Бердянський державний педагогічний університет

Приймальна ректора:

bdpu.zp@gmail.com
rector_bdpu@ukr.net
0612891206

Адреса:

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Шмідта, 4 Тимчасово переміщений до: м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66

Новини частина 1

Академічна доброчесність – запорука якісного освітнього процесу

 

11-го листопада 2020 року у рамках ZOOM-конференції відбулась кураторська година для студентів денної та заочної форм навчання спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво)  щодо інформування з питань академічної доброчесності  та антиплагіатних інтернет-ресурсів. У процесі діалогу було зазначено, що  сьогодні існує велика кількість алгоритмів перевірки текстів на оригінальність. Серед програм, які це забезпечують є й безкоштовні програми, що працюють у форматі онлайн-ресурсу. Але вони мають певні недоліки, як-от: обмеження кількості знаків для перевірки, досить довгий час сканування доданого тексту, наявність ідеального інтернет-з’єднання тощо. Але, незважаючи на це, відповідні програми підходять для самостійного домашнього використання. Так, користуючись програмою Advego Plagiatus було здійснено приклад перевірки тексту на оригінальність та аналіз звіту даної перевірки.

Тож, головною метою цієї зустрічі було інформування кожного студента стосовно значущості явища академічної доброчесності як запоруки самостійності, незалежності, об’єктивності, професіоналізму та, у цілому, забезпечення якісної вищої освіти. Також студенти докладно ознайомились із основними принципами, правилами та вимогами, зазначеними в затвердженому вченою радою ЗВО «Положенні про академічну доброчесність у БДПУ» (https://cutt.ly/KgNqUAg). Увага була зосереджена на основних пунктах порушення академічної доброчесності, до яких можуть вдаватися здобувачі вищої освіти. Наприкінці зустрічі учасники висловили загальну думку про те, що віднині академічна доброчесність є нормою Закону, обов’язковою для виконання.

 

 

Куратор 13ММ групи Вікторія ГРИГОР´ЄВА

 


 

Взаємодія зі стейкхолдерами: позитивне спілкування, пропозиції, перспективи

 

На сучасному ринку праці суспільство зацікавлено в конкурентоспроможних фахівцях, здатних розв’язувати складні спеціалізовані завдання та практичні проблеми в різних сферах. У зв’язку з цим перед закладами вищої освіти стає задача поліпшення якості освітньо-професійних програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів. Важливим моментом є розуміння академічної спільноти того, якого фахівця хочуть бачити роботодавці.

11 листопада 2020 року відбулася чергова онлайн зустріч робочої групи освітньо-професійної програми «Середня освіта (Хореографія). Фітнес» зі стейкхолдерами за допомогою платформи ZOOM.

На зустрічі взяли активну участь у обговоренні ОПП роботодавці, зокрема: Валентина СЕРГІЄНКО, директор Бердянської гімназії №1 «Надія» виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області; Олег БАЛАБАН, директор центру дитячо-юнацької творчості відділу освіти виконавчого комітету Бердянської міської ради Запорізької області; Наталія ЛАПІНІС, директор Сурсько-Литовської КЗ ЗШ 1-3 ступеня Сурсько-Литовської сільської ради Дніпропетровської області; Марина МЕЖУЄВА, директор Бердянського фітнес центру «KotenGym»; Наталія БОРИСОВА, директор Комунального закладу «Нікопольська середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22»; Яна БАТІНА, куратор ЗОСО Комунального закладу «Початкова школа №36» – школа повного дня Маріупольської міської ради Донецької області;  Олена ШОСТАК, заступник директора Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №11.

На зустрічі відбувалося спілкування стосовно питань формування компетентностей майбутнього фахівця, які необхідні для ефективної професійної діяльності. Стейкхолдери надали свої пропозиції та побажання щодо запровадження нових освітніх компонентів та змісту вже існуючих. А саме: додати дисципліни «Сучасна педагогіка культури та мистецтва» та «Дитяча хореографія» як обов’язкові;  до змісту «Сучасних інформаційних технологій» включити теми з дистанційних форм роботи та ін.

Крім того, відбулося обговорення дисциплін за вибором здобувачів вищої освіти. Роботодавцями запропоновано включити: «Анатомічний та фізичний розвиток дітей», «Медіаграмотність»  та ін. Було запропоновано викладачам, здобувачам та практикуючим вчителям хореографії об’єднати зусилля й написати програму для загальноосвітніх закладів з хореографії та подати до Міністерства освіти й науки України на затвердження.

Упродовж усієї зустрічі багато пролунало добрих слів та подяки від гостей на адресу випускників та здобувачів, які працюють у закладах загальної середньої освіти, позашкільної освіти та фітнес індустрії.

Робочою групою освітньо-професійної програми «Середня освіта (Хореографія). Фітнес» взято до уваги всі пропозиції, які були надані стейкхолдерами на зустрічі, та буде враховано у проєкті програми 2021 року.

Зустріч пройшла хоч й онлайн, але з масою позитивних емоцій, співпраці та активного спілкування. Стейкхолдери підтримали освітньо-професійну програму «Середня освіта (Хореографія). Фітнес», за якою відбувається навчання здобувачів вищої освіти.

Широка географія присутніх роботодавців, плідна співпраця між викладачами та стейкхолдерами, налагодження зв’язків – це важливий крок до підготовки висококваліфікованих фахівців.

 

 

Статтю підготувала ст.викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, к.п.н. Юлія ТАРАНЕНКО

 


 

Турбуємося про власне психічне здоров’я…

 

Саме такою була тема онлайн-зустрічі здобувачів вищої освіти спеціальностей 024 Хореографія та 014 Середня освіта (Хореографія) із завідувачкою навчальної психолого-консультативної лабораторії Мариною Радіоновою . Адже питання збереження власного психічного здоров’я та емоційного благополуччя завжди актуальне, а в реаліях сьогодення – в умовах COVID-19 та навчання за допомогою дистанційних технологій – постає особливо гостро! Саме тому кожній особистості дуже важливо усвідомити власні думки та емоції з приводу ситуації, що склалася, зрозуміти власні способи реагування на неї, прийняти події, які не можеш змінити та виробити ефективні стратегії своєї поведінки.

За допомогою діагностичних методик, метафоричних асоціативних карток, спеціальних технік учасники зустрічі отримали цінні інсайти щодо власного емоційного благополуччя та впливу на нього карантинних обмежень. Також за допомогою названого інструментарію та цікавих інфографік здобувачі визначилися з подальшими кроками щодо покращення емоційного стану, зміцнення психічного здоров’я та підвищення власної ефективності в умовах навчання за допомогою дистанційних технологій.

Дякуємо за співпрацю кафедрі теорії та методики навчання мистецьких дисциплін!

 

 

                                                За матеріалами завідувачки

                                                навчальної психолого-консультативної

                                                лабораторії Марини Радіонової

 

 


 

Поетичний челендж до Дня української писемності та мови

 

Найбільше і найдорожче добро

кожного народу — це його мова,

та жива схованка людського духу,

його багата скарбниця, в яку народ складає

І своє давнє життя і свої сподіванки,

розум, досвід, почування

Панас Мирний

 

Щороку 9 листопада в Україні святкують День української писемності та мови. З цієї нагоди Студентська рада факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ запросила усіх бажаючих приєднатися до поетичного челенджу. Учасникам потрібно було зняти на відео декламацію рядків з вірша Лесі Українки «Слово, чому ти не твердая криця».

До творчого челенджу долучилися й здобувачі вищої освіти ОП Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова).

Дякуємо Студентській раді ФППОМ за надану можливість узяти участь у цікавому спільному проєкті, адже завдяки саме таким заходам у здобувачів формуються мовленнєва компетентність культура, виховується повага до рідної мови, розвиваються навички soft skills.

День Поетичної писемності

https://www.instagram.com/tv/CHXXOycFUSk/?utm_source=ig_web_copy_link

 

За матеріалами кафедри

 


 

Захист курсових робіт здобувачів другого рівня вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) в режимі on-line

 

Дослідницька діяльність здобувачів вищої освіти у науковій роботі є важливим компонентом якісної вищої освіти.  Тож, 6 листопада 2020 року відбувся успішний захист курсових робіт з дисципліни «Теорія та методика викладання художньої культури» здобувачів другого рівня вищої освіти м208 ММ групи заочного відділення, які закінчують навчання за освітньо-професійною програмою «Середня освіта (музичне мистецтво та художня культура). Керівниками курсових робіт є доценти кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена БУЗОВА, Вікторія ГРИГОРЬЕВА, Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО, Юрій СМАКОВСЬКИЙ.

Здобувачі разом з керівниками обирали теми, які є актуальними для уроків художньої культури та мистецтва в старших класах закладів загальної середньої освіти. Захист проводився дистанційно на платформі ZOOM. Студенти на високому рівні захищали свої наукові роботи, вдало пов’язували теорію з виробничою практикою  зі спеціалізації Художня культура, яку магістранти нещодавно пройшли в закладах загальної середньої освіти. Результати практики  допомогли у процесі написання курсових робіт комплексно вирішувати практичні та науково-дослідницькі завдання, адже їх зміст був повністю узгоджений із завданнями виробничої практики та містив матеріали власної дослідницької діяльності.

 

 

Керівник практики Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО

 


 

Секрети професіоналізму від учителів-практиків

 

На кафедрі теорії та методики навчання мистецьких дисциплін нестандартні та креативні форми проведення практичних занять реалізуються під час викладання дисципліни «Теорія та методика роботи з хореографічним колективом. Шкільний курс (Хореографія)» викладачем Юлією ТАРАНЕНКО та завідувачкою кафедри Оленою МАРТИНЕНКО.

Так, для здобувачів першого рівня вищої освіти 3 курсу спеціальності 014 Середня освіта (Хореографія) було підготовлено і проведено практичне заняття у формі круглого столу на тему «Проблеми та перспективи викладання уроків хореографії в ЗЗСО». На цю пару були запрошені студенти денної форми навчання, адже студенти заочної форми навчання вже мають достатній досвід роботи в ЗЗСО.

Заняття було актуальним, динамічним, нетрадиційним, під час спілкування вчителі хореографії поділилися інноваціями в роботі зі школярами, виявили деякі проблеми викладання хореографії в ЗЗСО тощо. Здобувачі освіти із зацікавленістю слухали вчителів-практиків, задавали питання, зокрема, як впроваджувати такі нові форми, як Тік-Ток, Лайк, Квай тощо.

Наприкінці пари студентами  було висунуто пропозицію разом з викладачами розробити програми з хореографії для початкової школи та 5-12 класів та подати на затвердження Міністерству освіти і науки України. Також було запропоновано продовжити плідну співпрацю, проводити семінари-практикуми, майстер-класи та ін.

Тож, здобувачі вищої освіти денної форми навчання пізнали багато секретів професіоналізму від вчителів хореографії Аліси Троцько, Вероніки Кірпи, Марії Кучерук, Ольги Явися, Катерини Васецької, які працюють у ЗЗСО Запорізької, Донецької, Дніпропетровської областей.

 

 

Старша викладачка Юлія ТАРАНЕНКО

 


 

Педагогічний трикутник (викладач – здобувач освіти – батьки)

в умовах дистанційного навчання

 

4 листопада 2020 року викладацький склад кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін спеціальності «Хореографія» провів онлайн зустріч на платформі Zoom з батьками здобувачів першого рівня вищої освіти.

Завідувачка кафедри Олена Мартиненко розповіла батькам про особливості організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання. Вона зазначила,  що навчальні заняття та  консультації проводяться на платформі Zoom за розкладом, що публічно висвітлений на сайті БДПУ з ідентифікатором і кодом доступу до кожної конференції. Батькам було запропоновано подивитись на якість проведення освітнього процесу та відвідування здобувачами освіти відповідних занять. Акцент було зроблено на освітній платформі MOODLE, яка є офіційною для БДПУ і в якій висвітлюються результати опанування кожним здобувачем тієї чи іншої дисципліни.

У процесі спілкування  гаранти освітніх програм «Середня освіта (Хореографія). Фітнес» Юлія ТАРАНЕНКО та «Хореографія» Олена МАРТИНЕНКО ознайомили батьків з особливостями навчання та з кваліфікаціями, які отримають студенти по його закінченню. Крім того, були розкриті особливості наукової, творчої та організаційної роботи здобувачів вищої освіти.

Батькам у режимі демонстрації екрану було показано офіційний сайт Бердянського державного педагогічного університету (https://bdpu.org.ua/), сторінку кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін та  електронну систему навчання MOODLE.

Також було запропоновано відвідати віртуальну екскурсію для ознайомлення з матеріально-технічною базою нашого закладу вищої освіти.

Куратори академічних груп мали можливість поспілкуватися з батьками, розповісти про успішність навчання кожного здобувача вищої освіти та відповісти на питання.

Викладачі зауважили на важливості навчання і на якісному отриманні професійних навичок задля конкурентоспроможності фахівця.

Загалом зустріч пройшла на досить позитивній ноті. Батьки були дуже вдячні науково-педагогічному колективу кафедри за надану можливість поспілкуватися і дізнатися про особливості дистанційного навчання і вийшли з пропозицією зробити такий досвід систематичним.

 

 

                                                                             За матеріалами кафедри

 


 

Тайм-менеджмент для успішного навчання

 

Питання ефективного планування та управління часовими ресурсами завжди залишається актуальною. Адже в шаленому темпі ХХІ століття так багато хочеться встигнути, а часу, виявляється, не так вже й багато. У цьому 2 листопада переконалися здобувачі вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво), які відвідали майстер-клас завідувачки навчальної психолого-консультативної лабораторії Марини Радіонової «Тайм-менеджмент для успішного навчання».

Так, студентами було визначено власні резерви часових ресурсів, ознайомлено з основними принципами та інструментами тайм-менеджменту, розглянуто «заповіді» ефективного управління часом.

Отже, учасники та учасниці майстер-класу отримали важливі інсайти, цінні знання та цікаві інструменти для грамотного планування справ та розподілу власного часу, щоб усе встигати та бути максимально ефективною особистістю!

Дякуємо навчальній психолого-консультативній лабораторії та, зокрема Марині Радіоновій, за співпрацю та створену надзвичайну робочу психологічну атмосферу!

 

За матеріалами кафедри

 


 

Юлія Ярошенко – студент року Бердянського Державного Педагогічного Університету

 

Хочемо познайомити Вас з нашою здобувачкою вищої освіти,  талановитою, здібною, ерудованою – Ярошенко Юлією.

У 2015 році Юлія стала студенткою 1 курсу спеціальності «Хореографія» Бердянського державного педагогічного університету. У 2019 році закінчила бакалаврат з відзнакою та продовжує навчання в магістратурі.

Юлія Ярошенко займається науковою роботою, систематично працює над підвищенням свого професійного та інтелектуального рівня, бере активну участь у роботі студентських наукових гуртків. Має публікації у збірці тез наукових доповідей студентів Бердянського державного педагогічного університету, збірці тез ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Сучасні стратегії розвитку хореографічної освіти» (м. Умань), була учасницею V Всеукраїнської науково-практичної конференції                             (з міжнародною участю), І Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції Рада молодих учених БДПУ, I Міжнародної науково-практичної конференції «Topical aspects of modern science and practice», Франкфурт-на-Майні, Німеччина, V Міжнародної науковіої конференції «Виховний та мистецький вплив сучасного хореографічного мистецтва: тенденції та перспективи розвитку» (м. Львів) тощо.

Юлія постійно підвищує свою виконавську майстерність та представляє університет на олімпіадах, семінарах різного рівня: Всеукраїнська студентська олімпіада зі спеціальності «Хореографія» (м. Одеса), семінар-практикум для голів обласних методичних об’єднань керівників гуртків сучасної хореографії  (м. Запоріжжя), ІІ Обласний семінар-практикум «Діалог актуальних дискурсів: теорія, методика і практика», участь у конкурсі Міжнародної асоціації позашкільної освіти (МАПО) з конкурсним проєктом під назвою «Виховуємо танцюючи». У рамках наукового гуртка разом з викладачем створили танцювальний журнал на платформі Blogger «BERDYANSK DANCE PROJECT UNIVERSITY».

Своє навчання в університеті Юлія поєднує з роботою у народному ансамблі естрадного танцю «МарЛен» (худ. керівник – канд. пед. наук, доцент, заслужений працівник культури України О. Мартиненко).

Юлія Ярошенко бере активну участь у всіх виховних і концертних заходах факультету, університету, міста Бердянська, майстер-класах, нагороджена сертифікатами, подяками ректора та грамотами декана факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв, грамотами міського голови за вагомий внесок у розвиток молодіжної політики міста та з нагоди Дня молоді і за самовіддану працю, значний внесок у розвитку культури у місті Бердянську, активну творчу участь у загальноміських культурно-масових заходах та з нагоди Всеукраїнського Дня працівників культури та аматорів народного мистецтва, нагороджена грамотою БДПУ Рада Молодих Учених за популяризацію сучасної науки та активну наукову діяльність (2020р.); грамотою за активну творчу діяльність та популяризацію хореографічного мистецтва в місті Бердянську. Юлія – переможниця конкурсу «Міс БДПУ – 2018» та «Студент року – 2018» в номінації «Артист року – 2018». Відповідальна, дисциплінована, наполеглива, тактовна, комунікабельна, вимоглива до себе дівчина. Весь викладацький склад кафедри теорії та методика навчання мистецьких дисциплін Вітає Юлію з перемогою!

 

 

 


 

Продовжується підготовка до акредитації ОП

 «Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)»

 

22 жовтня 2020 року на платформі Zoom відбулося розширене засідання  кафедр теорії та методики навчання мистецьких дисциплін та іноземних мов і методики викладання. Порядок денний містив питання щодо підготовки зазначених кафедр до акредитації освітньо-професійної програми «Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)».

Під час засідання було сконцентровано увагу викладачів на аналізі звіту експертної групи щодо минулої акредитації та висновках ГЕР, особливо за критерієм 1 «Проєктування та цілі освітньої програми» та критерієм 2  «Структура та зміст освітньої програми». На зроблених у звіті зауваженнях наголосила гарант ОП к.пед.н., доцентка Віра БУРНАЗОВА.

За результатами діалогу викладачам було рекомендовано ознайомитися з експертним висновком та рекомендаціями стосовно подальшого удосконалення освітньої програми, включаючи пропозиції щодо усунення виявлених під час акредитації недоліків.

Виходячи з цього по кафедрі було видане розпорядження, згідно якому викладачам, що забезпечують освітній процес на ОП, пропонувалось терміново провести ряд заходів, необхідних для підготовки до майбутньої акредитації з врахуванням зауважень, зазначених в експертному висновку.

 

 

Доцентка Вікторія ГРИГОР’ЄВА

 


 

АКТУАЛЬНО! ПРОФЕСІЙНО! ДИНАМІЧНО! ЦІКАВО!

 

Під таким гаслом другий рік поспіль кафедра теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ у співпраці з Центром дитячо-юнацької творчості імені Є. М. Руднєвої 16-17 жовтня провела Обласний семінар-практикум «Діалог актуальних дискурсів хореографічної освіти: теорія, методика, практика». Семінар відбувся відповідно до Програми розвитку освіти Запорізької області на 2018-2022 роки, плану роботи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації на 2020 рік, плану роботи комунального закладу «Запорізький обласний центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді» Запорізької обласної ради на 2020  рік з метою надання інформаційної та методичної підтримки педагогам-хореографам Запорізької області щодо організації освітнього процесу у дитячих хореографічних колективах закладів загальної середньої та позашкільної освіти, ознайомлення з актуальними проблемами хореографічного навчання через презентацію авторських методик навчання (наказ департаменту освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації №02.2-16/736 від 27.08.2020).

У рамках семінару були висвітлені сучасні орієнтири он-лайн навчання хореографії в закладах позашкільної освіти, показані зразки застосування різних форм українського фольклору на всіх рівнях навчання, продемонстровані фрагменти уроків класичного танцю на матеріалі творів українських композиторів, розглянуті особливості роботи з сучасними дітьми та їх батьками; проведені майстер-класи з навчання зразкам танців Запорізького краю (регіональний аспект) та соціальним танцям (форма роботи з батьками). Семінар було завершено підведенням підсумків у формі світового кафе за темою «Що треба зробити сьогодні, щоб завтра хореографічне навчання було більш продуктивним (з боку батьків, адміністрації закладів освіти, громадськості тощо) та врученням сертифікатів. Заходи семінару відбулися з дотриманням всіх норм карантинних обмежень.

Досвідом роботи на семінарі ділилися науково-педагогічні працівники (викладачі, концертмейстери) кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ, методична служба та психологи ЦДЮТ, педагогічний склад ансамблю естрадного танцю «МарЛен» ЦДЮТ.

Професійний підхід організаторів до проведення семінару, творча атмосфера, нові знайомства, актуальні питання стали запорукою активного спілкування та обміну досвідом учасників семінару. Значний відсоток учасників семінару представили випускники спеціальності «Хореографія» БДПУ різних років, які працюють на посадах керівників танцювальних колективів та вчителів хореографії. Це говорить про якісне навчання здобувачів освіти, які прагнуть постійного розвитку та підвищення свого професіоналізму, а також про підтримку зв’язків викладачів та випускників.

 

                                                                                                                     За матеріалами кафедри

 


 

Навчання у стейкхолдерів дає плідні результати

 

Навчатися у провідних майстрів хореографічного мистецтва – це завжди результативна практика, яка допомагає пізнати секрети професії, отримати відповіді на запитання, попрацювати в співтворчості, звернути увагу на помилки тощо.

Так, у рамках вивчення теми «Постановка хороводів та хороводних танців» з дисципліни «Мистецтво балетмейстера» художнім керівником Академічного фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич» (м.Дніпро) Юрієм Дузенко були проведені практичні заняття зі здобувачами 2 курсу спеціальностей 014 Середня освіта (Хореографія) та 024 «Хореографія». Знавець народної хореографії дав консультації хореографам-початківцям, визначив головні завдання в роботі над постановкою народно-сценічного танцю, наголосив на важливості збереження автентичності та  дотриманні балетмейстерської етики. Заняття проходили як у танцювальних аудиторіях, так і на сцені для розуміння і пізнання сценічного простору.

Результатом плідної співпраці став публічний показ творчих робіт здобувачів вищої освіти. Місцем для проведення був обраний майданчик біля вишиванки, яка нещодавно з’явилася на будівлі 5 корпусу і офіційно була внесена до Книги рекордів України як найбільший орнамент в країні.

Ми горді тим, що маємо можливість залучати до освітнього процесу професіоналів, фахівців, які знають професію не з книжок, а кожний день працюють у танцювальних залах з артистами і дарують красу українського танцю глядачам не лише України, а й усього світу.

 

  

За матеріалами кафедри

 


 

Коли музика розкриває своє обличчя

 

Фахівцю у галузі музичної освіти важливо не лише любити музику та емоційно її сприймати, але й, дивлячись глибше, розуміти, як окремі музичні звуки, поєднуючись у поступовому чи одночасному звучанні, перетворюються на різні елементи музичної мови.

Орієнтуючись у тому, як ці «елементи» – уособлено чи в поєднанні, у порівнянні чи протиставленні, доповнюючи один одне, або контрастно відтіняючи – утворюють те, що більшість з нас називає просто «музикою», майбутній вчитель зможе і грамотно виконати музичний твір, і змістовно розповісти про нього, і зуміти звернути увагу на ті виражальні засоби, які здатні зацікавити юного слухача, збудити його фантазію, спонукати до творчості.

Набуттю таких умінь сприяє викладання навчального курсу «Аналіз музичних творів». З цієї дисципліни 9 жовтня 2020 року кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Павлом Косенком було проведено відкриту онлайн лекцію в режимі Zoom-конференції для студентів заочної форми навчання 304ММ-групи спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво).

На онлайн конференції були присутні науково-педагогічні працівники кафедри: доцентки Анетта ОмельченкоВікторія Григор’єваВіра Бурназова та викладачка Уляна Єгорова.

Під час лекції було здійснено усебічний аналіз сонатної форми – музичної форми, яка у творчості композиторів класиків вважається однією з найскладніших і розвинутих, багатогранних і універсальних.

Завдяки використанню аудіовізуальних демонстрацій з прикладами творів Вольфганга Амадея Моцарта студенти, долучаючись до обговорення, змогли наочно переконатись – якщо орієнтуватись у будові творів сонатної форми, то слухати їх не просто приємно, а й дуже цікаво, захоплююче. Музика починає нагадувати театральне дійство, де окремі мелодії перетворюються на «дійових осіб», виникає сюжет, в якому є і зачин, і насичений подіями розвиток, і розв’язка. Музика немов розкриває своє обличчя, з-під формальних кадансів проступають образи, які можна не тільки почути, але й побачити.

 

 

Доцент кафедри Павло Косенко

 


 

Сьогодні, 13 жовтня, на кафедрі теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, відбувся виховний захід «В єдності наша сила», присвячений Дню Захисника України та Дню українського козацтва. У заході взяли студенти 1-4 курсів спеціальності «Середня освіта (музичне мистецтво)». Гостями заходу були: боєць добровольчого батальйону «Карпатська Січ», учасник бойових дій на Донбасі, голова обласної організації «Легіон Свободи» Микола Тюркеджи та учасник бойових дій, старшина окремої роти 56 ОМБР Валерій Кутовий, які дуже цікаво розповіли студентам про особливості військової служби в зоні проведення бойових дій.

Ведуча доцент Анетта Омельченко Акцентувала увагу на поєднанні чотирьох свят 14 жовтня: Дня захисника України, Дня українського козацтва, Дня святої Богородиці, 78-ої річниці створення УПА. За допомогою відео фільмів були розкриті особливості кожного з свят, а студенти 2 курсу Катерина Орел та Олександр Евін дуже гарно заспівали пісні про Україну (клас викладача Олени Бузової).

Такі виховні заходи є дуже колоритними в патріотичному вихованні нашої молоді. Слава Україні! Героям слава!

 

 

Доцентка Анетта Омельченко

 


 

Творчий проєкт «ЄДИНА Україна» очима студентів-хореографів до Дня захисника України

 

Однією з компетентностей, яких набувають здобувачі першого рівня вищої освіти за ОПП «Середня освіта (Хореографія). Фітнес», є вміння працювати в команді. Тому в рамках дисципліни «Мистецтво балетмейстера» студенти 4 курсу мали створити творчий колективний проєкт. Здобувачі не вагаючись запропонували провести захід у парковій зоні БДПУ та присвятити його Дню захисника України. За підтримки та вдалих порад викладача дисципліни, завідувачки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, доцентки Олени МАРТИНЕНКО все було підготовлено на вищому рівні.

Так, у стінах Бердянського державного педагогічного університету відбувся творчий проєкт «Єдина Україна», створений здобувачами першого рівня вищої освіти 4 курсу спеціальності  «014 Середня освіта (Хореографія)». Захід проходив у вигляді екскурсії за локаціями, кожна з яких передавала атмосферу видатного міста України, а глядачі мали змогу вгадати його назву. При наданні вірної відповіді присутні отримували частину пазлу, з якого згодом формували карту України.

 

У проєкті студенти-хореографи в танцювальній формі представили такі міста:

 – Київ – шалений та непередбачуваний;

 – Одеса – місто-герой, перлина Чорного моря;

 – Львів – маленький Париж та музей під відкритим небом;

 – Харків – промисловий та науковий центр;

 – Запоріжжя – батьківщина козацької вольниці;

 – Донецьк – славне місто вугілля, шахтарів та футболу.

 

Присутні викладачі та здобувачі освіти були справді зачаровані представленими експозиціями та занурені в подорож містами України. «Я наче перенеслася до Львова, пройшлась вулицями чарівного міста, удихнула запах ароматної кави. Стало легко та тепло на душі. Потім пронеслася зі швидкістю вітру по Києву. З посмішкою відвідала Одесу. Попрацювала та захопилася могутнім Харковом. Із радістю зазирнула в рідне Запоріжжя. Із сумом та сльозами на очах побула в Донецьку. Охоче взяла участь у колі Єдності. Мене переповнює вирій емоцій! Дякую студентам-хореографам за надзвичайно патріотичний та цікавий проєкт» – зазначила ст. викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Юлія ТАРАНЕНКО.

Фіналом хореографічного дійства став хоровод єдності, який утворили студенти, викладачі та гості. Усі разом зібрали карту України з пазлів, які учасники отримували впродовж уявної подорожі.

Такі заходи, проєкти, дійства виховують молодь – майбутнє України! Слава Україні!!!

 

Зі святом! З Днем Захисника України!

Хай буде щасливою ваша дорога,
Щоб мир був у світі і добрим був час.
Звертаємось ми з хвилюванням до Бога,
Щоб діти живі повернулись до нас.
Служіть і мужнійте, старайтесь щосили,
В майбутньому це знадобиться для вас.
Щоб ваші батьки були горді й раділи,
Й пишалися вами. У добрий вам час!
Синочки кохані, сини-соколята!
Нехай переможною буде війна.
Бо кожного з вас жде любов, рідна хата
І мати, що в цілому світі одна.

 

 

 

                                                                           За матеріалами кафедри

 


 

Знайомство здобувачів вищої освіти спеціальності «Хореографія» зі зразками танцювального фольклору Запорізького краю

 

Однією з головних компетентностей майбутнього вчителя хореографії, керівника хореографічного колективу є збереження та примноження національного надбання українського народу. Вивчення традиційних танців та співу є важливою частиною виховання гармонійної особистості, яка буде поважати свою культуру та шанувати надбання свого краю.

9 жовтня об 11.00 у головній залі БДПУ під керівництвом доцентки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олени Мартиненко відбувся важливий захід щодо залучення молодого покоління до вивчення та збереження фольклорної скарбниці українського народу. Особливістю цієї зустрічі стало знайомство зі зразками танцювального фольклору Запорізького краю у записах видатного фольклориста, нашого земляка Захара Сизоненка. Регіональний аспект у вивченні культури є досить новим і актуальним. До заходу долучилися викладачі і концертмейстери кафедри Юлія Тараненко, Руслан Павленко, Юлія Павленко, Володимир Хохлов, Ольга Смолка. У рамках проведення фольклорного дійства були виконані зразки весняної обрядовості. Студентам-хореографам було запропоновано відтворити аутентичні дійства проводів зими та зустрічі весни. Під власний спів та інструментальний супровід викладачів, у традиційному українському одязі здобувачі вищої освіти виконали хороводи Запорізького краю «Полоняночка», «Дощик», «Благослови, мати», «Ой, зав‘ю вінки», «Ой, ходила дівчина бережком». Також вони реконструювали народний побутовий танець «Ланце», записаний у с. Осипенко Бердянського району, що складається з п‘яти різних фігур на мелодії українських народних пісень і танців.

Здобувачі освіти змогли отримати важливий досвід роботи з фольклорними першоджерелами. Відповідно до сучасного погляду на мистецтво як єдине явище для учасників дійства відбувся вихід за рамки суто танцювальної сфери, вони дізналися багато нового і цікавого про звичаї Запорізького краю та культуру нашого регіону.

 

                                                                                                                             За матеріалами кафедри

 


 

Передаючи свій досвід: майстер-клас з сучасної хореографії від випускника спеціальності «Хореографія» Олега Бєрєснєва

 

8 жовтня на базі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін (відділення хореографії) відбувся майстер-клас з сучасних напрямків хореографії (Vogue),  який проводив наш випускник, а зараз артист балету, постановник шоу-програм за кордоном, менеджер по набору артистів  Олег Бєрєснєв.

Зустріч пройшла дуже динамічно, здобувачі вищої освіти та викладач одразу знайшли спільну мову. За словами кандадата педагогічних наук, старшого викладача Юлії Тараненко, майстер-клас пройшов чітко, професійно і цікаво.  Гарним закінченням майстер-класу став імповізаційний хореографічний етюд, який був виконаний здобувачами вищої освіти в танцювальному класі.

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Креативність та творчість панує в стінах

Бердянського державного педагогічного університету

 

Викладачі та студенти кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін активно впроваджують уроки під відкритим небом. У студмістечку Бердянського державного педагогічного університету дуже багато чарівних та красивих місць для цього.

Завідувачку кафедри, доцентку Олену МАРТИНЕНКО  разом зі здобувачами другого рівня вищої освіти зачарувала паркова зона біля А-корпусу, де росте багато хвойних дерев. Не дарма на необхідність проведення уроків на природі наголошував В. Сухомлинський : «Серед природи, багатої на живі образи, легше думається, краще фантазується, швидше добираються слова з найтоншими відтінками».

Майбутні хореографи мають бути обізнаними з психологічними особливостями дітей  та типами їх темпераменту. Тому 8 жовтня 2020 року здобувачами другого рівня вищої освіти було проведено проєкт «Крихкий стан», який мав творчо-пізнавальний характер. У заході взяли участь усі здобувачі спеціальностей 024 «Хореографія» та 014 Середня освіта (Хореографія). Допомагала у проведенні проєкту психолог навчальної психолого-консультативної лабораторії Дар’я КУНЬО.

Здобувачі переглянули хореографічне бачення всіх типів темпераменту, спробували зробити лейтрух кожного з них та з’ясувати всі риси власної особистості. Знання типів темпераменту допомагає  педагогу, керівнику, вчителю організувати власну діяльність та навчитися ефективно  спілкуватися з іншими, враховуючи специфіку кожного. А також ці знання є важливим інструментом у руках хореографа, який працює з дітьми.

На заході  був присутній стейкхолдер ОПП «Хореографія» , художній керівник  Академічного фольклорно-хореографічного ансамблю «Славутич» м. Дніпро Юрій ДУЗЕНКО, який з радістю поділився враженнями від побаченого.

У даному заході також взяла участь студентська рада факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв, яка опікується якістю освітнього процесу здобувачів різних спеціальностей. По закінченні представники ради провели  співбесіду про проблеми і перспективи навчання на хореографічних спеціальностях.

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Обговорення ОПП «Середня освіта (Хореографія). Фітнес»

зі здобувачими вищої освіти

 

7 жовтня відбулася зустріч здобувачів першого рівня вищої освіти спеціальності “014 Середня освіта (Хореографія)” з гарантом освітньо-професійної програми кандидатом педагогічних наук Юлією Петрівною Тараненко. Юлія Петрівна приділила увагу переліку та обсягу обов’язкових і вибіркових компонентів освітньої програми, їх структурній і логічній побудові, що сприятиме наданню системних та якісних знань, умінь та навичок і забезпечить формування в здобувачів вищої освіти професійних компетентностей. Студенти-хореографи 1 курсу мали змогу взяти участь в обговоренні ОПП “Середня освіта (Хореографія). Фітнес”, за якою вони навчаються. З ними спілкувалися здобувачі вищої освіти другого курсу, які обговорювали перспективи освітньої програми, поділилися досвідом будування власної освітньої траєкторії, а саме пояснили процедуру обрання дисциплін вільного вибору, які наразі засвоюють. Зустріч була досить інформативною та конструктивною. Дуже класно, що активна сучасна молодь поповнила ряди хореографічної родини.

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Приєднуючись до привітань із професійним святом…

 

За традицією першого тижня жовтня головна зала Бердянського державного педагогічного університету  зібрала всіх, хто навчає майбутніх педагогів нашої країни, передаючи їм свій досвід та любов до обраної справи, і ветеранів освітянської ниви. Відкрили урочистий захід, присвячений Дню працівників освіти,  студенти-хореографи і викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Ольга СМОЛКА музично-хореографічним перформансом на тему шкільних пісень.

Надзвичайним подарунком до професійного свята стало вручення ректору БДПУ Ігорю БОГДАНОВУ диплому Книги рекордів України за встановлення Бердянським державним педагогічним університетом рекорду в категорії «Культурна спадщина, розміри» за унікальний та найбільший за розміром орнамент національної вишивки Запорізького краю на будівлі навчального корпусу №5 БДПУ. Яскравим доповненням відеопрезентації арт-об’єкту став український танець з рушниками у виконанні народного ансамблю народного танцю «Калина», керівник – викладач Руслан ПАВЛЕНКО.

Хореографічна постановка завідувачки кафедри, доцентки Олени МАРТИНЕНКО «Как молоды мы были», яку супроводжували світлини викладачів-ветеранів Бердянського державного педагогічного університету, викликала в глядачів зворушливі емоції.

 

 

Від щирого серця вітаємо всіх викладачів із професійним святом – Днем працівників освіти!

За матеріалами кафедри

 


 

Знайомство здобувачів 1 курсу спеціальностей  014 Середня освіта (Музичне мистецтво), 014 Середня освіта (Хореографія) з роботою

навчальної психолого-консультативної лабораторії БДПУ

 

Цьогорічні першокурсники Бердянського державного педагогічного університету розпочали навчання 15 вересня, але вже перші тижні студентського життя виявилися досить насиченими, адже кожен підрозділ докладає зусилля до того, щоб здобувачі освіти відчули підтримку дружньої родини БДПУ.

Так, 28 вересня, навчальною психолого-консультативною лабораторією, зокрема завідувачкою лабораторії Мариною Радіоновою, зі студентами першого курсу спеціальностей 014 Середня освіта (Музичне мистецтво), 014 Середня освіта (Хореографія) було проведено декілька інтерактивних вправ на знайомство та самопрезентацію. Також здобувачі освіти отримали інформацію про види і форми роботи цього підрозділу.

Упродовж навчального року психолого-консультативною лабораторією для всіх учасників освітнього процесу проводяться майстер-класи, психологічні акції, Дні психологічних ігор, тренінги, кінолекторії тощо. Завідувачка Марина Радіонова зауважила, що до навчальної психолого-консультативної лабораторії може звернутися кожен, хто потребує психологічної допомоги (підтримки): студенти, викладачі, співробітники БДПУ. Кожен здобувач освіти може прийти на індивідуальну консультацію та отримати кваліфіковану психологічну допомогу.

Наприкінці зустрічі завідувачка лабораторії запросила всіх бажаючих узяти участь у тренінгах і майстер-класах, які відбудуться в першому півріччі навчального року, зокрема майстер-класах «Ключі від самого себе», «Тайм-менеджмент для успішного навчання», тренінгах з командної роботи, попередження емоційного вигоряння та розвитку стресостійкості, трансформаційній грі «Спіраль самопізнання», кінолекторії та ін.

Дякуємо навчальній психолого-консультативній лабораторії і Марині Радіоновій за проведену змістовну зустріч у затишній психологічній атмосфері!

 

 

                                                                                                                         За матеріалами кафедри

 


 

Студенти-хореографи підтримують колег-музикантів та вдосконалюють виконавську майстерність

У рамках проведення науково-методичного семінару «Проблеми впровадження інноваційних підходів в освітній процес мистецької галузі», який зібрав більше 40 вчителів музичного мистецтва закладів загальної середньої освіти, викладачів закладів позашкільної освіти, здобувачі спеціальності «Хореографія» продемонстрували виконання історико-побутових танців «Менует» (епоха Відродження), «Гавот» (ХVІІІ ст.) та сучасного танцю «Тримай ритм».
Здобувачі-хореографи показали вміння співвідносити танцювальну імпровізацію з предметами в процесі творчого виступу з концертмейстером кафедри Юлією Махотіною.

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Плідне наукове спілкування вчителів музичного мистецтва закладів загальної середньої освіти, викладачів позашкільних освітніх закладів на науково-методичному семінарі «Проблеми впровадження інноваційних підходів в освітній процес мистецької галузі»

 

26-27 вересня 2020 року на базі кафедри  теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету відбувся науково-методичний семінар «Проблеми впровадження інноваційних підходів в освітній процес мистецької галузі». Через пандемію наукове зібрання пройшло в змішаному форматі: онлайн у вигляді відеоконференцій на платформі Zoom і були присутніми в залі 15 осіб. Однак це не завадило цікавому і плідному спілкуванню учасників.

З вітальними словами до учасників науково-методичного семінару звернулася декан факультету психолого-педагогічної освіті та мистецтв БДПУ, докторка педагогічних наук, професорка Людмила КОВАЛЬ. Вона наголосила на актуальності й важливості  впровадження інноваційних підходів в сучасному світі мистецької освіті, побажала учасникам науково-методичного семінару плідної роботи та наукових відкриттів.

Участь у науково-методичному семінарі взяли 46 учасників із Запорізької, Дніпровської та Донецької областей, м. Бердянська  – викладачі музичних шкіл, шкіл мистецтв, закладів загальної середньої освіти.

26 вересня на секційному засідання обговорювалися питання, пов’язані з методичними аспектами викладання інтегрованого курсу «Мистецтво» в 3-му класі ЗЗСО (презентація підручника «Мистецтво. 3 клас» для ЗЗСО Олени КАЛІНІЧЕНКО, Людмили АРИСТОВОЇ (доповідач – докторка філософії в галузі освіти, доцентка кафедри музичного мистецтва Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського Людмила АРИСТОВА), застосуванням інтерактивних технологій в мистецькій освіті (доповідач – к.п.н., доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО), використанням методу творчих завдань на уроках інтегрованого курсу «Мистецтво» у початковій школі в рамках нового Державного стандарту початкової освіти (доповідач – к.п.н., доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Вікторія ГРИГОР’ЄВА), лінгвізацією як інноваційним методом засвоєння учнями понятійної системи на уроках музичного мистецтва (к.п.н., доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Віра БУРНАЗОВА), комплексною взаємодією мистецтв як фактора удосконалення фахової підготовки вчителя музичного мистецтва (доповідач – к.п.н., доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена БУЗОВА) та інші. Усі доповіді були цікавими, змістовними та, окрім науково-теоретичних питань розкривались і практичні аспекти заявлених доповідей. Закінчився перший день лекцією-концертом «Зустріч з танцем» (відповідальні Світлана СЕРГІЄНКО та Юрій СМАКОВСЬКИЙ) і творчою зустріччю із композиторкою Юлією МАХОТІНОЮ «Паралелі. Мрії. Експеримент». Участь у цих заходах брали викладачі і студенти спеціальностей «Музичне мистецтво» та «Хореографія».

 

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Майстер-класи для вчителів музичного мистецтва закладів загальної середньої освіти, викладачів позашкільних освітніх закладів

 

27 вересня 2020 року в рамках проведення науково-методичного семінару «Проблеми впровадження інноваційних підходів в освітній процес мистецької галузі» на базі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін  відбулися майстер-класи викладачів позашкільних освітніх закладів, вчителів музичного мистецтва закладів загальної середньої освіти, викладачів кафедри.

Майстер-клас “Робота над подоланням технічних труднощів в учнів-піаністів під час вивчення творів крупної форми на прикладі фортепіанних сонат Л.Бетховена” був проведений викладачем вищої категорії Бердянської дитячої музичної школи Майя ФІЛОН. Другий майстер-клас «Типи і види розспівування» проводила  к.п.н., доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена БУЗОВА.

Наступною доповіддю була презентація  збірки «Розспівки-вправи «Співаємо весело», автором якої є викладачка вищої категорії КЗ «Нестерянська ДМШ» Оріхівської міської ради Лілія УРСОЛОВА. Свій мастер-клас «Робота над постановкою голосу» показала також керівниця фольклорної студії «Світанок» МПК імені Т.Г. Шевченка Тетяна Петренко. Ми вдячні викладачам Мелітопольського фахового коледжу культури і мистецтв Запорізької міської ради, які надали нам свої методичні практикуми: «Робота над мішаними розмірами у класі «Диригування та читання хорових партитур» у закладах фахової передвищої освіти мистецького напрямку», який проводила викладачка КЗ «Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв» Запорізької обласної ради Аліна ЮДІНА; «Поточний контроль на заняттях теорії музики як форма узагальнення знань студентів», який проводила викладачка-методистка КЗ «Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв» Запорізької обласної ради Юніта ЮДІНА. Усі заходи були проведені на високому професійному рівні.

Закінчився наш науково-методичний семінар «Проблеми впровадження інноваційних підходів в освітній процес мистецької галузі» виступом народного ансамблю народної пісні «Золотий гомін». Художня керівниця ансамблю – Олена БУЗОВА.

Це був перший досвід проведення науково-методичного семінару в такому форматі. На круглому столі відбувся обмін думками, позитивні відгуки присутніх в онлайн і в концертній залі викладачів. Усі присутні висловили думку про продовження проведення науково-методичних семінарів за актуальною тематикою в мистецькій освіті.

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Сторінками історії університету

 

21-го вересня 2020 року першокурсники спеціальності  «Середня освіта (Музичне мистецтво)» разом із куратором, к. пед. н., доценткою Григор’євою В.В. відвідали музей історії БДПУ. Співробітники музею провели детальну екскурсію по експозиціям. Студенти дізналися про історичну будівлю колишньої чоловічої гімназії, а нині – пам’ятку національного значення. Подібні заходи розвивають у студентській молоді зацікавленість до майбутньої професії, повагу до історії свого університету та сприяють формуванню морально-патріотичних якостей.

 

 

Куратор Вікторія Григор’єва

 


 

Хореографічна родина поповнилася новими студентами

 

Знайомство з першокурсниками у цьому році відбулося дуже креативно. Магістранти підготували для них невеличке творче завдання, до якого були залучені всі здобувачі вищої освіти спеціальності «Хореографія». Студентам були запропоновано в нестандартній формі оживити картини видатних художників світу: перша група повинна була показати картину Пабло Пікассо «Дівчина на кулі» (картина зображує тоненьку, тендітну дівчинку, яка старанно намагається утримати рівновагу, стоячи на невеликій кулі). Друга група – Сальвадор Далі «Постійність часу» (на картині зображений безжиттєвий пейзаж відомого Порт-Льїгата, на якій художник провів значну частину свого життя. На передньому плані в літньому кутку є шматок чогось твердого, на якому власне і розташувалася пара м’яких годинників) Третя – Хуго Сімберг «Поранений ангел» (на картині зображені два хлопчика, які несуть на ношах ангела з зав’язаними очима і з пораненим крило. Один із хлопчиків пильно й хмуро дивиться прямо на глядача). Четверта група отримала завдання обіграти полотно Едварда Мунка “Крик” (фігура,  яка кричить, примітизована до такої міри, що нагадує скелет, ембріона. Хвилеподібні лінії пейзажу, ніби відлуння, повторюють закруглені контури голови і широко розкритого роту). Здобувачі першого курсу із зацікавленням і завзяттям виконували креативне завдання, допомагали і радилися один з одним.

Усі, хто був залучений до творчого процесу, отримали позитивні емоції та були в захваті від того, як за одну годину можна об’єднатися в єдину хореографічну родину!

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

УПРОВАДЖЕННЯ НОВИХ ФОРМ РОБОТИ ВИКЛАДАЧАМИ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ХОРЕОГРАФІЯ»

 

Нестандартно розпочалося навчання здобувачів вищої освіти спеціальності «Хореографія». Усі курси мали змогу ознайомитися з навчально-методичною літературою, яка є  в нашій бібліотеці і представити книжки, які впливають на фахову підготовку майбутніх учителів хореографії, асистентів балетмейстерів, керівників хореографічних колективів.

За основу були взяті освітні  компоненти освітньо-професійних програм, а також вибіркові компоненти. Так. кожний курс окремо презентував навчально-методичну літературу з дисциплін, а саме:

2 курс, спеціальність 024 Хореографія – «Теорія та методика історико-побутового та сучасного бального танцю»;

2 курс, спеціальність 014 Середня освіта. Хореографія – «Мистецтво балетмейстера»;

3 курс, спеціальність 024 Хореографія – «Теорія і методика роботи з дитячим хореографічним колективом»;

3 курс, спеціальність 014 Середня освіта. Хореографія – «Теорія і методика народно-сценічного танцю»;

м2 курс, спеціальність 014 Середня освіта. Хореографія – «Теорія і методика сучасного танцю». Дівчата дуже творчо та з інноваціями презентували підручники, відзнявши дуже цікаве та пізнавальне відео.

Студенти 4 курсу, спеціальність 014 Середня освіта. Хореографія – «Теорія і методика класичного танцю» та «Стретчинг». Але у зв’язку з тим, що вони знаходяться на самоізоляції, представили свій матеріал у вигляді відеороліку.

Весь відеоматеріал кожен бажаючий може переглянути на нашому YouTube каналі спеціальності “Хореографія”: https:www.youtube.com/channel/UCc3wsg5u48zi41Eljis4Pjw

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Сьогодні, 15-го вересня у святковій та позитивній атмосфері  нашу дружну музичну родину поповнили студенти-першокурсники спеціальності Середня освіта (Музичне мистецтво). Молоді, красиві, талановиті – вони почнуть мандрувати сторінками студентських років разом із наставниками-викладачами, опановуючи найцікавішу професію педагога-музиканта. Пройшовши шлях від «Азовського зорепаду» до впевненого вступу у БДПУ, протягом року укріплювалась їх мотивація щодо вибору професії вчителя музичного мистецтва. Ми бажаємо їм яскравого студентського життя, успіхів у навчанні та творчості, гідно представляти спеціальність та факультет протягом навчання й надалі.

 

 

 


 

Цікавий навчальний старт!!!

 

Після дистанційного навчання та літніх канікул студенти-хореографи з нетерпінням поспішали в рідні танцювальні зали, де на них чекав сюрприз!

У перший день навчання – майстер-клас!

Викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Юлія ТАРАНЕНКО і Наталя КРИВУНЬ запросили провідного тренера групових напрямів фітнес центру «Kotengym» Дар’ю КРАВЧЕНКО  для проведення майстер-класу зі stretching для здобувачів вищої освіти спеціальності «014 Середня освіта (Хореографія)».

«Дар’я є стейкхолдером та одним із розробників освітньо-професійної програми «Середня освіта (Хореографія). Фітнес» – зазначила Юлія ТАРАНЕНКО. Таке спілкування є дуже важливим як для здобувачів вищої освіти, викладачів так і для представників роботодавців. Я як гарант зазначеної вище освітньо-професійної програми завжди заохочую майстер-класи та сама безпосередньо беру в них участь. Окрім відвідування майстер-класу, ми мали змогу поспілкуватися, задати питання, обговорити недоліки й перспективи освітньої програми».

Здобувачі вищої освіти ІІ, ІІІ, ІV курсів, які навчаються за освітньо-професійною програмою «Середня освіта (Хореографія).Фітнес», залишилися дуже задоволені як майстер-класом, так і спілкуванням з професіоналом у сфері фітнес-індустрії, випускницею-хореографом і просто чудовою людиною.

Старша викладачка Юлія ТАРАНЕНКО

 


 

Талановита молодь обирає спеціальність «Музичне мистецтво»!

 

31-го серпня 2020 року відбувся творчий конкурс абітурієнтів денної та заочної форми навчання на базі ОКР «Молодший спеціаліст». Варто зазначити відповідальне ставлення абітурієнтів до підготовки та творчий підхід до вибору програми. У цей день на сцені актової зали «музичного» корпусу звучали відомі вокальні твори як українських так і зарубіжних композиторів – естрадні, класичні та народні. Випускники фахових коледжів демонстрували не тільки вокально-артистичну майстерність, а й гру на музичних інструментах, у тому числі й електронних та добре розвинутий музичний слух, про що свідчать досить високі бали за слуховий аналіз.

Члени  комісії творчого конкурсу, яку склали викладачі спеціальності «Музичне мистецтво» (к. пед. н., доценти Павло КОСЕНКО, Вікторія ГРИГОР’ЄВА, Юрій СМАКОВСЬКИЙ), відзначили достатній рівень підготовки, талановитість і неповторність музичних стилів, які продемонстрували учасники під час виконання творчих завдань.

 

 

Доцентка кафедри Вікторія ГРИГОР’ЄВА

 


 

ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ АБІТУРІЄНТІВ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ХОРЕОГРАФІЯ» ПІД ЧАС ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ

 

31 серпня 2020 року в рамках творчої співпраці кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін з телекомпанією ТБ Бердянськ абітурієнти спеціальності  «Хореографія»  Владислав Шевченко,  який вступає до БДПУ на 3 курс після  Дніпровського театрального коледжу, і Дар’я Таладіон, яка складає вступні іспити до магістратури після закінчення Бердянського державного педагогічного університету, взяли участь у зйомках телевізійного проєкту «Час поезії». За словами завідувачки кафедри Олени Мартиненко, з пропозицією співробітництва звернулася Юлія Ващенкова, яка запропонувала зробити хореографічний підтекст до її авторського вірша «Дарите вдохновение любимым». У зв’язку з тим, що освітній процес ще не почався і здобувачі освіти не приступили до навчання, ми вирішили запропонувати стати учасниками цього мистецького проєкту абітурієнтам спеціальності «Хореографія». Дякуємо всім за такий досвід і сподіваємося на подальшу творчу співпрацю!

 

                                                                        Зав. кафедри Олена Мартиненко

 


 

Перші кроки до вступу на освітню програму «Хореографія»:

підсумки проведення творчих конкурсів

 

З 3 по 7 серпня 2020 року в стінах Бердянського державного педагогічного університету пройшли творчі конкурси для вступу на 1 курс освітнього ступеня бакалавр на освітню програму «Хореографія» на основі повної загальної середньої освіти.

Цього року у творчому конкурсі взяли участь 23 вступника з різних куточків України (Бердянськ, Запоріжжя, Маріуполь, Енергодар, Кривий Ріг, Дніпро, Добропілля, Мангуш, Бахмут та ін.).

Зокрема, усі бажаючі навчатися за освітньою програмою «Хореографія» мали виконати кілька завдань, які дозволили оцінити екзаменаційній комісії творчий потенціал вступників: це – виконання основних вправ класичного екзерсису, показ танцювального етюду або фрагменту танцювальної композиції. Свої вміння учасники творчого конкурсу демонстрували в аудиторії 502 навчального корпусу 5б БДПУ.

Представники компетентної комісії окремо оцінювали хореографічні здібності, виконавську майстерність, сценічну культуру, здатність побудувати чітку драматургічну основу хореографічної композиції, яскравість образу, вірно підібраний танцювальний матеріал, добір музичного супроводу, сценічного костюму тощо.

Екзаменаційна комісія була вражена високим рівнем хореографічної майстерності, балетмейстерськими здібностями вступників, деякі з них мали власний танцювальний почерк і креативний підхід до постановки хореографічних композицій. Більшість майбутніх здобувачів вищої освіти самостійно створювали хореографічні номери, обираючи актуальні теми сьогодення. Також слід відмітити, що деяким з них допомагали підготуватися до творчого конкурсу та представили хореографічну композицію керівники хореографічних колективів, які також є випускниками спеціальності «Хореографія» БДПУ.

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Зустріч зі стейкхолдерами: обговорення освітньої програми

Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)

 

Наприкінці червня на платформі Zoom відбувся круглий стіл за участю робочої групи освітньої програми Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) і стейкхолдерів. На зустріч завітали: ШОСТАК Олена Євгеніївна – випускниця 2004 року, заступниця директора, вчителька музичного мистецтва/мистецтва ЗЗСО №11 м. Бердянська; ДМИТРЕНКО Олена Миколаївна – вчителька англійської мови ЗЗСО №13 м. Бердянська http://school13abcteacher.blogspot.com/ ; КОСТЄВИЧ Олена Олександрівна – випускниця 2019 року, вчителька музичного мистецтва/мистецтва ЗЗСО №52 м. Маріуполя; КУЗЬМЕНКО Єлизавета – випускниця 2019 року, вчителька музичного мистецтва/мистецтва/англійської мови ЗЗСО №2 м. Бердянська; ШОКЕРА Вікторія  – студентка 4 курсу спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) БДПУ; ЛУК’ЯНЧИКОВ Максим Ігорович – директор дитячої музичної школи Бердянської міської ради Запорізької області; СЕМЕНЕНКО Олександр Сергійович – директор міського палацу культури імені Т. Г. Шевченка м. Бердянська.

Слід зазначити, що на кафедрі теорії та методики навчання мистецьких дисциплін співпраця із професіоналами-практиками, експертами та представниками роботодавців проводиться систематично, вона реалізується через участь всіх зацікавлених сторін на етапах реалізації освітньої траєкторії:

  • ознайомлення, обговорення, внесення пропозицій при розробці освітньої програми Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова);
  • залучення зовнішніх стейкхолдерів до проведення аудиторних занять, майстер-класів;
  • проведення всіх видів практик у ЗЗСО, що є потенційними для працевлаштування здобувачів вищої освіти;
  • залучення роботодавців до написання курсових робіт зі здобувачами вищої освіти в якості наукових консультантів;
  • участь стейкхолдерів в оцінюванні якості знань здобувачів вищої освіти при проведенні підсумкової атестації;
  • участь роботодавців у науково-методичних семінарах, конференціях, що проводяться на базі кафедри, факультету, університету;
  • публікаціях тез, статей спільно з науково-педагогічними працівниками кафедри і здобувачами вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво).

Під час зустрічі було розглянуто і обговорено широке коло питань, що стосуються переліку та змісту освітніх компонентів ОП Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова), фахових компетентностей, програмних результатів навчання, практичної підготовки здобувачів, конкурентноспроможності  випускників спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) на ринку праці. Зокрема, більшість стейкхолдерів наголосила на тому, що в умовах дистанційного та змішаного навчання в ЗЗСО слід оновити зміст дисципліни «Сучасні інформаційні технології», адже вчитель музичного мистецтва має бути здатний працювати на Інтернет-платформах (Zoom, Classroom, Google Meet); створювати блог, сайт, наповнювати його власним контентом (майстер-класи, відеоматеріали та ін); записувати та редагувати відео; використовувати різні музичні програми, сайти, нотні редактори тощо. Також стейколдерами було запропоновано збільшити кількість кредитів освітнього компонента «Теорія і методика музичного мистецтва/мистецтва) за рахунок інших дисциплін. Велику увагу було приділено блоку дисциплін вільного вибору. Гарант ОП  Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) Віра БУРНАЗОВА  зазначила, що ці дисципліни обираються  здобувачами вищої освіти процедурно. Студенти з грудня мають можливість ознайомитися з переліком дисциплін вільного вибору на наступний навчальний рік, який на сьогодні включає більше 400, на сайті Бердянського державного педагогічного університету http://surl.li/imus  у вільному доступі. У березні всі здобувачі проходять анкетування, за результатами якого, обрані ними дисципліни включаються в робочий навчальний план, що затверджується вченою радою БДПУ на наступний навчальний рік.

Професіоналам-практикам, експертам та представникам роботодавців, залучених до процесу періодичного перегляду освітньої програми Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) та інших процедур забезпечення її якості як партнерів з метою отримання зауважень, пропозицій та вчасного реагування на виявлені недоліки в освітній програмі та/або освітній діяльності з її реалізації було запропоновано відповісти на питання анкети,  зокрема «Чи задоволені Ви рівнем компетентності випускників ОП Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)?», «Чи враховані попередні пропозиції стейкхолдерів при формулюванні цілей та програмних результатів навчання?», «Які освітні компоненти слід додати до ОП?» http://surl.li/imur та ін.

Наприкінці зустрічі присутні висловили підтримку розвитку ОП Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) та готовність до подальшої співпраці. Зустріч пройшла цікаво, плідно та стала корисною як для робочої групи освітньої програми, так і для стейкхолдерів. Зібрана інформація під час обговорення (відгуки, пропозиції від учасників) слугуватимуть основою для удосконалення змісту та якості підготовки здобувачів вищої освіти ОП Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова).

 

 

                                                                      За матеріалами кафедри

 


 

Перегляд освітньої програми Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) із залучення здобувачів вищої освіти

 

На платформі ZOOM відбулось засідання робочої групи з питань моніторингу та періодичного перегляду освітньої програми Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) із залучення здобувачів вищої освіти через органи студентського самоврядування як партнера. Захід був організований гарантом і розробниками освітньо-професійної програми з метою більш тісної взаємодії із бакалаврами освіти, що дозволяє оцінити відповідність їх підготовки до змісту освітньої програми та вимогам динамічного ринку праці, а також визначити напрями подальшого удосконалення освітнього процесу.

Гарант освітньої програми кандидатка педагогічних наук, доцентка Віра БУРНАЗОВА ознайомила присутніх із структурою та змістом нової редакції освітньо-професійної програми Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) за освітнім ступенем «бакалавр», наголосивши на тому, що вона вже має досвід проходження акредитаційної експертизи згідно нових правил і вимог, які запровадило Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Цього разу було презентовано нову редакцію освітньо-професійної програми із урахуванням всіх рекомендацій, зазначених у звіті експертної комісії та висновку галузевої експертної ради. Особливу увагу гарант звернула на унікальність та перспективність представленої програми, що передбачає професійну підготовку здобувачів вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) завдяки інтеграції музичного мистецтва та англійської мови з метою вдосконалення знань англомовної спеціальної музичної термінології, подолання мовних бар’єрів, обміну досвідом, співпраці з іноземними колегами та інтегрування у світовий мистецький, науковий, освітній простір, а також упровадження відповідної інтеграції на початкових етапах навчання музичному мистецтву в ЗЗСО, закладах позашкільної освіти та закладах початкової мистецької освіти.

У процесі обговорення присутні на зустрічі здобувачі вищої освіти у своїх виступах також підкреслили актуальність та доцільність підготовки бакалаврів за представленою освітньою програмою. Поряд з цим були висловлені пропозиції та рекомендації щодо назв, змісту та обсягу окремих освітніх компонентів, які забезпечують формування у студентів загальних, фахових компетентностей та програмних результатів навчання.

Наприкінці зустрічі здобувачам освіти було запропоновано відповісти на питання анкети з метою узагальнення висловлених пропозицій, рекомендацій, побажань та виявлення недоліків ОП у процесі її реалізації. Результати анкетування будуть представлені на сторінці кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін, а їх аналіз – узято до уваги під час перегляду освітньої програми.

У ході зустрічі відбувся конструктивний діалог та жвава дискусія.

 

 

За матеріалами кафедри

 


 

Перегляд освітньої програми Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) із залученням випускників

 

Робочою групою ОП Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова) було проведено зустріч з питань моніторингу та періодичного перегляду освітньої програми із залучення випускників різних років на платформі ZOOM. У процесі дискусії було здійснено аналіз ситуації на ринку праці, на який орієнтовано освітню програму, досліджено вимоги і запити роботодавців. Присутніми випускниками було зазначено актуальність освітньої програми, представленої гарантом, кандидаткою педагогічних наук, доценткою Вірою БУРНАЗОВОЮ  , а також гостра затребуваність на ринку праці фахівців, які здобувають вищу освіту за відповідною ОП.

Випускники зазначили перспективність та необхідність представленої програми, але разом з тим висловили побажання щодо перегляду обсягу певних освітніх компонентів та забезпечення знань і практичних вмінь з дисциплін психолого-педагогічного циклу, а саме, психологічні аспекти конфліктів у системі «вчитель-учень-батьки» сучасного ЗЗСО, труднощі спілкування з учнями різних вікових груп, поведінка сторін у конфліктній ситуації тощо, яких так бракує у процесі професійної діяльності. Таким чином, робочою групою та гарантом ОП було висловлено необхідність обговорення зазначених проблем (особливо конфліктогенність освітнього середовища) із викладачами суміжних кафедр, що забезпечують освітній процес за відповідною ОП.

Також випускниками відзначалось, що у процесі їх професійної діяльності виникає постійна необхідність у роботі з цифровим електронним музичним інструментарієм, звукозаписуючою апаратурою та студійним обладнанням. Це потребує певних загальних і фахових компетентностей, а отже й включення відповідних освітніх компонентів до освітньої програми або оновлення переліку освітніх компонентів вибіркового блоку, такими як, наприклад, «Музична інформатика».

Також серед рекомендацій щодо вдосконалення освітньої програми знайшли місце і питання стосовно врахування ідеології змін в освіті, передбачених Концепцією НУШ та Закону України про повну загальну середню освіту , що передбачає виокремлення кредитів в ОП в циклі професійної підготовки на ОК «Історія мистецтв» та збільшення кредитів на ОК «Теорія і методика навчання музичного мистецтва/мистецтва (музичне мистецтво, інтегрований курс «Мистецтво»)», що в перспективі забезпечить можливість скласти структурно-логічну взаємопов’язану схему, а в сукупності дозволить досягти заявлених цілей та програмних результатів навчання.

Наприкінці зустрічі випускникам було запропоноване анкетування: щодо узагальнення висловлених пропозицій та виявлення недоліків в ОП у процесі її реалізації. Результати анкетування будуть представлені на сторінці кафедри, а їх аналіз – узято до уваги під час перегляду освітньої програми.

Зустріч пройшла у теплій атмосфері та у форматі конструктивного діалогу, у ході якого обговорено нагальні проблеми, що хвилюють усіх учасників освітнього процесу.

 

 

                                                                                   За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Випускний 2020 online

 

Сьогодні, 24 червня, відбувся онлайн випускний здобувачів першого рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ. Захід розпочала декан факультету,  докторка педагогічних наук, професорка Людмила КОВАЛЬ, яка висловила слова привітання випускникам і нагадала їм найяскравіші миті студентського життя.

Для випускників спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) урочистий захід  продовжився привітальним словом куратора академічної групи, доцента Павла КОСЕНКА. Кожний викладач цієї спеціальності висловив теплі та добрі слова побажань. Було приємно чути слова подяки від студентів. Чотири роки пройшли непомітно, але багато залишилося вражень (поїздки на конкурси та фестивалі, участь у колективах і виступи в містах України, поїздка в Болгарію та інше). Також випускники ОП “Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)” не змогли не згадати свого одногрупника Ігоря ДЕМ’ЯНЦЯ, який трагічно загинув у цьому році.

Запрошуємо наших випускників продовжити студентське життя і навчання в магістратурі та бажаємо їм усього найкращого!

 

 

        За матеріалами та світлинами

кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін

 


 

Пташки відлітають у доросле професійне життя або Завершено підсумкову атестацію здобувачів І рівня вищої освіти спеціальності 024 Хореографія денної та заочної форм навчання!

 

Карантин! Дистанційне навчання! Відсутність умов для підтримки «хореографічної форми»…. Здавалося багато причин, щоб підсумкова атестація пройшла формально. Але випускники денної та заочної форм навчання продемонстрували високий рівень підготовки і підтвердили, що Бердянський державний педагогічний університет готує високопрофесійних фахівців. Тиждень роботи в танцювальних аудиторіях і чітко побудовані академ-покази з класичного та народно-сценічного танців, поставлені балетмейстерські роботи (масові форми) та підготовлені фітнес-комплекси різної спрямованості. Адже обрана професія передбачає володіння навичками командної роботи і вмінням керувати часом.

«Не шукайте причини, а знаходьте можливість» – завжди наголошує завідувачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, кандидат педагогічних наук, доцент Олена МАРТИНЕНКО. Тому студенти-хореографи, застосовуючи всі сформовані за період навчання компетентності, на високому рівні продемонстрували підсумкові результати навчання за ОП «Хореографія. Фітнес».

Екзаменаційну комісію з підсумкової атестації очолив заслужений артист України, художній керівник академічного фольклорного хореографічного ансамблю «Славутич» Юрій ДУЗЕНКО (м. Дніпро).

Здобувачі І рівня вищої освіти продемонстрували виконавську, балетмейстерську, методичну, тренерську компетентності, фахові знання та професійні навички та організаційні здібності. Виявилося, що хореографи вміють не лише танцювати, а й співати, вести концертну програму, креативно мислити під час розробки сценарію здачі балетмейстерських постановок.

Ми горді своїми випускниками!

Достойний випуск здобувачів ОП «Хореографія. Фітнес»!

Дякуємо Вам! Будьте щасливі та успішні!

 

 

За матеріалами та світлинами

кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін

 


 

18 – 19 червня 2020 року відбувся комплексний кваліфікаційний іспит зі спеціальності “Музичне мистецтво”. Здобувачі  освітньо-професійної програми “Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)” заочного відділення показали високий  рівень знань з фахових дисциплін.  Комісія на чолі з директором Бердянської музичної школи, кандидатом педагогічних наук, доцентом кафедри  Максимом Лук’янчиковим та членами: Анетою Омельченко, Надією Щербаковою, Вірою Бурназовою та Юрієм Смаковським відмітила високий професійний рівень підготовки здобувачів. Багато хто з випускників має спеціальну середню освіту і вже працює за фахом.  Комісія та всі викладачі спеціальності “Музичне мистецтво” привітали здобувачів зі здачею першого екзамену підсумкової атестації та побажали вдалої здачі другого комплексного кваліфікаційного іспиту зі спеціалізації “Англійська мова”.  Чекаємо наших випускників у магістратурі!

 

 


 

Творча зустріч із молодим українським музикантом-професіоналом, скрипалем Дмитром Удовиченком

 

16 червня в малій залі Бердянського державного педагогічного університету пройшла творча зустріч з молодим та вже досвідченим музикантом-професіоналом, скрипалем Дмитром Удовиченком. Зустріч була організована в рамках багаторічної співпраці кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ та Бердянської дитячої музичної школи.

Дмитро є переможцем багатьох престижних музичних конкурсів: «Міжнародний конкурс Леопольда Ауера», «Міжнародний конкурс скрипалів імені Яші Хейфеца», конкурс «Andrea Postacchini Competition», Міжнародний конкурс скрипалів Йозефа Йоахима» та інші. Також музикант виступав з відомими симфонічними вітчизняними та зарубіжними оркестрами, брав участь у майстер-класах таких професорів, як Борис Гарлицький, Наталія Боярська, Ольга Пархоменко, Дмитро Ситковецький, Сергій Островський, Анна Чумаченко, Леонідас Кавакос, Крістіан Тетцлафф. Дмитро – стипендіат Leonidas Kavakos LKM scholarship та благодійного фонду VERE MUSIC FUND.

Творча зустріч була організована з метою обміну педагогічним та музично-виконавським досвідом, обговоренням проблем сучасної музичної освіти. Яскравим моментом заходу було проведення Дмитром майстер-класу з учнем Бердянської музичної школи Данилом Галицьким (клас викладача Олени Хведелідзе). Музикант давав цінні рекомендації та поради, наводив цікаві приклади з усунення виконавських труднощів, акцентував увагу на пошуку оптимальних шляхів створення інтерпретацій музичних творів.

Зустріч, яка була організована за підтримки ректора БДПУ Ігоря Тимофійовича Богданова та декана факультету Людмили Вікторівни Коваль, пройшла в атмосфері відкритого діалогу, де панувала сприятлива та привітна дискусія викладачів музичної школи та університету.

Сподіваємося на подальші спільні заходи для обміну педагогічним досвідом та створенням платформи професійного спілкування.

 

 

Доцент кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін

Максим ЛУКЯНЧИКОВ

 


 

Вдалий початок підсумкової атестації здобувачів освітньо-професійної програми  “Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)”

 

11 червня 2020 року відбувся комплексний кваліфікаційний іспит зі спеціальності “Музичне мистецтво” у студентів 43ММ-АМ групи денної форми навчання. Екзаменаційну комісію з підсумкової атестації у 2019-2020 н.р. очолив директор Бердянської дитячої музичної школи Бердянської міської ради, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Максим ЛУК’ЯНЧИКОВ. Здобувачі  освітньо-професійної програми “Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)” показали достатній рівень оволодіння компетентностями для подальшої професійної діяльності. Екзаменаційна комісія у складі доцентів кафедри Вікторії ГРИГОР’ЄВОЇ та Павла КОСЕНКА відзначила творчій підхід студентів до диригування хорових творів, високий рівень вокальної підготовки та достатній рівень володіння музичним  інструментом. Після завершення екзамену викладачі спеціальності вітали здобувачів зі здачею першого екзамену підсумкової атестації та бажали вдалої здачі іспиту зі спеціалізації «Англійська мова». Голова екзаменаційної комісії Максим ЛУК’ЯНЧИКОВ нагадав здобувачам, що кожний з них має право продовжити навчання в магістратурі зі спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво).

Нехай щастить нашим випускникам на творчій освітянській ниві!

 

 

За матеріалами та світлинами

кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін

 

 


 

СІМЕЙНА ТРАДИЦІЯ АНСАМБЛЮ «МАРЛЕН» ПО-НОВОМУ

 

Уже стало традицією завершення виробничої практики в хореографічному колективі здобувачів І рівня вищої освіти денної форми навчання Бердянського державного педагогічного університету проведенням конкурсу «Зірочка МарЛен». В умовах дистанційного проходження практики це не стало винятком.

Студенти-хореографи підготували даний захід разом з викладачами-практиками Оленою МАРТИНЕНКО, Юлією ТАРАНЕНКО, Наталею КРИВУНЬ.

Конкурс хореографічної майстерності «Зірочка МарЛен» 2020 (сімейний випуск) набув нового масштабу тим, що не був тільки внутрішнім заходом, а став доступним для всіх бажаючих доторкнутися до душевності, тепла та родинного щастя.

У суботу 30 травня о 18 годині глядачі спостерігали за виступами конкурсантів та церемонією нагородження онлайн на YouTube каналі Юлії ТАРАНЕНКО.

Студентами-практикантами підготовлено сценарій, номери конкурсантів, відео-заставки, відомості для журі, макет диплому та ін. А це дійсно плідна та колосальна робота на високому професійному рівні!

Дана практична підготовка надала студентам-хореографам нових знань і вмінь: працювати в команді дистанційно (не тільки з батьками, а й з усією родиною вихованця), оволодіти формами та методами роботи з дітьми онлайн, створювати нові проєкти, самовдосконалюватися та ін. Практиканти оволоділи загально-професійними та спеціально професійними фаховими компетентностями, проявили на високому рівні знання, уміння, самостійність і відповідальність.

За рішенням членів журі (Олена ЄМЕЛЬЯНОВА, Тетяна ФУРМАНОВА, Наталя ЛИСЕНКО, Олег БАЛАБАН, Людмила КОВАЛЬ) переможців визначати не стали, адже всі родини дуже яскраві та талановиті! Кожна сім’я отримала свій титул.

Ми вдячні всім членам журі за плідну роботу в умовах дистанційності!

Хто не встиг зануритись у родинне тепло, можна переглянути конкурс «Зірочка МарЛен» 2020 на каналі

З матеріалами кафедри теорії та методики

 навчання мистецьких дисциплін

 


 

Одна калина за вікном

 

 

Як невпинно летить час… стрімко обертається його колесо! А ми, викладачі спеціальності «Хореографія», не випускаючи з зору те стрімке обертання, рухаємося вперед, за ним, за колесом часу! Рухаємося по-різному – хто випереджаючи його, попереду у grand jete, хто «бігунцем», ледь його наздоганяючи, хто широким кроком Полонезу поряд.

Найцінніше, що ми маємо у професії, – це теперішні наші колеги (у минулому випускники), молоді, сміливі, завзяті! НАШІ.

Найцінніше, що ми маємо у житті – то спогади.

Пригадуємо, як маленьку рослинку, що зветься Калиною, ми посадили під нашими вікнами до п’ятиріччя спеціальності «Хореографія». Робили це в рамках виховної роботи (трудове виховання). І приєдналася вона – Калинонька – до нашого стрімкого руху. Була молодою та зворушливою, як вересневі першокурсники. З роками набирала сили. Першому  цвітінню раділи всі разом, як першим успіхам наших дітей-студентів. Калинонька росла непомітно, живлячись творчістю та завзяттям, адже за вікнами у танцювальних класах і звуки чарівної музики, і граціозні pas, і злети балетмейстерської думки.

Тепер вона вже доросла –  наша Калина! Розкішним квітучим символом зрілості спеціальності «Хореографія» вважають її нинішні та колишні студенти БДПУ! А ми, як повноцвіттю Калини, радіємо досягненням наших випускників, які творять добро та прославляють саму Україну!

Колесо часу не припинить свого стрімкого руху, але в майбутнє ми дивимося з радістю та надією, бо в нас ОДНА КАЛИНА ЗА ВІКНОМ!

 

 


 

«BERDANCE» набув всеукраїнських масштабів!!!

 

Кафедра теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ із самого започаткування, з 2017 року, спільно з Відділом культури виконавчого комітету Бердянської міської ради є співорганізаторами Відкритого дистанційного форум-фестивалю хореографічного мистецтва імені А.К. Саркісянца «BERDANCE».

У цьому році в умовах карантину фестиваль набув нової форми проведення – дистанційної.

Не відходячи від традицій проведення Дня танцю в місті Бердянськ, 21 квітня 2020 року стартував Відкритий дистанційний фестиваль хореографічного мистецтва імені А.К. Саркісянца «Berdance 2020 – online». У цьому році завдяки дистанційній формі проведення та безкоштовній участі на фестивалі було представлено 248 номерів хореографічних колективів з 57 куточків України, що розширило його  географію та наблизило до всеукраїнських масштабів.

На першому етапі проведення фестивалю відбувся прийом заявок (гугл форми) та технічна обробка конкурсних номерів. Другим етапом став перегляд та оцінювання хореографічних композицій членами журі та глядачами. 19 травня підведено підсумки фестивалю та проведено гала-концерт нагородження кращих хореографічних номерів в онлайн-трансляції.

Журі відмітило експериментальний танець «Нарцисизм» у виконанні здобувачів вищої освіти БДПУ, учасників народного ансамблю естрадного танцю «МарЛен».

Хочемо наголосити, що креативність команди Міського палацу культури на чолі з Олександром СЕМЕНЕНКОМ, відповідальність та активна допомога колективу кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, зокрема Юлії ТАРАНЕНКО та Олени МАРТИНЕНКО,  надали змогу гідно та на високому рівні провести цей фестиваль!

 

 

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

Дистанційний конкурс у рамках практики студентів-хореографів

 

У рамках виробничої практики в хореографічному колективі здобувачів І рівня вищої освіти спеціальності «024 Хореографія» є завдання із проведення виховного заходу. За традицією практика в народному ансамблі естрадного танцю «МарЛен» Центру дитячо-юнацької творчості м. Бердянська передбачає організацію та проведення конкурсу хореографічної майстерності «Зірочка МарЛен». У цьому році цей конкурс проводиться дистанційно. Студенти випускного курсу підготували конкурс у форматі сімейного випуску.

Конкурс хореографічної майстерності «Зірочка МарЛен» (сімейний випуск) стартував 24 травня 2020 року. Журі конкурсу: ст. викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін –  Тетяна ФУРМАНОВА та Олена ЄМЕЛЬЯНОВА, відмінник освіти  – Наталя ЛИСЕНКО, директор ЦДЮТ – Олег БАЛАБАН, доктор педагогічних наук, професор, декан факультету психолого-педагогічних наук – Людмила КОВАЛЬ.

Всі конкурсні номери можна побачити на You Tube каналі ст. викладача кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, к.п.н. Юлії ТАРАНЕНКО.

За переглядами буде встановлено приз глядацьких симпатій.

 

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Виробнича практика здобувачів І рівня вищої освіти спеціальності «Хореографія» в дистанційному режимі

 

Центр дитячо-юнацької творчості ім. Є. Руднєвої як і усі заклади освіти в умовах карантину перейшов на дистанційне навчання. Тож, коли прийшов час виходити на практику здобувачам І рівню вищої освіти спеціальності «Хореографія» з’ясувалося, що перешкод для цього немає.

Базою практики є Народний ансамбль естрадного танцю «МарЛен», у якому є авторська програма навчання, розрахована на 10 років. Колектив працює за трьома рівнями навчання (початковий, основний, вищий), за різними напрямками хореографії (класичний танець, народно-сценічний танець, сучасний танець). Ансамбль «МарЛен» проводить різні форми роботи онлайн та офлайн, бере участь у дистанційних конкурсах та ніколи не стоїть на місці!

Проходити практику за допомогою програми ZOOM виявилося звичною справою, тому що викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін також її використовують.

Студенти-практиканти з перших днів зрозуміли, як треба працювати, як взаємодіяти з дітьми та приступили до виконання завдань із практики. Вони пояснюють хореографічний матеріал, розкриваючи методику виконання певних рухів та вправ, переглядають та виправляють помилки дітей. Здобувачі І рівня вищої освіти стали співавторами багатьох проектів разом із педагогами ансамблю  – викладачами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін.

 

 

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


Хореографи не сумують!
Онлайн-тренінги як форма самовдосконалення

Для підтримки танцювальної форми під час дистанційного навчання ст. викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, к. пед. н. Юлія ТАРАНЕНКО проводить два рази на тиждень прямі ефіри мережі Instagram, для тих, хто не має можливості відвідати прямий ефір, відео матеріали здобувачі освіти можуть переглянути на YouTube каналі викладачки.

 

За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Проекти магістрів з експериментальної хореографії

На цьому тижні (з 18 травня 2020 року) здобувачі ІІ рівня вищої освіти спеціальності «Хореографія» почали презентувати свої колективні проекти з дисципліни «Експериментальна хореографія».
Багато проектів було запропоновано студентами, але не всі можливо було реалізувати в умовах карантину.
Залучивши до своїх дистанційних проектів студентів усіх курсів денної форми навчання, роботи магістрів були сповненні творчості та експерименту.
Яскраві роботи двох студентів – Юлії ЯРОШЕНКО та Валерії КРИВУНЬ відмітили викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ.

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

До Дню Матері від студентів-практикантів спеціальності «Хореографія»

 

У рамках виробничої практики здобувачі вищої освіти спеціальності «Хореографія» разом з керівником практики Юлією ТАРАНЕНКО та вихованцями народного ансамблю естрадного танцю «МарЛен» створили проект, присвячений Дню Матері. Відео-вітання подарували усім матусям у святковий день – 10 травня 2020 року.

 

 

За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Плідно пройшли для здобувачів спеціальності «Музичне мистецтво»

Дні науки БДПУ 2020

 

14-15 травня 2020 року відбулася студентська наукова конференція, яка складалася з двох частин і проводилася онлайн на платформі ZOOM. На конференції були присутні всі студенти спеціальності «Музичне мистецтво», які шляхом голосування визначали найкращу доповідь та презентацію.

1 частина – секційне засідання, на якому студенти представляли науково-практичні доповіді; друга – онлайн-конкурс презентацій, присвячених творчості відомих композиторів. Керівником студентської секції була доцентка Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО.

У першій частині взяли участь сім студентів ІІІ-IV курсів І рівня вищої освіти, а також здобувачі ІІ рівня вищої освіти (керівники, доценти кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін: Павло КОСЕНКО, Світлана СЕРГІЄНКО, Вікторія ГРИГОР’ЄВА,  Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО, Віра БУРНАЗОВА).

Кожна доповідь була актуальною та обговорювалась після виступу. Піднімалися теми, які пов’язані з творчою діяльністю на уроках музичного мистецтва, важливими аспектами інструментально-виконавської підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва, психолого-педагогічними аспектами інклюзивного навчання в мистецькій освіті тощо.

Найкращою за результатами студентського голосування стала доповідь студентки І курсу ІІ рівня вищої освіти Дар’ї  КАПУСТІНОЇ (тема доповіді «Психолого-педагогічні аспекти інклюзивного навчання в мистецькій освіті») науковий керівник доцент Віра БУРНАЗОВА..

В онлайн-конкурсі презентацій взяли участь студенти І курсу І рівня вищої освіти під керівництвом доцентки Анетти ОМЕЛЬЧЕНКО. Презентації були присвячені творчості композиторів-класиків та композиторів-романтиків західноєвропейської школи. Найкращою стала презентація Олександра ЄВІНА «Останній титан класицизму (Людвіг ван Бетховен)».

15 травня на платформі ZOOM проводився семінар-практикум, присвячений 250-річчю Людвига ван Бетховена, та лекція-концерт «Поет-фортепіано», присвячена 210-річчю Фридерика Шопена. Розпочався семінар-практикум з доповідей студентів, присвячених творчості Людвіга ван Бетховена. Музичні твори виконували викладачі та концертмейстери кафедри: Павло КОСЕНКО, Ольга СМОЛКА, Уляна ЄГОРОВА, Юлія МАХОТІНА, студенти та випускники: Ганна ВЕРЕНЬКО, Інна НАЗАРЕНКО, ведучою була студентка IV курсу Аліна МАКАРЕНКО.

Відповідальними за проведення цих заходів були доценти Світлана СЕРГІЄНКО, Юрій СМАКОВСЬКИЙ та концертмейстер Галина ГАЙНЕТДІНОВА.

 

 

Статтю підготувала канд.пед.наук, доцентка Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО

 


 

Фестиваль науки триває

 

У рамках проведення Днів науки БДПУ з 12 по 15 травня 2020 р. кафедрою теорії та методики навчання мистецьких дисциплін факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв  проводиться низка заходів. Так, 13 травня на платформі ZOOM відбулось засідання секції «Теоретико-методичні аспекти мистецької освіти в закладах загальної середньої та вищої освіти» науково-педагогічних працівників спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво).

Своїм баченням нових підходів до процесів акредитації освітніх програм та змін у контексті підготовки здобувачів вищої освіти поділилася з присутніми керівник секції к. пед. н., доцентка Віра БУРНАЗОВА. Вона наголосила, що основні підходи до процесу акредитації передбачають зміну орієнтації акредитаційних процедур із контрольної на моніторингово-консультаційну; розгляд освітньої програми як єдиного цілого, тобто перевірка можливості і здатності закладу вищої освіти забезпечити досягнення здобувачами освіти передбачених в освітній програмі програмних результатів навчання; максимальну прозорість, демократичність і зрозумілість процедур акредитації для всіх учасників.

Про виклики, які мали місце під час проведеної акредитації ОП Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова), та подальші перспективи розвитку освітньої програми наголосила в своїй доповіді доцентка Олена БУЗОВА. Теоретичне підґрунтя мала доповідь доцента Павла КОСЕНКА, яка розкрила сутність детермінанти творчого розвитку особистості в процесі музичного навчання, а практико-орієнтований характер підготовки здобувачів вищої освіти мали доповіді доценток Анетти ОМЕЛЬЧЕНКО та Вікторії ГРИГОР’ЄВОЇ.

Завідувачка кафедри доцентка Олена МАРТИНЕНКО наголосила на тому, що сьогодні здобувачі вищої освіти мають можливість формувати якісне освітнє середовище в університеті, обирати навчальні дисципліни, реагувати на проблеми, управляти розвитком університету разом з викладачами, моніторити якість освітніх послуг. Вона акцентувала увагу на відповідності освітніх програм потребам ринку праці та ефективній взаємодії з ключовими стейкхолдерами. Доповіді викликали жваві дискусії і, як наслідок, сформували ланцюжок конструктивних рішень та подальших рекомендацій.

Основним меседжем секційного засідання стало наголошення на тому, що «…ми, викладачі, повинні готувати високопрофесійних спеціалістів, а культура якості університетської спільноти має стати результатом конкурентоспроможності наших випускників на сучасному ринку праці та запорукою успішного партнерства з закладами освіти, громадою, владою, бізнесом».

 

 

                                                                            Статтю підготувала

                                                                            канд.пед.наук, доцентка

                                                                            Віра БУРНАЗОВА

 


 

ДНІ НАУКИ ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ СПЕЦІАЛЬНОСТІ «ХОРЕОГРАФІЯ» БДПУ

Секційне засідання викладачів «Теоретико-методичні аспекти мистецької освіти в закладах загальної середньої та вищої освіти» проходило 12 травня 2020 року.

Викладачі виступили з такими доповідями: Олена Мартиненко «Імплементація студентоцентрованого підходу в процес фахової підготовки здобувачів мистецьких спеціальностей»; Юлія Тараненко «Особливості застосування дистанційного навчання у фаховій підготовці здобувачів освіти спеціальності «Хореографія»»; Тетяна Сердюк «Підготовка майбутніх учителів хореографії на засадах українського національного мистецтва»; Марина Погребняк «Рольова гра і 3D-технологія як творчі методи балетмейстерів сучасного тантеатру»; Тетяна Фурманова «Організація самостійної роботи здобувачів вищої освіти спеціальності «Хореографія» в умовах сучасних освітніх технологій»»; Олена Ємельянова «Особливості аналізу музичних форм в балетмейстерських роботах студентів-хореографів»; Ольга Смолко «Сучасні тенденції в музичному оформлені уроку уласичного танцю»; Руслан Павленко «Проблеми професійної підготовки майутніх хореографів у ЗВО»; Наталя Кривунь «Підготовка майбутніх учителів хореографії до проведення дитячого фітнесу відповідно до вимог НУШ»; Юлія Павленко «Актуальні питання популярізації соціальних танців (Social dance) в українському танцювальному просторі».

Студентська секція мала назву «Актуальні питання мистецько-педагогічної освіти». Доповіді-дискусії здобувачів спеціальності «Хореографія»: Компоненти педагогічної майстерності майбутнього керівника ансамблю сучасного танцю. Доповідачка: студентка 1 курсу ІІ рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Валерія Кривунь. Науковий керівник – к.пед.н., ст. викладачка Юлія Тараненко. Засоби покращення взаємовідносин між підлітками та батьками в хореографічних колективах. Доповідачка: студентка 1 курсу ІІ рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Юлія Ярошенко. Науковий керівник – к.пед.н., доцентка Олена Мартыненко. Етапи роботи балетмейстера (на прикладі постановки авторського балету Д. Омельченка «Кармен і Хозе» у ДАТОіБ). Доповідачка: студентка 1 курсу ІІ рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Мар’яна Гресь. Науковий керівник – к. мист-ва, доцентка Марина Погребняк.

Етапи роботи балетмейстера (на прикладі постановки авторського балету Д. Омельченка «Закулісся» у ДАТОіБ). Доповідач: студент 1 курсу ІІ рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Євген Жуков. Науковий керівник – к. мист-ва, доцентка Марина Погребняк. Класичний танець як основа виховання культури руху. Доповідачка: студентка 3 курсу І рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Владислава Гладськых. Науковий керівник – ст.викладачка Тетяна Фурманова. Студентка 2 курсу І рівня вищої освіти факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Катерина Сауленко. Науковий керівник – ст.викладачка Олена Ємельянова. Особливості розвитку музичності у дітей молодшого шкільного віку на уроках хореографії.

Завідувачка кафедри провела зі студентами дискусію на тему: “014 ТА 024?”.

Завершилась наукова студентська конференція презентацією проєктів наукового гуртка «Традиційні та інноваційні методи розвитку творчості в сучасному танці» під керівництвом Юлії Тараненко, а саме журналу про танець Berdyansk Dance Project Universityhttps://berdyanskdance.blogspot.com/ та проведення танцювального марафону «Тримай імпульс».

 


 

ТАНЦЮВАЛЬНІЙ МАРАФОН «ТРИМАЙ ІМПУЛЬС» від викладачів та студентів-хореографів

 

За підсумками роботи наукового гуртка «Традиційні та інноваційні методи розвитку творчості в сучасному танці» під керівництвом кандидатки педагогічних наук, ст. викладачки кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Юлії ТАРАНЕНКО відбувся танцювальний марафон «Тримай імпульс»,  у якому взяли участь усі бажаючі студенти та викладачі.

Хочемо наголосити, що марафон досить цікавий, є креативні рішення передачі імпульсу та показу себе. Посилання на марафон надано нижче. Заходьте, переглядайте та тримайте імпульс разом зі спеціальністю «Хореографія» БДПУ!

Посилання на відео танцювального марафону: https://www.youtube.com/watch?v=QvEr3Q8ab8Y&t=67s

 


 

Новини частина 2