальності «Середня освіта (Хореографія)» Ізабелла КРИЧУН на добровільних началах займається хореографією з українськими дітьми в польському місті Mikołow. Третього червня на міській сцені вона представила блок виступу українських дітей та їх батьків.

Загалом хореографи Бердянського державного педагогічного університету займають активну громадську позицію, допомагають і підтримують один одного, продовжують свою професійну діяльність.

Викладацький склад кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін пишається тим, що в складний для України час випускники і здобувачі вищої освіти хореографічного профілю демонструють не лише професіоналізм, а й справжні людські якості. Є в «хореографічній родині» БДПУ вислів: «Роби ДОБРО – наближай ПЕРЕМОГУ!»

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Я УКРАЇНЕЦЬ!!! І цим я ГОРДИЙ!!!!

 

28 липня 2022 року до Дня Державності України за ініціативою студентів спеціальності «Хореографія» на платформі Zoom було проведено онлайн захід «Я УКРАЇНЕЦЬ!!! І цим я ГОРДИЙ!!!!». На зустріч було запрошено здобувачів вищої освіти і викладачів.
Після привітального слова завідувачки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олени МАРТИНЕНКО здобувачкою вищої освіти 4-го курсу Ксенією МАРФІЯН було проведено інтерактив, мета якого полягала за допомогою малюнку учасникам заходу відтворити свій емоційний стан під відому естрадну українську пісню «Мамині слова».
Малюнки були публічно розглянуті і за бажанням авторів прокоментовані. Цікавинкою була розповідь старшої викладачки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, завідувачки відділом освіти міста Бердянська Тетяни ФУРМАНОВОЇ, яка прокоментувала наданий нею малюнок: «Це не мій малюнок. Його автором є 10-ти річний хлопчик з міста Бердянська, який має розлади аутичного спектру. За словами його мами, він завжди малював космос, але приблизно за рік до початку війни почав малювати жахливі «криваві» картини… Зараз зміст його картин змінився і він зображує українських воїнів, які борються зі злом і перемагають. На запитання мами, що він бачить зараз, він відповів: «Небо стало прозорішим».
Далі здобувачка вищої освіти 3-го курсу Вікторія БИЧКОВА запропонувала прослухати звернення президента України до свого народу з нагоди Дня Державності України, розповіла про історію виникнення цього свята із застосуванням відео презентації та провела підсумкову вікторину.
Здобувачі вищої освіти та викладачі Бердянського державного педагогічного університету наголосили, що ми маємо пишатися своєю нацією, знати свої історію, пам’ятати і досліджувати вагомі історичні події, які пережив наш народ, знати видатних представників українського народу, шанувати творчість, любов до землі, прагнення до свободи. І, як майбутні та діючі працівники культурного та педагогічного фронту, наближати своєю працею ПЕРЕМОГУ.

 

 

 

   

   

 

Підготувала: здобувачка вищої освіти 3-го курсу Бичкова Вікторія

 


 

Опанування сучасних хореографічних технік у Німеччині

 

З 18 по 24 липня в місті Кельн, Німеччина відбулася танцювальна резиденція «Dance and Movement». Протягом тижня 10 хореографів з України досліджували танець і рух, ділилися досвідом, проводили курси і майстер-класи. Теми були різноманітними та цікавими. Доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена МАРТИНЕНКО долучилася до даного проєкту, у рамках якого провела два майстер-класи: «Трансформація українських народних рухів в просторі», «Методи стилізації українського танцювального фольклору». Разом з тим вона відвідала майстер-класи молодих українських танцівників, які демонстрували свої напрацювання в галузі сучасної хореографії: Vladyslava Tovber «Ukrainian folk-modern dance, Daria Hordichuk «Floorwork,Following», Anna Lutsenko «Move & Trust», Natalie Zhdan «Acrobatics flow», Oleksandra Mahera «Contemporary Choreography & Improvisation», Angelina Andryushyna «Musicality & Rhytm», Nataliia Bulatova «Stretching Techniques for Dancers», Evgeniya Dehtyarenko «Structure and Freedon». Усі майстер-класи були відкритими і проводилися безкоштовно для всіх бажаючих, у тому числі й дітей, які нещодавно приїхали з України в Німеччину.
Цікавим був досвід застосування сучасних танцювальних технік від німецьких хореографів Elsa Artmann та Alёna Shornikova, яка з 2013 року працює в Німеччині. До речі, частина майстер-класів проходила у відомому мистецькому центрі міста Кельн «TanzFactur», що створювало атмосферу співпраці з німецькими хореографами, які паралельно в інших класах проводили заняття та ставили спектаклі.
Особливу підтримку українські танцівники відчули від організатора проєкту американки за походженням Heather O’Donnell, яка є директором Центру мистецько-орієнтованої підтримки психосоціального та соматичного здоров’я виконавців «Green Room», організатором багатьох мистецьких проєктів: https://www.facebook.com/thegreenroomforartists.

 

Можливість відчути танцювальний простір, отримати нову інформацію, новий досвід – це один із важливих факторів підвищення професіоналізму хореографа. І як висновок, сучасний хореограф має вільно володіти англійською мовою. Є над чим працювати!

 

 

Завідувачка кафедри ТМНМД
Олена МАРТИНЕНКО

 

 


 

Навчання за програмою підвищення кваліфікації
науково-педагогічних працівників «ARS DOСENDI»

 

Після тривалої перерви викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Віра Бурназова і Наталя Кривунь відновили навчання за програмою підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників «ARS DOСENDI» Бердянського державного педагогічного університету.
Метою програми є сприяння вдосконаленню раніше набутих або набуття нових компетентностей науково-педагогічними працівниками в межах викладацької діяльності задля вдосконалення викладання та навчання у вищій школі.

Навчання було розпочато в січні 2022 року і пройдено такі модулі:

  • Наукометрія. перші кроки / 1 кредит ЄКТС / січень 2022.
  • Дизайн навчального курсу / 1 кредит ЄКТС / січень 2022.
  • Діджиталізація викладання та навчання у вищій школі / 1 кредит ЄКТС / лютий 2022.

Наразі Віра Бурназова та Наталя Кривунь продовжили навчання за модулем “Діджиталізація викладання та навчання у вищій школі” над темою “Сучасні онлайн сервіси та цифрові інструменти для створення відеоматеріалів”.
Модераторами зустрічі стали викладачі Бердянського державного педагогічного університету Ганна АЛЕКСЄЄВА та Наталя КРАВЧЕНКО.

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

У майбутніх хореографів відбулися творчі конкурси

 

Мистецтво врятує світ – підтвердженням цього стала талановитість і завзятість майбутніх хореографів нашого університету, які склали традиційне професійне випробування.
З 2 по 17 липня 2022 року в Бердянському державному педагогічному університеті на кафедрі теорії та методики навчання мистецьких дисциплін відбулися творчі конкурси для вступників за освітнім ступенем бакалавр на основі повної загальної середньої освіти, ОС «молодший бакалавр» (ОКР «молодший спеціаліст») на спеціальність 024 Хореографія. У складі екзаменаційної комісії працювали доктор мистецтвознавства, доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Марина Погребняк (голова екзаменаційної комісії), викладачки фахових дисциплін спеціальності 024 Хореографія Тетяна Фурманова та Наталя Кривунь.
Згідно з програмою творчий конкурс передбачав одну сесію та складався з двох напрямків роботи. По-перше, виконання базових рухів класичного екзерсису з метою перевірки анатомо-фізіологічних даних абітурієнтів, їх музичності та загальної обізнаності з основ класичного танцю; по-друге, показ танцювального етюду задля виявлення рівня виконавчої майстерності, творчих та артистичних здібностей вступників.
Творчі конкурси проходили в дистанційному форматі на платформі ZOOM. Легка, сприятлива для роботи атмосфера, яку створили екзаменатори, у повній мірі дозволила абітурієнтам продемонструвати свою професійну підготовку. Кожен з абітурієнтів продемонстрував відповідні навички виконання вправ класичного екзерсису. На особливу увагу заслуговує вправність Омельченко Христини, вихованки ансамблю естрадного танцю «Міріданс» (м.Бердянськ); професійність Кулік Інни та Кулік Олександра – випускників Дніпропетровського обласного театрально-художнього коледжу. Представлені танцювальні етюди охоплювали різні види хореографічного мистецтва, однак кожен із вступників мовою рухів наголошував на власному світосприйнятті, розкривав відношення до подій сьогодення, проблем становлення особистості тощо.
У ході випробування вступники демонстрували загальну ерудицію, доводячи свідомість вибору майбутньої професії, розповідаючи, чому обрали для здобуття освіти саме Бердянський державний педагогічний університет. Як виявилось, вступ до нашого вишу для більшості став утіленням давнішніх мрій!
Усі 11 абітурієнтів достойно пройшли випробування та отримали позитивні оцінки, які дозволять їм приєднатися до складу хореографів Бердянського державного педагогічного університету, але головним було відчуття особливості моменту! Бажання молоді навчатися хореографії, не зважаючи на такий не простий час, їх віра у втілення мрій – усе це надихає та додає впевненості у те, що мистецтво дійсно врятує світ!

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Культурний фронт України

 

Волонтерська діяльність. Кожен наразі намагається допомагати один одному, український народ об’єднався і потужно тримає оборону не тільки на передовій, а й у тилу. Багато людей спрямовують свою діяльність на допомогу країні!
Працюють на культурному фронті й наші викладачі Бердянського державного педагогічного університету. Так, доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ Юлія Тараненко і здобувачка І рівня вищої освіти спеціальності 024 Хореографія Аліна Звенячкіна у місті Запоріжжя провели для дітей-переселенців із міста Бердянська тематичний квест «Бердянськ- це Україна».
Діти виконували різні завдання за певними локаціями. Так, було запропоновано намалювати державні символи України та заспівати гімн нашої держави, пограти в цікаві естафети і проявити командний дух, зануритися в цікаві факти про Бердянськ, відчути себе архітекторами під час створення пам’ятників міста завдяки тілесним рухам, потанцювати та пройти шлях перешкод, вивчити українські народні ігри, узяти участь у танцювальному флешмобі. Після кожного завдання діти отримували пазл і у кінці вийшла яскрава картинка з бердянським краєвидом.
Діти відчули радість дитинства, очі світилися від щастя, а у кінці всі гучно вигукували: «Бердянськ – це Україна!».
Крім даного заходу, доцентка Юлія Тараненко планує провести найближчим часом серію заходів для дітей-переселенців та всіх бажаючих у бібліотеці ім. К. Великого №1 м. Запоріжжя, де вже другий тиждень волонтерить здобувачка І рівня вищої освіти спеціальності 024 Хореографія Яна Левченко і проводить інтегровані заняття «Хореографія +англійська мова». За словами студентки, «за натхнення та вміння я дуже вдячна завідувачці кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олені Мартиненко. Дуже класно на практиці закріплювати знання, які отримано під час освітнього процесу в БДПУ».
Дані заходи допомагають дітям впоратися зі складною життєвою ситуацією, соціалізуватися та позитивно провести час із користю.
Діти – майбутнє України!

 

Посилання для перегляду: https://youtu.be/94eanTYqWDA

 

   

 

Статтю підготувала доцентка кафедри ТМНМД
Юлія Тараненко

 

 


 

Лайфхаки профорієнтаційної роботи

 

Профорієнтація – запорука успішного набору будь-якого закладу вищої освіти.
14 липня 2022 року викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін – Юлія ТАРАНЕНКО, Наталя КРИВУНЬ, Юлія ПАВЛЕНКО, Віра БУРНАЗОВА відвідали ZOOM-захід від Прогресивних «Небанальна вступна компанія!». На онлайн конференції було обговорено комунікації закладів освіти із абітурієнтами: які обрати канали комунікації, як розробити креативний дизайн та промо ролик, реальні кейси від фахівців, які цим займаються.
Спікерами на заході були Роман Ужва – засновник діджитал агентства IMREV, Олена Третяк – начальниця відділу іміджу Луцького національного технічного університету, Анастасія Сухомлинова – секретарка приймальної комісії МДПУ імені Богдана Хмельницького, Тетяна Далявська – головна менеджера інформаційних медіа університету «КРОК».
Захід був дуже цікавим, змістовним і продуктивним. Усі присутні, а це більшість представників приймальних комісій різних закладів освіти України, мали змогу почути, як реалізувати ідеї в дизайні так, щоб все більше абітурієнтів хотіли вступати до університету, правила ведення реклами, роботи в соцмережах. Цікавим досвідом стала робота прес-служби університету (ЛНТУ), діяльність команди по рекламі університету «КРОК» та патріотика в постах закладу.
Для внутрішньо переміщених ЗВО на заході пролунали поради щодо співпраці з закладом, який прихистив, організація спільних заходів та пошуків ресурсу серед студентів щодо вступної компанії.
У кінці зустрічі учасники зустрічі мали можливість поспілкуватися зі спікерами та, за бажанням, поділитися власним досвідом профорієнтаційної роботи в своєму ЗВО.
Хочемо зазначити, що викладачі спеціальності «Хореографія» Бердянського державного педагогічного університету також активно займаються профорієнтаційною роботою, створюючи рекламу, ведучи сторінки в соцмережах, особливо Instagram, та співпрацюючи з випускниками-хореографами, дуже вражені заходом, із зацікавленням переймали досвід спікерів. По закінченні заходу із новими ідеями натхненно продовжили діяльність викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін над профорієнтаційною роботою в БДПУ.

 

 

 

Юлія ТАРАНЕНКО,
доцентка кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

День відкритих дверей для майбутніх абітурієнтів спеціальності «Хореографія» в БДПУ

 

Кафедрою теорії та методики навчання мистецьких дисциплін факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв проведено день відкритих дверей для майбутніх абітурієнтів спеціальностей 014 Середня освіта (Хореографія) та 024 Хореографія. Зустріч відбувалася в дистанційному режимі за допомогою онлайн платформи Zoom.
Під час зустрічі майбутні вступники мали змогу поспілкуватися з представниками педагогічного складу кафедри, отримати відповіді на питання різного характеру та послухати цікаву інформацію про спеціальності від здобувачів першого рівня вищої освіти денної форми навчання.
Так, старші викладачки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Юлія ТАРАНЕНКО та Тетяна ФУРМАНОВА розповіли про специфіку та відмінності навчання на спеціальностях 014 Середня освіта (Хореографія) та 024 Хореографія. Відповідальний секретар приймальної комісії Марія СКУРСЬКА наголосила на нововведеннях вступної кампанії та надала відповіді на питання, які цікавили і турбували абітурієнтів. Здобувачки першого рівня вищої освіти спеціальностей 014 Середня освіта (Хореографія) Катерина ПЕЛЕПІШИНА та 024 Хореографія Бичкова ВІКТОРІЯ розповіли цікаві факти, свої враження та можливості щодо освітнього процесу в БДПУ.
Увесь педагогічний склад хореографів кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін вірить, що, не дивлячись на складні часи, які переживає зараз наша країна, студентська хореографічна родина БДПУ поповниться новими, дружніми, молодими, талановитими та креативними вступниками в 2022-2023 навчальному році.

 

 

За матеріалами кафедри теорії

та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Перемога народного художнього ансамблю естрадного танцю «МарЛен» БДПУ

 

З 10 по 20 червня проходив Всеукраїнський багатожанровий фестиваль-конкурс «Жар-птиця», організований Асоціацією незалежних українських митців і благодійним фондом «Допоможемо».

Приємною новиною стала перемога танцювального колективу «МарЛен» Бердянського державного педагогічного університету, який отримав Гран-прі фестивалю-конкурсу в номінації «Хореографія» з хореографічною композицією «Подих весни».

Вибір конкурсної постановки був не випадковим. Саме прем’єру цього танцю було показано учасниками колективу під час святкування Дня Вишиванки біля орнаменту національної вишивки Запорізького краю на будівлі навчального корпусу №5 БДПУ. Саме цим керівник колективу заслужена працівниця культури України, завідувачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена Мартиненко хотіла підкреслити, що Бердянськ – це Україна, а Бердянський державний педагогічний університет – один з найкращих педагогічних ЗВО України!

«Ми віримо, – підкреслила Олена Мартиненко, – що попереду на творчі колективи нашого університету чекає багато прем’єр, концертних виступів і творчих перемог. І, не зважаючи на те, що зараз оцінка нашого мистецького продукту відбулася в онлайн форматі, ми підтвердили високий рівень підготовки наших студентів-хореографів. Ми будемо продовжувати й надалі нести високе звання народного ансамблю естрадного танцю «МарЛен»  БДПУ і поповнювати репертуар цікавими високохудожніми хореографічними творами.

 

   

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін

 


 

Всеукраїнський міждисциплінарний лекторій/практикум хореографів України «Мистецтво. Війна. Ми»

 

Освітній процес триває! Хореографи України, попри складний для всіх воєнний час, активно намагаються піднімати актуальні теми хореографічного мистецтва в процесі взаємного спілкування, проведення наукових конференцій, семінарів, гостьових лекцій, відкритих занять тощо.

Минулого тижня завершено цикл лекцій Всеукраїнського міждисциплінарного лекторію/практикуму «Мистецтво. Війна. Ми», організованого кафедрою режисури та хореографії факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка, координатором якого виступив доцент Олександр Плахотнюк.

Протягом квітня і травня науково-педагогічні працівники багатьох ЗВО України, митці, діячі культури, провідні фахівці галузі 02 Культура і мистецтво з України та Грузії проводили лекції для викладачів та студентів закладів вищої освіти, розкриваючи теми національної танцювальної культури, особливостей роботи хореографів в умовах воєнного часу, здоров’збереження, окреслюючи проблематику сучасної хореографії  тощо.

Саме на цьому лекторії прочитала свою лекцію «Сучасні орієнтири навчання хореографії позашкільної освіти різного віку в період воєнного часу» завідувачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету доцентка Олена Мартиненко. Активність в якості слухачів проявили Юлія Тараненко та Руслан Павленко, які отримали сертифікати.

До лекцій долучалися й здобувачі вищої освіти Бердянського державного педагогічного університету, які в рамках окремих фахових дисциплін спеціальностей 024 Хореографія та 014 Середня освіта (Хореографія) виконували практичні завдання з тієї чи іншої теми, прослуховуючи відповідну лекцію.

Ураховуючи складність ситуації в Україні, усі лекції цього циклу є в записі та розміщені у вільному доступі для студентів за посиланням URL : https://www.youtube.com/channel/UCXB7MmNY-zb3h5m67gqrflg

 

 

 

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін

 


 

Виховний аспект в освітньому процесі БДПУ займає важливе місце.

 

Майбутні фахівці мають не лише навчатися, а й в майбутньому застосовувати набуті компетентності в роботі з дітьми на благо УКРАЇНИ.
17 червня, напередодні державного свята Дня Конституції України на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв було проведено виховний захід «З Україною в серці!». Організатором і ведучою заходу виступила доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО.
Захід було відкрито Гімном України! Ведуча розповіла про історію Конституції України та зупинилися на окремих статтях конституції України (ст. 1 Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава; ст. 2 Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканою; ст. 3 Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю; ст. 10 Державною мовою є українська; ст. 20 Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб, Державний Гімн України). Дуже важливим та очікуваним для всіх присутніх був виступ бердянця, випускника БДПУ, старшого матроса морської піхоти Миколи ІВАНЧЕНКА. У своєму виступі він пообіцяв, що українські захисники не віддадуть ворогу жодного клаптика УКРАЇНСЬКОЇ землі, розповів про силу та волю українців, подякував всім за підтримку та назвав прізвища бердянців, які загинули у боротьбі з ворогом. Усіх загиблих у цій жахливій війні було вшановано хвилиною мовчання. Саме в цей день 40 днів тому на Азовсталі загинула дружина Миколи.
На заході також виступила завідувачка відділом освіти м. Бердянська, старша викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких Тетяна ФУРМАНОВА, яка розповіла про волонтерську діяльність в м. Запоріжжі, показала роботу Бердянського інформаційного центру, наголосила на важливості роботи бердянців для бердянців, роботу донорів.
Завідувачка кафедри Олена МАРТИНЕНКО закликала студентів сумлінно працювати на освітньому, культурному та волентерському фронтах задля найскорішої ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ та світлого майбутнього українців.
Завершився захід гімном України та традиційними патріотичними лозунгами: «Слава Україні!», «Слава ЗСУ!» «Бердянськ – це Україна!», «БДПУ – це найкращий ЗВО УКРАЇНИ!», «ПЕРЕМОГА ЗА НАМИ»!

 

 


 

Сучасний танець в умовах дистанційної освіти

 

Вивчення сучасного танцю в умовах дистанційної освіти в Бердянському державному педагогічному університеті.
Погода допомагає знайти простір.
Освітній процес триває!
Здобувачі І рівня вищої освіти заочної форми навчання БДПУ!
Випускники ЗЗСО, поповнюйте нашу хореографічну родину!

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

ПРАКТИКА В УМОВАХ ВОЄННОГО ЧАСУ!

 

Практична підготовка студентів-хореографів Бердянського державного педагогічного університету дуже важлива. Дякуємо керівниці Народного ансамблю естрадно-спортивного танцю «Лабіринт» м.Запоріжжя
Марії ТАРАН (випускниці спеціальності. «Хореографія») та керівниці народного ансамблю естрадного танцю «МарЛен» Олені МАРТИНЕНКО за можливість проходження виробничої практики здобувачам І рівня вищої освіти спеціальності 024 Хореографія дистанційно та очно.

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Вступна компанія 2022: що потрібно знати абітурієнту!

 

Відповідно до воєнного стану в Україні розробили спрощену процедуру для вступників, аби реалізувати право молоді на вищу освіту та заохотити продовжити навчання саме в Україні.
У рамках вступної компанії 2022 року для випускників БДПУ та інших зацікавлених абітурієнтів відбулась консультація щодо вступу на ІІ рівень (магістерський) вищої освіти, яка була організована та проведена відповідальним секретарем приймальної комісії Марією Скурською.
Під час консультації чітко та конструктивно були висвітлені основні етапи вступної кампанії у 2022 році – від термінів реєстрації електронних кабінетів вступника до подачі заяв до моменту подання оригіналів документів та зарахування. Особливу увагу було приділено організації процесу складання фахових вступних випробувань у дистанційному форматі; наголошено на змістовну та структурну характеристику мотиваційних листів.
Майбутні абітурієнти спеціальностей «Середня освіта (Хореографія) та Середня освіта (Музичне мистецтво) мали нагоду задати питання щодо нюансів цьогорічної вступної кампанії, вартості навчання, специфіки складання фахового вступного випробування, особливостей подачі оригіналів документів тощо.
БДПУ готує висококваліфікованих та конкурентноспроможніх фахівців! БДПУ – це твій успішний квиток у майбутнє! Ми чекаємо саме на тебе!

 

     

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Вступ до магістратури – 2022: особливості вступної кампанії на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв

 

10-го червня 2022 року на платформі ZOOM відбулась консультація з питань вступної кампанії щодо здобуття освітнього ступеня магістра для майбутніх абітурієнтів факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв. Відповідальний секретар приймальної комісії Скурська М.М. презентувала основні етапи вступної кампанії у 2022 році – від термінів реєстрації електронних кабінетів вступника та подачі заяв до моменту подання оригіналів документів та зарахування.

Особливу увагу було приділено організації процесу складання фахових вступних випробувань у дистанційному форматі, адже цього року вони відбуватимуться в усній формі під час відеозв’язку.
Також було наголошено на змістовну та структурну характеристику мотиваційних листів та їх роль під час зарахування на місця держзамовлення при однакових конкурсних балах.
Майбутнім вступникам була надана можливість поставити питання безпосередньо секретарю приймальної комісії щодо нюансів цьогорічної вступної кампанії як то: кількість ліцензійних місць за певною спеціальністю, вартість навчання, специфіка складання фахового вступного випробування, перехресний вступ та особливості подачі оригіналів документів тощо.
Спрощена процедура вступу цьогоріч привернула увагу як минулорічних випускників, так і бакалаврів, що отримають дипломи незабаром. Ми чекаємо на поповнення здобувачів другого рівня вищої освіти та бажаємо успішного вступу!

 

 

Вікторія Григор’єва,
к.пед. н, доцент кафедри
теорії та методики навчання
мистецьких дисциплін

 


 

Успішно проведено захист курсових робіт студентів-музикантів групи 33ММ

 

8-го червня 2022 року у дистанційному режимі відбувся захист курсових робіт із дисципліни «Теорія і методика музичної освіти» бакалаврів спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво).

Науково-дослідна робота студентів спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) є однією з найважливіших форм освітнього процесу та складовою їх професійної підготовки. Вона передбачає навчання майбутніх фахівців методології і методики дослідження, а також систематичну участь у науковій діяльності, озброєння технологіями та вміннями творчого підходу до вивчення певних наукових проблем в галузі музичної освіти. Завдання науково-дослідної роботи студентів спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) Бердянського державного педагогічного університету полягає в розвитку в них умінь творчого розв’язання освітніх завдань під час роботи в закладах загальної середньої освіти, а також у застосуванні методів наукових досліджень на практиці.

Науково-дослідна робота здобувачів полягає в пошуковій діяльності, що виражається насамперед у самостійному творчому дослідженні. Саме такі самостійні та оригінальні роботи були представлені  на звітній конференції.

Цілеспрямований аналіз музичної, психолого-педагогічної та методичної літератури, вивчення і узагальнення передового педагогічного досвіду вчителів-новаторів дали змогу здобувачам представити різноманітну актуальну проблематику досліджень серед якої: урок музичного мистецтва та його роль у процесі естетичного виховання та становлення особистості учня у ЗЗСО (здобувач Назаренко О., науковий керівник – к. пед. н., доцент Бузова О.Д.); методи дистанційної освіти на уроках музичного мистецтва (здобувач Єремейчук М., науковий керівник – к. пед. н., доцент Омельченко А.І.); специфіка дитячого голосоутворення та її врахування у вокально-хоровій роботі з учнями початкової школи (здобувач Евін О., науковий керівник – к. пед. н., доцент Григор’єва В.В.); імпровізаційна діяльність учнів на уроках музичного мистецтва (здобувач Денега Д., науковий керівник – к. пед. н., доцент Омельченко А.І.); музичне мистецтво як складова системи естетичного виховання у ЗЗСО (здобувач Орел К., науковий керівник – к. пед. н., доцент Омельченко А.І.); використання творчих завдань на уроках мистецтва у початковій школі (здобувач Милєшко Л., науковий керівник – к. пед. н., доцент Григор’єва В.В.); використання ігрових технологій на уроках музичного мистецтва в ЗЗСО (здобувач Туру К., науковий керівник – к. пед. н., доцент Омельченко А.І.).

Цікаво та змістовно пройшла дискусія із зазначених проблем, підкріплена презентаціями. Наукові керівники констатували якість виконання курсових досліджень здобувачами освіти, позитивні результати захисту та обмін корисним матеріалом й рекомендували продовжити наукову роботу у зазначених напрямках у вигляді написання тез, виступах на профільних конференціях або участі у студентських конкурсах та олімпіадах тощо. Під час оцінювання робіт комісія враховувала відгук наукового керівника та результати перевірки роботи на плагіат.

 

 

Вікторія Григор’єва,

к.пед. н, доцент кафедри

теорії та методики навчання

мистецьких дисциплін


 

Наукова діяльність здобувачів вищої освітив умовах воєнного часу

 

6 червня 2022 року відбувся захист курсових робіт здобувачів ІІ рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Хореографія) з дисципліни «Методика викладання сучасного сценічного (народно-сценічного) танцю у ЗВО з практикумом».

На захисті були присутні завідувачка кафедри теорії та методика навчання мистецьких дисциплін доцентка Олена Мартиненко, старші викладачі Тетяна ФурмановаРуслан Павленко, викладачки Наталя Кривунь та Юлія Павленко. Спікером захисту була доцентка кафедри Юлія Тараненко.
Члени комісії оцінили високу якість виконання курсових робіт, їх актуальність та змістовність. Найкращими були визнані роботи здобувачок Ярослави Кацапенко з оригінальною презентацією курсової роботи, Ольги Безумової з потужним опрацюванням літератури та станом проблеми серед ЗВО України, Олександри Ганжи з проблеми народної хореографії в соціальних мережах та ін.
Упродовж захисту курсових робіт студенти продемонстрували належний рівень теоретичного мислення, здатність проєктувати та здійснювати дослідницьку діяльність у сфері хореографічної освіти, усвідомлювати логіку та основні етапи наукової роботи.
Не зважаючи на досить важку ситуацію, яка зараз склалася в нашій країні, здобувачі знайшли змогу займатися науковою роботою. Загалом було захищено 9 курсових робіт.
Вітаємо здобувачів ІІ рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Хореографія) з успішним захистом курсових робіт. Бажаємо наполегливості та наснаги в опануванні професійними компетентностями фахівця у сфері хореографічної освіти!

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Підсумкова атестація здобувачів першого рівня вищої освіти спеціальності 014 середня освіта (Хореографія)

 

9 червня в дистанційному режимі розпочалася підсумкова атестація бакалаврів спеціальності 014 Середня освіта (Хореографія) Бердянського державного педагогічного університету.

Здобувачі першого рівня вищої освіти складали «Комплексний іспит зі спеціальності з практикумом», який передбачав відповіді на тестові питання, презентацію плану-конспекта уроку/заняття з хореографії в ЗЗСО/ЗПО та його фрагментальний практичний захист, розробку сценарного плану тематичної концертної програми та драматургічної частини концертного танцювального номеру у вигляді документу, а також презентацію частини або цілісної версії концертного номеру.
Результати іспиту показали високий рівень сформованості загальних та фахових компетенцій здобувачів, перевірку засвоєння підсумкових результатів навчання, визначених в ОПП «Середня освіта (Хореографія). Фітнес», із дисциплін циклу професійної підготовки для подальшої роботи майбутніх фахівців хореографії.
Вітаємо здобувачів 406 СОХ групи з успішним складанням підсумкової атестації та дякуємо за сумлінне виконання своїх професійних обов’язків голові екзаменаційній комісії кандидатці педагогічних наук, доцентці кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Вірі Бурназовій; секретарці комісії Яні Чорнобривець; екзаменаторам комісії старшим викладачам кафедри Тетяні Фурмановій та Руслану Павленку.

 

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Підвищення кваліфікації викладачів кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін в умовах воєнного стану

 

Близько 20.000 викладачів та учителів України пройшли курси підвищення квалiфiкацii за ліцензованою програмою «Методика навчання мистецтва у 5–6 класах закладів загальної середньої освіти» за модельною навчальною програмою “Мистецтво, 5–6 класи”, яку підготували науковці Iнституту Педагогiки НАПН Украiни. Програма покликана розвинути професійні компетентності вчителів НУШ і викладачів ЗВО, якi працюватимуть за новим державним стандартом у 5–9 класах, і поглибити знання з мистецької освітньої галузі, ефективних методик викладання предмету «Мистецтво».
Так, нещодавно курси підвищення кваліфікації пройшла доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Віра Бурназова. Після завершення курсів викладачка отримала сертифікат (15 годин).

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Успішне складання підсумкової атестації для студентів-хореографів

 

8 червня в дистанційному режимі розпочалася підсумкова атестація бакалаврів спеціальності 024 Хореографія Бердянського державного педагогічного університету. Здобувачі вищої освіти складали «Комплексний іспит зі спеціальності з практикумом», який передбачав відповіді на тестові питання, презентацію комбінацій з класичного та народно-сценічного танців, презентацію сценарного плану хореографічного спектаклю та частини постановочної роботи в ньому. Таким чином, комісія змогла перевірити теоретичну обізнаність випускників із освітніх компонентів професійного блоку ОПП «Хореографія», виконавську, балетмейстерську та методичну компетентності.
Щиро вітаємо здобувачів із успішним складанням першого іспиту та дякуємо всім членам екзаменаційної комісії – доцентці Вірі Бурназові, екзаменаторам старшим викладачам Руслану Павленку та Тетяні Фурмановій за плідну й злагоджену роботу.

 

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Розпочалася підсумкова атестація

 

7 червня в дистанційному режимі розпочалася підсумкова атестація бакалаврів спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) Бердянського державного педагогічного університету.

Здобувачі вищої освіти складали Комплексний кваліфікаційний іспит зі спеціальності, який передбачав відповіді на тестові завдання (теоретичний компонент) і моделювання уроків з інтегрованого курсу «Мистецтво» та музичного мистецтва (практичний компонент). Студенти демонстрували екзаменаційній комісії у складі голови доцентки Віри Бурназової, членів комісії Анетти ОмельченкоСвітлани Сергієнко фрагменти уроків для визначення рівня оволодіння практичними уміннями та навичками майбутніх учителів музичного мистецтва з освітніх компонент «Практикум вокально-хорової підготовки (хорове диригування, постановка голосу)», «Практикум інструментально-виконавської підготовки (основний музичний інструмент, оркестровий клас)» та готовність до професійної діяльності. Вітаємо здобувачів із складанням першого іспиту і бажаємо їм позитивних результатів!

 

 

За матеріалами кафедри теорії

та методики навчання мистецьких дисциплін

 


Вибір дисциплін: зацікавлений студент-мотивований викладач!

 

Кожен, хто вступає до університету, довіряє обов’язковому компоненту освітньої програми підготовки фахівця тієї чи іншої спеціальності. Така база – основа для професійної підготовки студента. Але ж хочеться знати все і трохи більше. Саме вільний вибір здобувачем вищої освіти освітніх компонентів є відкритою можливістю для формування його індивідуальної освітньої траєкторії. Це викликає зацікавлення в усіх учасників освітнього процесу, адже студенти мають можливість поглибити Hard Skills («тверді навички», що допомагають освоїти певну професію ґрунтовніше), а викладачі – працювати з мотивованою аудиторією.

З шостого червня розпочалася процедура вибору дисциплін на факультеті психолого-педагогічної освіти та мистецтв, яка триватиме протягом двох тижнів. Третього червня для здобувачів І та ІІ рівнів вищої освіти спеціальностей «024 «Хореографія», 014 Середня освіта (Хореографія), 014 «Музичне мистецтво» була проведена онлайн конференція, де висвітлювалися питання процедури вибору дисциплін на новій платформі телеграм-бот «Вибір дисциплін».
Ініціаторами проведення інформативної конференції виступила студентська рада ФППОМ на чолі з головою, здобувачкою ІІ курсу Олександрою ШОСТАК за підтримки провідного фахівця навчального відділу з моніторингу та якості освіти Валентини Медведенко та заступника декана факультету з навчальної роботи Віри Бурназової. На засіданні були присутні як студенти, так і куратори груп, які мали у разі запитань від відсутніх здобувачів освіти надати вірну інформацію.
Валентина Медведенко послідовно та доступно, із застосуванням демонстрації екрану, окреслила поетапність вибору дисциплін. Вона наголосила, що студенти мають чітко та вірно заповнити всю необхідну інформацію, вказати номера дисциплін та назви з загального каталогу дисциплін вільного вибору, назвала основні помилки, яких доцільно запобігати. Найбільше запитань було саме від першокурсників, які стикнулися з вибором дисциплін уперше. Тому члени студентської ради разом із заступником декана надавали відповіді на запитання.
Сподіваємося, що цього року студенти оберуть цікаві та корисні для свого професійного зростання дисципліни. Академічна свобода – вагомий аргумент для покоління Z, а процедура вільного вибору дисциплін сприяє розвитку Soft Skills (міжособистісного спілкування, управління часом, уміння переконувати, креативності, роботи в команді та ін.).

 

 

 

За матеріалами кафедри теорії

та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Актуальні питання позашкльної освіти: акценти професійної підготовки студентів-хореографів

 

1 червня 2022 року відбулася Всеукраїнська онлайн нарада «Позашкільна освіта у воєнний та позавоєнний час», присвячена Дню захисту дітей. У заході взяли участь понад 85 учасників із різних регіонів України, які опікуються питаннями позашкільної освіти та працюють  у сфері позашкілля. У рамках вивчення освітньої компоненти «Теорія та методика роботи з хореографічним колективом» здобувачі І рівня вищої освіти 2 та 3 курсів денної та заочної форм навчання спеціальностей 024 «Хореографія» та 014 «Середня освіта (Хореографія)» мали змогу отримати актуальну інформацію щодо завдань та змісту роботи керівника хореографічного колективу в умовах воєнного часу.

На офіційному відкритті з вітальним словом виступили Сергій БАБАК (народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій, доктор технічних наук, професор), Павло СУШКО (народний депутат України, заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків порушення прав дітей), Роман ГРИЩУК (народний депутат України, голова підкомітету з питань освіти впродовж життя та позашкільної освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій), Сергій ШКАРЛЕТ (Міністр освіти і науки України, доктор економічних наук, професор), Леонід КУЧМА (Президент України 1994–2005 рр.), Василь КРЕМЕНЬ (президент НАПН України, академік НАН України і НАПН України, доктор філософських наук, професор) та інші.

У ході наради розглядалися питання державної та регіональної політики у сфері позашкільної освіти у воєнний та повоєнний час. Від кожної області України виступали представники, які окреслювали глобальні питання роботи позашкільних закладів, ділилися досвідом роботи та досягненнями. Спікером від Запорізької області виступила Лариса ЧУРИКОВА, головний спеціаліст відділу позашкільної, спеціальної та вищої освіти Департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації, яка підкреслила, що пріоритетними в області залишаються питання збереження закладів позашкільної освіти, контингенту фахівців та вихованців, створення безпечного середовища для проведення освітнього процесу. Лариса Василівна зазначила, що 29 закладів позашкільної освіти знаходяться в окупованих територіях і понад 50 відсотків дітей області втратили можливість отримувати освітні послуги.

Після проведення семінару доцент Олена МАРТИНЕНКО провела зі студентами круглий стіл, на якому майбутні фахівці сфери позашкільної освіти ділилися враженнями, аналізували інформацію, отриману під час наради, окреслили сучасні виклики позашкільної освіти та особливості роботи хореографа в воєнний та повоєнний час.

Кожен в Україні та за її межами тримає свій фронт. Освітяни мають тримати освітянський фронт, який є важливим для кожної дитини, для кожної громади, для держави задля реалізації права ДИТИНИ на здобуття освіти, задля ПЕРЕМОГИ! Слава УКРАЇНІ!

 

 

 

За матеріалами кафедри теорії та
методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Студенти-хореографи традиційно вітають дітей

 

У Бердянському інформаційно-гуманітарному центрі, який розташовано у м. Запоріжжя, відбувся святковий захід до Дня захисту дітей. Юних бердянців чекало підведення підсумків конкурсу малюнків, розваги, призи та подарунки. До вподоби дітям прийшовся флешмоб, який підготувала  Христина МИКИТЮК, студентка  3 курсу спеціальності Хореографія Бердянського державного педагогічного університету. Весело затанцювали діти, як раніше, за доброю традицією нашого міста.

Бажаємо студентам-хореографам та дітям наступний святковий флешмоб виконати на Приморській площі українського Бердянська!

 

За матеріалами кафедри теорії та
методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

ЗАХИСТ КУРСОВИХ РОБІТ У РАМКАХ АКАДЕМІЧНОЇ МОБІЛЬНОСТІ

 

27 травня відбулася конференція по захисту курсових робіт здобувачів другого та третього курсів І рівня вищої освіти спеціальності 024 Хореографія, які навчаються за програмою академічної мобільності у Львівському національному університеті імені Івана Франка. На початку конференції викладачами обох закладів вищої освіти було оговорено процедуру захисту курсових робіт та критерії їх оцінювання.
Студентоцентрований підхід до навчання дав можливість вибору дати захисту (24.05-31.05.2022 року о 16.00 за Київським часом), що було відображено в графіку проведення конференцій, завчасно наданому студентам і викладачам.
Здобувачі 2 курсу захищали курсові роботи мистецтвознавчого характеру в рамках вивчення дисципліни «Мистецтво балетмейстера» Студенти 3 курсу захищали курсові роботи педагогічного напряму з ОК «Теорія та методика роботи з хореографічним колективом». На захисті були присутні керівники курсових робіт, консультати з обох закладів вищої освіти та студенти.
Процедура захисту передбачала доповідь студента (10-15 хвилин), відповіді на питання від комісії та інших присутніх (викладачів та студентів), виступ керівника курсової роботи, заключне слово студента для остаточних висновків за результатами дискусії, уточнення чи підтвердження своєї позиції тощо.
Результати захисту курсової роботи обговорювалися на закритому засіданні комісії (студенти чекали в залі очікування), рішення ухвалювалося відкритим голосуванням більшістю голосів всіх членів комісії. Критерії оцінки були визначені кафедрою режесури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка і включали: поточну успішність, тобто як працював студент з науковим керівником, підсумкову оцінку (готовий текст курсової роботи), захист роботи, апробація результатів дослідження (виступи на наукових конференціях та наявність наукових піблікацій).
Комісія відзначила достатній рівень готовності майбутніх фахівців до проведення самостійного наукового дослідження. Особливо було відзначено роботу Ксенії МАРФІЯН на тему «Підготовка майбутніх хореографів до роботи з дітьми: методичний аспект навчання обертів» (керівник доцент Олександр ПЛАХОТНЮК, консультант Олена МАРТИНЕНКО), яка не лише блискуче захистила роботу з використанням презентації, а й протягом року зробила три публікації та чотири виступи на наукових конференціях, у тому числі й за темою курсової роботи.
Досвід академічної мобільності допоміг об’єктивно оцінити рівень професійної підготовки майбутніх бакалаврів хореографії в Бердянському державногому педагогічному університеті. Викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін пишаються тим, що в складних умовах, в умовах воєнного часу наші студенти демонструють високі результати навчання і розуміють, що їх професійна підготовка є важливим педагогічним фронтом ПЕРЕМОГИ УКРАЇНИ!

 

 


 

Культурний фронт БДПУ

 

Викладацький склад і студенти творчих спеціальностей вчаться працювати в нових умовах і розумітися на завданнях воєнного стану в Україні. Під час сесії здобувачів першого рівня вищої освіти в рамках вивчення дисципліни за вибором «Танцювальні проєкти» (викладач ОЛЕНА Мартиненко) були окреслені теми командної роботи, які майбутні фахівці присвятили життю українців під час війни, їх єдності, незламності та віри в перемогу.

Студентами 4 курсу заочної форми навчання, які вже незабаром стануть випускниками, було підготовлено три танцювальних проєкти. Не зважаючи на те, що зараз здобувачі вищої освіти позбавлені можливості навчатися в аудиторіях і танцювати на сцені, актуальним для майбутнього фахівця залишається пошук творчого прояву і формування професійних компетентностей. Попри те, що студенти знаходяться в різних куточках світу, вони продемонстрували вміння командної співпраці у створенні мистецького продукту для підтримки культурного фронту Україні.
Усі проєкти були висвітлені в соціальних мережах.

 

 

За матеріалами кафедри теорії і
методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Досвід академічної мобільності студентів-хореографів Бердянського державного педагогічного університету

 

У рамках програм внутрішньої академічної мобільності здобувачі вищої освіти спеціальностей хореографічного профілю отримують знання в ЗВО України. Так, до навчання за освітньою програмою 024 Хореографія першого (бакалаврського) рівня вищої освіти Львівського національного університету імені Івана Франка (Наказ №1417 від 21 квітня 2022 року) долучено майже тридцять здобувачів освіти з Бердянського державного педагогічного університету: 17 першокурсників, 7 студентів 2 курсу, 3 студенти 3 курсу та 2 з четвертого курсу. З відновленням освітнього процесу в Бердянському державному педагогічному університеті до навчання в ЗВО повернулися 4 студенти. У Південноукраїнському національному педагогічному університеті імені К. Д. Ушинського (Наказ № 148 від 15 квітня 2022 року) за освітньою програмою 014 Середня освіта (Хореографія) навчаються 2 студенти першого (бакалаврського) рівня та 3 студенти другого (магістерського) рівня вищої освіти.

28 квітня 2022 року було проведено спільне засідання кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету з кафедрою режисури та хореографії Львівського національного університету імені Івана Франка. Під час робочої зустрічі розглядалися питання: подальше налагодження та покращення комунікації між викладачами обох ЗВО; обговорення освітніх програм спеціальності 024 Хореографія у наших освітніх закладах; урахування особливостей освітніх компонентів цих програм; знаходження шляхів подолання розбіжностей в освітніх програмах з мінімізацією негативних факторів переходу на навчання в інший заклад; форми контролю та методи оцінювання здобувачів; пошук максимально зручних шляхів адаптації студентів в освітньому просторі ЛНУ імені Івана Франка; сприяння комфортному перебуванню у студентському середовищі дружнього університету; вивчення можливих проблем побутового характеру та ін. По закінченню спілкування викладачів до наради були запрошені студенти Бердянського державного педагогічного університету, які навчаються за програмою академічної мобільності. Вони мали можливість отримати відповіді на питання та висловили свої побажання.
У підсумку учасники засідання досягли домовленості щодо важливості дотримання Стандарту вищої освіти 024 «Хореографія» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти; необхідності проведення постійних консультацій між викладачами кафедр щодо обсягу, змісту і характеру навчального матеріалу, що був попередньо пройдений у довоєнний час в наших університетах; визначено шлях оперативного реагування на проблеми.
11 травня 2022 року відбулося обговорення ОПП Середня освіта (Хореографія) для здобувачів першого і другого рівнів вищої освіти, за якими в рамках академічної мобільності навчаються хореографи БДПУ у Південноукраїнському національному педагогічному університеті імені К.Д. Ушинського. Були окреслені ключові моменти щодо підготовки сучасних вчителів хореографії, визначені пріоритетні теми, оговорені назви освітніх компонентів блоку професійної підготовки та зміст практик. У рамках академічної мобільності доцентом ОЛЕНОЮ Мартиненко були прочитані дві гостьові лекції.
Викладачі та студенті Бердянського державного педагогічного університету висловлюють глибоку вдячність Львівському національному університетові імені Івана Франка та Південноукраїнському національному педагогічному університеті імені К.Д. Ушинського за надану можливість продовжити навчання здобувачів вищої освіти у такий важкий для всіх воєнний час та отримати досвід підготовки майбутніх фахівців інших ЗВО за спорідненими ОПП.

 

  

 

За матеріалами кафедри теорії і
методики навчання мистецьких дисциплін

Засідання кафедр БДПУ та ЛНУ ім. Івана Франка

 


 

Гостьова лекція з майстринею, арт-терапевтом і керівницею зразкового художнього колективу художньої вишивки Центру дитячої юнацької творчості Оленою ХАНДАН

 

23 лютого у рамках вивчення освітнього компоненту «Народознавство та хореографічний фольклор України» відбулася гостьова лекція з майстринею, арт-терапевтом і керівницею зразкового художнього колективу художньої вишивки Центру дитячої юнацької творчості Оленою ХАНДАН на тему «Допоміжні заняття промисли та ремесла українців». На практичному занятті були присутні здобувачі першого рівня вищої освіти 1 та 2 курсів спеціальності 024 Хореографія. Для студентів майстриня провела онлайн-екскурсію, під час якої ознайомила присутніх з видами вишивки та презентувала власні вироби. Також було продемонстровано деякі методики вишивки, а саме вишивання гладдю та хрестиком. Пані Олена наголосила, що традиційно саме матуся вишивала вишиванку своїй дитині, тож вишивка з давніх-давен слугує оберегом для кожної людини. Було розглянуто вишиті картини, ознайомлено з таким народним ремеслом як створення іграшок власними руками, а саме виготовлення ляльки-мотанки як оберегу для українців.
Зустріч пройшла продуктивно, у дискусійному форматі, отримала позитивні відгуки здобувачів вищої освіти. Хочемо зазначити, що Олена ХАНДАН запросила здобувачів першого рівня вищої освіти взяти участь у проєкті із виготовлення власної вишиванки та її презентації до Дня вишиванки. Студенти-хореографи одноголосно підтримали можливість доєднатися до цього заходу. Робота над проєктом відбуватиметься по суботах у ЦДЮТ. До цього творчого заходу можуть долучитися всі здобувачі Бердянського державного педагогічного університету.
Щиро дякуємо Олені ХАНДАН за проведення онлайн-екскурсії та можливість узяти участь у загальноміському проєкті до Дня вишиванки.

 

 

Юлія ТАРАНЕНКО,
доцентка кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 

 


 

ГОСТЬОВА ЛЕКЦІЯ ПРЕС-КОНФЕРЕНЦІЯ: ЗВ’ЯЗОК ТЕОРІЇ І ПРАКТИКИ

 

Одним із позитивних і результативних моментів дистанційного навчання є можливість запросити для участі в аудиторних заняттях практиків. Так, 18 лютого для здобувачів освіти другого курсу спеціальності 024 Хореографія в рамках вивчення освітньої компоненти «Теорія і методика роботи з хореографічним колективом» було проведено лекцію на тему «Організація освітнього процесу в хореографічному колективі», яка була проведена у формі прес-конференції із запрошенням роботодавців та хореографів-практиків.
Викладач дисципліни Олена МАРТИНЕНКО  залучила до дискусії чотирьох спікерів: роботодавця, члена робочої програми, директора Центру дитячої та юнацької творчості Олега БАЛАБАНА; роботодавця, художнього керівника муніципального театру танцю м. Запоріжжя, заслужену працівницю культури України Ларису НЄВЄРОВУ; керівника зразкового ансамблю сучасного танцю Модерн Данс «Стиль» м. Запоріжжя, випускницю БДПУ Любов ЩЕРБИНУ; керівника хореографічної студії сучасного танцю «Ю-ДЕНС» КПНЗ м. Дніпро Центру позашкільної освіти № 1, здобувачку ІІ курсу вищої освіти спеціальності «Середня освіта (Хореографія) БДПУ Світлану ТАРАСЕВИЧ.
До початку пари здобувачі вищої освіти мали змогу ознайомитися зі змістом лекції на освітній платформі БДПУ  MOODLE  задля розуміння основних моментів організації освітнього процесу в хореографічному колективі. У процесі дискусії майбутні фахівці дізналися про основні вимоги, які висувають роботодавці до керівників хореографічних колективів та виконавців (О.Балабан, Л. Нєвєрова), ознайомилися зі специфікою організації роботи в колективах державної форми власності (театр танцю – Л. Нєвєрова, позашкільна установа – С. Тарасевич) та приватних хореографічних школах (Л. Щербина), дізналися про важливі якості керівника хореографічного колективу, його посадові інструкції тощо.
Студенти продемонстрували декілька власно розроблених проєктів своїх майбутніх колективів, зроблених за допомогою електронних проєкції та презентації і мали можливість отримати оцінку їх реальності та успішності від хореографів-практиків.
Спілкування між спікерами та студентами пройшло у жвавій, невимушеній обстановці. Головний посилом від спікерів було розуміння значущості професії хореографа, за яким стоїть майбутнє дитини, любов до педагогічної та творчої діяльності, розуміння ким ти бачиш себе по закінченню ЗВО і які тобі потрібні знання для того, щоб ти був успішним в своїй справі.
На разі, планується запрошення методистів позашкільних установ для розкриття теми планування роботи керівника хореографічного колективу та особливостей роботи над створенням навчальних програм, а також психолога щодо окреслення особливостей психічного та фізичного розвитку здобувачів позашкільної освіти різного віку з метою їх урахування керівником колективу в освітньому процесі.

 

 

Олена МАРТИНЕНКО,
завідувачка кафедри теорії та
методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

ІІ Міжнародний фестиваль-конкурс мистецтв і талантів «LOVE-STAR»: студенти БДПУ у числі переможців!

 

Вітаємо здобувачів вищої освіти спеціальності 014.13 Середня освіта (Музичне мистецтво), переможців ІІ Міжнародного фестивалю-конкурсу мистецтв і талантів «LOVE-STAR», який відбувся 12–14 лютого 2022 року за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Висловлюємо подяку керівнику, доцентці кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олені Бузовій за підготовку призерів і переможців!

Дар’я Кудрявцева – ГРАН-ПРІ фестивалю-конкурсу в номінації «Академічний вокал»,

Олександра Назаренко – лауреатка І премії в номінації «Естрадний вокал»,

Кирило Азаров – лауреат І премії в номінації «Академічний вокал»

Дарина Денега – лауреатка ІІ премії в номінації «Естрадний вокал»,

Олександр Евін – лауреат ІІ премії в номінації «Естрадний вокал»,

Яна Коваленко (ФФСК) – лауреатка І премії в номінації «Естрадний вокал».

Щиро вітаємо нашу талановиту молодь із перемогою та бажаємо нових творчих злетів!!!

 

 

За інформацією кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Практика проведення гостьових лекцій

 

Цікавим виявився досвід участі в проведенні гостьової лекції доцентки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олени МАРТИНЕНКО в Київському університеті імені Бориса Грінченка. Запрошення було отримано від завідувачки кафедри хореографії Людмили Андрощук.
Лекція з освітньої компоненти «Теорія та методика роботи з хореографічним колективом» була проведена у формі прес-конференції і передбачала спілкування запрошених спікерів та майбутніх хореографів, здобувачів 2 курсу вищої освіти, з актуальних питань організації роботи аматорських хореографічних колективів в умовах сьогодення. Три спікери розкривали тему лекції, посилаючись на власний практичний досвід роботи: керівник відомого в Україні народного хореографічного колективу «Світанок» міста Кропивницький Максим ПЕЧЕНЕНКО, керівник популярного Київського танцювального театру особистості D-T.O.P. Микита Черненко та Олена МАРТИНЕНКО як керівник ансамблю танцю «МарЛен» і викладачка дисципліни «Теорія та методика роботи з хореографічним колективом».
Розкриття секретів професійної діяльності, особливостей керівництва колективами державної та комерційної форм власності, акцентування уваги на складності навчання хореографії в умовах карантину і перегляду форм та методів роботи задля збереження аматорського хореографічного осередку робили дискусію жвавою та цікавою. Досвід від спілкування отримали всі, як студенти, так і досвідчені керівники колективів.
Приємним було, що вивчення даної освітньої компоненти в Київському університеті відбувається за підручником Олени МАРТИНЕНКО.

 

 

За матеріалами кафедри теорії
та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Тренінг особистісного та професійного зростання для майбутніх хореографів

 

Професійна підготовка майбутніх фахівців у БДПУ крокує в ногу з часом й розширює межі освітнього матеріалу для своїх здобувачів. Свідченням цього є включення до освітньої програми «Хореографія» дисциплін «Тренінг особистісного та професійного зростання», яка має на меті створення умов для особистісного та професійного зростання здобувачів вищої освіти, їх гармонійного розвитку та формування у них компетентностей високоефективної особистості.
Тренінгова робота асистента кафедри психології Марини РАДІОНОВОЇ зі здобувачами денної та заочної форми навчання була дуже насичена й спрямована на самопізнання, самопрезентацію майбутніх хореографів, формування у них вміння ставити та досягати цілі, знаходити ресурси для успішного та щасливого життя.
На тренінгових заняттях було використано арт-терапевтичні техніки, роботу з МАК та вправи з когнітивно-поведінкового напряму.
Позитивні відгуки та написані есе, які підсумовували всю тренінгову роботу свідчать про ефективність впровадження освітньої компоненти та розвиток у майбутніх хореографів свідомого та відповідального ставлення до власного життя й вибраної професії.

 

 

За матеріалами завідувачки
навчальної психолого-консультативної
лабораторії Марини Радіонової

 


 

«СОЛОВЕЙ І ТРОЯНДА» О. УАЙЛЬДА В ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСНІЙ ФІЛАРМОНІЇ

 

22 січня 2022 року в Полтавській обласній філармонії відбулася прем’єра моновистави артистки філармонії Катерини Юрченко «ОСКАРД УАЙЛЬД – ПРИНЦ ПАРАДОКСІВ». Вистава, що відрізняється глибоким психологізмом, стала екскурсом у життя видатного письменника та подорожжю сторінками його відомої казки «СОЛОВЕЙ І ТРОЯНДА». Режисер-постановник – Світлана Кравченко. Балетмейстер-постановник – доктор мистецтвознавства, доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін  Бердянського державного педагогічного університету, керівник народного ансамблю сучасного балету «Марія» ПНПУ імені В. Г. Короленка, лауреат міжнародних хореографічних конкурсів Марина Погребняк. Завдяки глибинному синтезові мистецтв і вдалому поєднанню Слова, Танцю (солісти балету «Марія») і Музики (сопрано – заслужена артистка України О. Шевченко, гітара – О. Павленко) глядачам відкрилися вічні моральні цінності людства.

 

 

Марина ПОГРЕБНЯК,
докторка, доцентка кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

МИСТЕЦТВО БЕЗ КОРДОНІВ

 

Саморозвиток викладача мистецьких дисциплін є запорукою його успішності в професії, обізнаності в новітніх тенденціях сучасного культурного простору, професійного самовдосконалення.
Викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена МАРТИНЕНКО та Олена ЄМЕЛЬЯНОВА відвідали концертні програми Карловарського симфонічного оркестру.
Так, 13 січня в рамках культурних зв’язків Чехії та Індії, з нагоди 75 річчя незалежності Індії та 100 років з дня візиту до Праги відомого індійського філософа, поета і письменника Рабіндраната Тагора відбувся концертний захід симфонічного оркестру, який відкрили мер Карлових Вар Андреа Пфеффер-Ферклова та аташе з питань культури посольства Індії в Чехії.
Цікавим був синтез музичної школи Чехії, представленої артистами оркестру і співачкою (мецо-сопрано) Естер Павлу та Індії в особі відомого диригента Дебашиша Чаудхурі. Кожне відділення концерту супроводжувалося музичним екскурсом диригента, який емоційно яскраво розповідав про музичні твори, які звучали в програмі, їх історію виникнення та композиторів. Слухацькій аудиторії були представлені твори венгерського композитора єврейського походження Карла Голдмарка, американського композитора Джона Карпентера, а також музичні шедеври Роберта Шумана та Арама Хачатуряна.
Цікавинкою іншого концертного заходу став показ практичної підготовки здобувачів вищої освіти Берлінської консерваторії, які були представлені виконавцями оркестру та диригентами. Особливе враження справила яскрава індивідуальність, особливість диригентського почерку кожного випускника, більшість з яких були з Китаю. Професійна підготовка майбутніх диригентів проявлялася у володінні аудиторією, умінні координувати цілісну роботу оркестру. У концертній програмі прозвучали твори композиторів-романтиків Роберта Шумана та Йоганнеса Брамса.
Запланований візит до Празької консерваторії, у якій під одним дахом готують фахівців музичного та хореографічного мистецтва, обмежився лише візуальним ознайомленням з будівлею в зв’язку з карантинними умовами.
Дійсно можна сказати, що мистецтво не знає кордонів!

 

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики
навчання мистецьких дисциплін

 


 

Новини частина 1

Новини частина 2