Бердянський державний педагогічний університет

Приймальна ректора:

bdpu.zp@gmail.com
rector_bdpu@ukr.net
0612891206

Адреса:

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Шмідта, 4 Тимчасово переміщений до: м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66

Новини частина 2

Berdуansk Dance Project University

 

До Днів науки в  Бердянському державному педагогічному університеті кандидатка педагогічних наук, ст. викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Юлія ТАРАНЕНКО разом зі студентами-хореографами за підтримки завідувачки кафедри, кандидатки педагогічних наук, доцентки Олени МАРТИНЕНКО випустили електронний журнал про танець «Berdyansk Dance Project University».

Це видання у вигляді блогу, який поки налічує 15 сторінок – статей. Там Ви зможете прочитати інтерв’ю з Оленою МАРТИНЕНКО,  артистами балету, також зануритеся в світ постановок сучасності та їх розгляду з точки зору здобувачів ІІ рівня вищої освіти, дізнаєтесь про сам журнал та хореографічне братство БДПУ.

Можна сказати, що це видання такого журналу – це подія не тільки для Бердянського державного педагогічного університету, а й для всієї України, бо аналогів на сьогодні немає.

Уже декілька років ні періодичних, ні тематичних видань про танець та хореографічне мистецтво немає. Тому можна з упевненістю сказати, що БДПУ-ХОРЕОГРАФІЯ перші!!!

Переходьте за посиланням та опиняйтесь на сторінках журналу:

https://berdyanskdance.blogspot.com/

 

Статтю підготувала Юлія ТАРАНЕНКО


 


 

“Золотий гомін”: 10 років з піснею в серці

 У квітні 2020 р. святкує свій ювілей народний ансамбль народної пісні “Золотий гомін”, який упродовж 10 років проводить значну роботу по відродженню, вивченню мистецтва народного співу і музики та пропагує його. У репертуарі ансамблю – народні пісні України, Болгарії, Польщі, Греції. Незмінним  керівником колективу є  кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена Бузова.

Народний ансамбль “Золотий гомін” є неодноразовим володарем Гран-Прі, учасником і лауреатом багатьох міжнародних і всеукраїнських музичних фестивалів, конкурсів. Колектив є традиційною окрасою концертів університету, міських заходів. За ці роки випускниками народного ансамблю стало багато талановитих студентів БДПУ.

Зичимо колективу та його керівнику творчого довголіття задля збереження любові до народної пісні!

З ювілеєм!

 

За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Кафедра теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ  разом із Відділом культури Бердянської міської ради запустили новий проект!

Викладачі спеціальності «Хореографія» кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін навіть під час карантину активно підтримують ідеї та традиції міста Бердянська.

Цього року запущено проєкт нового масштабу – Відкритий дистанційний форум-фестиваль хореографічного мистецтва ім. А. К. Саркісьянца «BERDANCE 2020 – Online»  (21 квітня – 19 травня). Очолили оргкомітет директор Міського палацу культури Олександр СЕМЕНЕНКО та ст. викладач кафедри, к. п. н. Юлія ТАРАНЕНКО.

«BERDANCE 2020 – Online» – це можливість підтримати творчі колективи, це обмін досвідом, пошук нових підходів для творчого спілкуванні і навчання.  Як наголошує завідувачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Олена МАРТИНЕНКО: «Це можливість підтримати традиційний міський конкурс на честь видатного хореографа бердянщини Арама Саркісьянца і вивести його на новий рівень, розширивши географію учасників. Сподіваємось, що безкоштовна участь, компетентне і професійне журі, анлайн гала-концерт переможців зацікавить прийняти участь в фестивалі колективи з різних куточків України.


 

Музичні хвилі з легкістю долають цифровий простір Інтернету

Входження нашої країни у глобальний інформаційний простір позначилось на усіх сферах життя її громадян, виникли нові соціальні зв’язки і відносини, змінився характер і зміст трудової діяльності. Інновації торкнулись і системи освіти, одним із напрямків модернізації якої стало впровадження дистанційних технологій навчання, пов’язаних з використанням мережі Інтернет. Ці технології вже давно випробовуються викладачами БДПУ, але максимальної актуальності набули в умовах сьогодення – перехід на онлайн форму навчання, викликану карантинними заходами, активізував діяльність педагогічних працівників і здобувачів освіти до пошуку найоптимальніших способів передачі та отримання знань.

Виявилось, що багато засобів комунікації, які зазвичай використовувались для задоволення побутових чи розважальних потреб, є цілком придатними для застосування в умовах академічної взаємодії. Водночас привернули до себе увагу відносно нові, але менш популярні серед пересічних користувачів програмні розробки, що мають переважно ділове призначення.

І хоч цифрові засоби спілкування ще не здатні на сто відсотків відтворити ефект живої аудиторної взаємодії між викладачем та студентом, все ж для музичних занять вони є достатньо придатними. Зокрема ефективними «інструментами» для теоретичних та практичних занять музичним мистецтвом, які дозволяють, реалізовувати завдання дистанційної роботи стали платформа електронної підтримки навчання MOODLE, та відео-комунікатор ZOOM.

Так, платформа MOODLE надала гнучкі можливості для демонстрації інструктивних навчальних матеріалів, методичних вказівок з музично-теоретичних дисциплін («Гармонія», «Аналіз музичних творів»), видачі студентам завдань для самостійної роботи та повернення їх для оцінювання викладачеві.

Водночас ефективне проведення лекційних та практичних занять у режимі мобільної спільної роботи із залученням усіх учасників педагогічної взаємодії забезпечує програмний додаток для комп’ютерів і смартфонів ZOOM, який у режимі онлайн зустрічі дозволяє поєднувати відео конференції з можливістю демонстрації додаткових графічних, аудіо та відео файлів.

Індивідуальні заняття з музично-виконавських дисциплін («Постановка голосу», «Основний та додатковий музичний інструмент») із використанням  ZOOM також є досить продуктивними – головне враховувати певні технічні особливості трансляції музичних звуків системами передачі цифрової інформації. І тоді музичні хвилі з легкістю долають цифровий простір Інтернету в реальному часі, дозволяючи підтримувати процес творчої взаємодії між студентом і викладачем, забезпечуючи фахове становлення та не припиняючи культурний і духовний розвиток особистості майбутнього вчителя музичного мистецтва.

 

Павло КОСЕНКО, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін.

Світлини автора

 


 

ПРО НАС ПИШУТЬ КОЛЕГИ З УМАНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО ПЕДАГОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ПАВЛА ТИЧИНИ

Наукову статтю «Етапи становлення хореографічно-педагогічної освіти в Бердянському державному педагогічному університеті» написала кандидат педагогічних наук, професор, завідувач кафедри хореографії та художньої культури Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Людмила Михайлівна Андрощук.

Нею було проаналізовано діяльність творчих колективів Бердянська як підґрунтя для розвитку хореографічно-педагогічної освіти в БДПУ, висвітлено етапи становлення спеціальності «Хореографія» та представлено напрями діяльності кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету як центру культурно-просвітницької діяльності, методичної та науково-просвітницької діяльності.

Ми горді тим, що досвід нашої роботи вивчається та цінується колегами з інших ЗВО.

За матеріалами кафедри


 

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ МИСТЕЦЬКОЇ ОСВІТИ РОЗГЛЯДАЛИ ВІТЧИЗНЯНІ ТА ЗАРУБІЖНІ СПІКЕРИ!

Викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін взяли участь у IIІ Міжнародній науково-практичній конференції «Естетичні засади розвитку педагогічної майстерності викладачів мистецьких дисциплін», яка пройшла 9-10 квітня 2020 року в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини.  Конференція пройшла дистанційно в режимі он-лайн на платформі Zoom.

На пленарному засіданні поряд з відомими теоретиками та практиками мистецької освіти з Німеччини (Клозе Артур), Польщі (Єремус-Левандовська Анна, Глородько Йоанна), Грузії (Читаіа Каха), України (Вовк Мирослава, Соломаха Світлана, Грищенко Юлія, Ніколаї Галина, Кьон Наталя) виступила доцентка кафедри Мартиненко Олена з темою «Імплементація студентоцентрованого підходу в процес фахової підготовки хореографів у ЗВО». У секційному засіданні кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри Тараненко Юлія розкрила питання практики дистанційного навчання студентів-хореографів у ЗВО.

Конференція пройшла на високому організаційному та науковому рівнях, у дусі дискусій з поміркованою полемікою та великим зацікавленням усіх учасників, що дозволило дати комплексну оцінку сучасного стану та перспектив вирішення проблемних питань у мистецькій освіті.

          За матеріалами кафедри теорії та

методики навчання мистецьких дисциплін


 

Дистанційне навчання на спеціальності «Хореографія» можливе! Головне – самоорганізація!

З моменту оголошення карантину в Бердянському державному педагогічному університеті викладачі спеціальності «Хореографія» почали засвоювати нові інформаційні можливості та проводити пари зі здобувачами І і ІІ рівня вищої освіти, продовжувати роботу із науковими гуртками, займатися методичною роботою тощо.

Навчальний процес на практичній спеціальності дуже важко проводити дистанційно, особливо це стосується дисциплін, де здобувача освіти треба поставити до опори, виправити одразу помилки, пояснити матеріал та засвоїти практично, технічно, методично. Домашні умови також унеможливлюють роботу з простором, підлогою в сучасному танці, роботу в контактній імпровізації та ін.  Але все одно викладачі змогли й дистанційно танцювати зі студентами!

Завдяки підтримки навчання Moodle в БДПУ кожен викладач зі студентами онлайн передивляється лекційний матеріал, плани практичних занять, завдання самостійної роботи, відеоматеріали та інше. Усі викладачі спеціальності «Хореографія» працюють зі здобувачами у цій системі. Це зручно, особливо в умовах дистанційного навчання. Для хореографів також використовується на базі платформи Moodle онлайн чати та форуми для обговорення тем.

Також, викладачами застосовується спільний зв’язок у Viber, у кожного є групи за дисциплінами. Так, доцент Марина ПОГРЕБНЯК, Тетяна СЕРДЮК, викладачі Тетяна ФУРМАНОВА, Руслан ПАВЛЕНКО та ін. теоретичні теми обговорюють та вирішують за допомогою цього зв’язку.

Окрім цього, ст. викладач Олена ЄМЕЛЬЯНОВА першою спробувала проводити пари з І курсом у режимі відео конференцій у програмі Zoom. Це виявилося дуже зручно, особливо можливість бачити і спілкуватися з усією групою одночасно. На даний час  цю програму використовують Юлія ТАРАНЕНКО, Наталя КРИВУНЬ, Олена МАРТИНЕНКО та ін.

К.п.н., ст. викладач Юлія ТАРАНЕНКО провела лекцію-вебінар зі здобувачами ІІ курсу спеціальності 024 Хореографія, вебінар із наукової діяльності зі студентами наукового гуртка «Традиційні та інноваційні методи розвитку творчості в сучасному танці», відкрила  Yotube канал, де опубліковує минулі записи академ показів з сучасного танцю та пояснення нових комбінацій і вправ із вивчення джаз-модерн танцю.

Викладач Наталя КРИВУНЬ записує відео розбір танцювальних комбінацій зі своїх дисциплін, надсилає студентам, а потім отримують запис матеріалу у виконанні здобувачів освіти.

Юлія ПАВЛЕНКО, викладач сучасного бального танцю, проводить пари через відеозв’язок  Messenger у Фейсбуці.

Індивідуальні заняття з гри на музичному інструменті  Олена ЄМЕЛЬЯНОВА проводить у Skipe.

Окрім аудиторної роботи поширились можливості й самостійної роботи для здобувачів освіти в соціальних мережах. Так, студентки спеціальності «Хореографія» Ярослава КАЦАНЕНКО, Юлія ЯРОШЕНКО та ін. вже другий тиждень увечері засвоюють онлайн-курс by Danny Diemiekhin  з сучасної хореографії у Telegram. Також студентка Юлія ЯРОШЕНКО разом зі ст. викладачем Юлією ТАРАНЕНКО пройшли онлайн-інтенсив з Дар’єю Плоховою на тему: «Contemporary & контемп: чім відрізняються і як використовувати ці відмінності».

 

 За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Перший крок до успіху…
12 березня цього року у Бердянську відбувся зональний тур обласного конкурсу творчості патріотичного спрямування «СПАДЩИНА – 2020», що проводиться під егідою Обласного центру патріотичного виховання молоді Запорізької обласної ради за сприяння міського Відділу молоді та спорту. Конкурс є традиційним, і має на меті формування національно-культурної ідентичності, національно-патріотичного світогляду, сприяння у становленні самодостатнього громадянина-патріота України, гуманіста і демократа, готового до успадкування духовних і культурних надбань українського народу.
Бердянський державний педагогічний університет на Конкурсі представляла студентка 4-го курсу ФППОМ спеціальності 014 Середня освіта (Музичне мистецтво) Анастасія Пономарьова (клас викладача – к. пед. н., доцента кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Косенка П.Б.). У номінації «Класика патріотичної пісні», що включає українські естрадні патріотичні пісні, створені до початку Революції Гідності в Україні вона виконала вокальну композицію Володимира Івасюка «Балада про мальви» на вірші Богдана Гури. Продемонструвавши високий рівень виконавської майстерності наша студентка заслужено отримала І місце, що дає їй право представляти БДПУ і місто Бердянськ у фінальному турі конкурсу «СПАДЩИНА – 2020», який відбудеться у другій половині квітня у м. Запоріжжя. Тож побажаємо Анастасії, в очікуванні творчого змагання, що попереду, наснаги і наполегливої праці задля досягнення успіху.

За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін.
Світлини Павла Косенка.


 

«Сторінками «Дитячого альбому П.І.Чайковського»

У цьому році вся музична світова спільнота святкує 180-річчя від дня народження геніального російського композитора-романтика XIX ст. Петра Ілліча Чайковського.

Як данина пошани і любові геніальній музиці Петра Ілліча 2 березня   2020 року в Бердянському державному педагогічному університеті відбувся мистецький захід  «Сторінками «Дитячого альбому П.І.Чайковського».

Організатором лекції-концерту традиційно стала кафедра теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, яка систематично готує і проводить тематичні лекції-концерти до ювілейних дат видатних світових та вітчизняних композиторів.

А  насолодитися творчістю П.І. Чайковського завітали школярі загальноосвітніх закладів освіти міста Бердянська, їх вчителі та батьки. Окрім цього у залі були присутні викладачі дитячої музичної школи та інші шанувальники класичної музики.

Перша частина концерту була презентована дитячими п’єсами з фортепіанного циклу «Дитячий альбом» у двох редакціях: оригінальній та в аранжуванні Ю.Махотіної та В.Птушкіна. Ці чудові мініатюри, у яких композитор дуже поетично змальовує епізоди з дитячого життя, були виконані Юлією Махотіною, Ольгою Смолкою, Олегом Бажаном,  Галиною Гайнетдіновою. Виконані на сцені твори з «Дитячого альбому» дали можливість глядачам ознайомитися з музикою цього циклу, зрозуміти задум автора, опинитися в чудовому, чарівному світі дитинства і насолодитися кожною композицією.

У другій частині заходу зворушливо й лірично прозвучав романс П.І.Чайковського «Средь шумного бала» у виконанні Вікторії Сухової. Родзинкою концерту були і представлені п’єси з балету «Лускунчик».

Від початку до самого кінця дійства  присутні з цікавістю слухали ведучих заходу Аліну Макаренко, Олександра Джупанова, з  захопленням спостерігали за кожним виступом виконавців,  підтримували їх оплесками. У залі склалася тепла атмосфера, що налаштувала  присутніх школярів, їх батьків та інших гостей на уважне сприйняття музики видатного композитора.

Особлива  подяка  керівнику   проєкту Галині Гайнетдіновій  та групі технічної підтримки – Юрію Смаковському, Дар’ї  Ілікчиєвій.

За матеріалами доцентки Світлани СЕРГІЄНКО


 

Протипожежне тренування під час освітнього процесу

З метою своєчасної підготовки та проведення протипожежних тренувань для практичного відпрацювання дій згідно наказу №27а від 24.02.2020 року 28 лютого на базі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін відбулося об’єктове протипожежне тренування формувань цивільного захисту при виконанні надзвичайної ситуації – пожежі. Тренування було проведено провідним фахівцем з питань цивільного захисту Марією БОЖКО.

Тренування проводилося зі здобувачами І рівня вищої освіти академічних груп 14-Х, 15-СОХ, 34-СОХ спеціальності «Хореографія».

До протипожежного тренування був залучений наступний персонал: черговий сторож 5б корпусу, диспетчер АГЧ, викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, які були задіяні в освітньому процесі в період проведення тренування – Руслан ПАВЛЕНКО, Тетяна ФУРМАНОВА, Олена ЄМЕЛЬЯНОВА.

За результатами  протипожежних тренувань не було виявлено значних порушень, студенти своєчасно та без паніки покинули приміщення через евакуаційні виходи, а викладачі спрацювали організовано, відповідно до інструкції.

Дякуємо провідному фахівцю Марії БОЖКО за надану можливість перевірити готовність науково-педагогічного складу, допоміжного персоналу та студентів до дій у надзвичайних ситуаціях!

За матеріалами та світлинами теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

Наукова співпраця викладачів мистецького напряму України

За результатами п’ятирічної співпраці з науковцями Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих Національної академії педагогічних наук України та спорідненими кафедрами інших закладів вищої освіти викладачами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету, видано колективну монографію «Розвиток творчого потенціалу майбутніх фахівців мистецьких дисциплін як фактор їх професійної самореалізації». Рецензентами наукової праці стали докторка педагогічних наук, професорка, декан факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Бердянського державного педагогічного університету Людмила КОВАЛЬ, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри педагогіки мистецтв та фортепіанного виконавства факультету мистецтв імені А. Авдієвського Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Ольга ЩОЛОКОВА, докторка педагогічних наук, професорка, завідувачка кафедри початкової освіти, природничих і математичних дисциплін та методик їх викладання психолого-педагогічного факультету Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Ольга ФЕДІЙ.

Науковцями висвітлено український досвід підготовки майбутніх учителів мистецьких спеціальностей у закладах вищої освіти, подано її концептуальні засади.  Монографія «Розвиток творчого потенціалу майбутніх фахівців мистецьких дисциплін як фактор їх професійної самореалізації» буде корисною та цікавою викладачам і здобувачам мистецьких спеціальностей закладів вищої освіти і культури, слухачам інститутів післядипломної освіти, аспірантам, докторантам, учителям закладів загальної середньої освіти та позашкільних закладів освіти; усім, кого цікавлять проблеми мистецької освіти.

За матеріалами та світлинами теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

14 березня 2020 року викладачі спеціальності «Хореографія» кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін на чолі з завідувачкою, кандидатом педагогічних наук, доцентом, заслуженим працівником культури України Оленою МАРТИНЕНКО відвідали ювілейний концерт присвячений 35-річчю діяльності народного ансамблю естрадного танцю  «Kaskad».

Викладачі кафедри звернулися зі словами привітання до керівників колективу Яни ПАВЛЕНКО та Христини ДУБІНЕЦЬ, які є випускницями спеціальності «Хореографія» та педагога Сніжани ПАРХОМЕНКО – студентки  другого курсу.

Педагогічний колектив кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного  педагогічного університету нагороджений подякою за наполегливу працю, направлену на розвиток хореографічного мистецтва , дієву науково-практичну допомогу, вагомий внесок у забезпечення та укріплення кадрового складу ЦКіД «Софіт».

 


 

27 лютого 2020 року на кафедрі теорії та методики навчання мистецьких дисциплін відбулась зустріч студентів спеціальностей «Хореографія», «Музичне мистецтво» зі студентською радою факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв та головою студентської ради Бердянського держаного педагогічного університету Миколою ОВЕРЧЕНКО.

У ході зустрічі представники студентської ради розповіли про діяльність та подальші плани студентського самоврядування. Під час спілкування студенти виокремили ряд питань, які їх турбують, а саме: вибір факультативів на наступний навчальний рік, викладання дисципліни «Психологія» саме за професійним спрямуванням та ін.

Сподіваємося, що такі зустрічі відбуватимуться якомога частіше, адже студентське самоврядування є невід’ємною частиною управлінської діяльності університету.

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

Плідна зустріч зі стейкхолдерами

З метою оновлення змісту освітньо-професійної програми «Хореографія. Фітнес» 27 лютого 2020 року відбувся круглий стіл, у якому взяли участь стейкхолдери, науково-педагогічний склад кафедр теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, теорії та методики фізичного виховання, випускники спеціальності «Хореографія» різних років.

На зустрічі були присутні: начальник відділу культури виконавчого комітету Бердянської міської ради Микола ШОСТАК, директор центру дитячо-юнацької творчості імені Є. Руднєвої Олег БАЛАБАН, керівник фітнес центру «KotenGym» Марина МЕЖУЄВА.

Учасники круглого столу продовжили обговорення якості фахової підготовки здобувачів І рівня вищої освіти спеціальності «Хореографія», змістовність освітньо-професійної програми, формування індивідуальної траєкторії навчання (вибір дисциплін, які відповідають потребам сучасності) тощо.

Упродовж зустрічі випускникам було запропоновано пройти анкетування щодо якості організації освітнього процесу в Бердянському державному педагогічному університеті (процедура вступу до ЗВО, матеріально-технічне забезпечення освітнього процесу, соціальний захист студентів, організація практик тощо) та відповідності рівня підготовки фахівців-хореографів до вимог ринку праці. Стейкхолдерів також було залучено до онлайн анкетування «Моніторинг стейкхолдерів якості освітньо-професійної програми “Хореографія. Фітнес” у Бердянському державному педагогічному університеті». Результати опитування та надані пропозиції будуть ураховані при вдосконаленні освітньо-професійної програми «Хореографія. Фітнес».

Дякуємо всім присутнім та сподіваємося на подальшу плідну співпрацю!

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Музичне мистецтво»

 

26 лютого 2020 року на базі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади, у якому взяли участь здобувачі І рівня вищої освіти спеціальності «Музичне мистецтво».

В олімпіаді взяли участь студенти 3-4 курсів денної та заочної форми навчання. Олімпіада складалася з трьох турів: І – «ТЕОРЕТИЧНО-ПРАКТИЧНИЙ» – включав питання з теорії та методики музичної освіти, вокально-хорового виконавства та презентацію фрагменту уроку з музичного мистецтва. ІІ тур «ВИКОНАВСЬКИЙ» – презентація вокального твору національно-патріотичного спрямування, що виконувалася у супроводі фортепіано. ІІІ тур  «ТВОРЧИЙ» – передбачав виконання музичного фрагменту опери, оперети, мюзиклу з елементами театралізації.

Оцінювали учасників олімпіади викладачі спеціальності «Музичне мистецтво» кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного пелагічного університету . Голова журі – доцент, кандидат пед. наук Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО.  Члени журі– Олена БУЗОВА,  Вікторія ГРИГОР’ЄВА, Світлана СЕРГІЄНКО, Юрій СМАКОВСЬКИЙ, Павло КОСЕНКО.

За результатами І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади спеціальності «Музичне мистецтво» студенти посіли:

І місце – Ірина ПЕТРЕНКО (4 курс), Світлана СВЕТЮХА (4 курс);

ІІ місце – Кирило АЗАРОВ (4 курс), Ірина КИСЕЛЬОВА (3 курс);

ІІІ місце – Анастасія ПОНОМАРЬОВА (4 курс),  Дар’я ІЛІКЧИЄВА ( 4 курс).

Бажаємо нашим переможцям успіхів у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади!

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Переможці І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з хореографії

25 лютого 2020 року на базі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін відбувся І етап Всеукраїнської студентської олімпіади, у якому взяли участь здобувачі І рівня вищої освіти спеціальності «Хореографія» .

Студенти змагалися в двох турах. Перший – хореографічно-виконавський: «Художня картинка світу засобами хореографії», де студенти повинні були підготувати вербальну презентацію, лаконічну характеристику образного змісту, культурного контексту та художньо-виховної цінності хореографічної композиції. Представити лібрето у письмовій формі. Виконати хореографічну композицію, присвячену культурним традиціям і цінностям різних народів світу та актуальним проблемам сучасності.

Другий тур – композиційно-педагогічний: «Українська тема в хореографії: сучасна інтерпретація», де студенти повинні були продемонструвати методичну роботу (розучування презентованої композиції з групою студентів). Вербальну презентацію художньої ідеї композиції, висвітлення організаційних та методичних завдань. Презентацію власного показу композиції в авторському задумі.

Студентські виступи оцінювали викладачі кафедри – Марина ПОГРЕБНЯК, Тетяна ФУРМАНОВА, Олена ЄМЕЛЬЯНОВА, Руслан ПАВЛЕНКО, Кирил БЄЛОВ.

Вітаємо переможців І етапу Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Хореографія» студенток 3 курсу Поліну ВАЛІЄВУ та Валерію ВЕРЕМЕНКО, які посіли І місця, та студента 2 курсу Олега БАЖАРОВА з  ІІ місцем.

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

День Героїв Небесної Сотні

20 лютого – особлива дата, День Героїв Небесної Сотні. У цей день проводять заходи, присвячені пам’яті загиблих у ті трагічні дні 2014 року. Так, 20 лютого 2020 року в актовій залі музичного корпусу Бердянського державного педагогічного університету відбулися урочисті збори вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічненню пам’яті Героїв Небесної Сотні.

Відповідальною за проведення заходу стала доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО. Студенти спеціальностей «Хореографія» та «Музичне мистецтво» та творчі колективи кафедри виступили з тематичними номерами: інструментальною композицією «Albinoni’s Adagio» (народний оркестр народних інструментів – керівник Юрій СМАКОВСЬКИЙ), хореографічною постановкою «Колискова» (керівник Юлія ТАРАНЕНКО), піснею «Степом, степом» (слова М.Негоди, музика А.Пашкевича) (народний ансамбль народної пісні «Золотий гомін» – керівник Олена БУЗОВА), вокальними композиціями «Оберіг», «Над землею тумани» (керівник Вікторія СУХОВА).

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Зустрічаємо Масляну!

25 лютого студенти спеціальності «Хореографія» та «Музичне мистецтво» взяли участь у святковому заході, присвяченому Масляній. Народний ансамбль народного танцю «Калина» представив танцювальну картинку «Полька на трьох», народний фольклорний ансамбль «Хуртовина» виконав пісню «А хто бачив, а хто чув», народний ансамбль інструментальної музики «Барвисті музики» виступив з вокально-інструментальними композиціями «У перетинку ходила», «Масляна повернись», народний ансамбль народної пісні «Золотий гомін» –  «Веснянка»  та «Червоні буряки».

У затишній парковій зоні біля головного корпусу кожен факультет представив свій гостинний стіл з млинцями, тож студенти та викладачі мали змогу покуштувати млинці на будь-який смак.

Студенти та викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін вітають усіх з Масляною! Бажаємо радості та весняного настрою. Щоб у душі завжди було сонячно і тепло!

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

 

Продовжуючи профорієнтаційні зустрічі

У рамках профорієнтаційної роботи 24 лютого 2020 року доцентка кафедри теорії та методики мистецьких дисциплін Анетта ОМЕЛЬЧЕНКО відвідала Гімназії №1, ЗССО №2 смт Велика Новоселка і дві школи у селі Старомлинівка. Анетта Іванівна розповіла учням 11 класів про Бердянський державний педагогічний університет  та  детально ознайомила їх з умовами вступу на освітньо-професійні програми «Середня освіта (музичне мистецтво та англійська мова)»,  «Середня освіта (Хореографія)», «Хореографія». Під час бесіди учні задавали питання, які саме предмети ЗНО необхідні для вступу, про наявність гуртожитку, студентське життя тощо. Майбутні вступники отримали профорієнтаційні буклети.

Сподіватися, що випускники цих шкіл оберуть саме наш університет для подальшого навчання!  Дякуємо випускниці спеціальності “Музичне мистецтво”, а нині викладачці музичної школи Олені ХАРАБЕРЮШ за допомогу в організації зустрічей!

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

Упровадження інтерактивних форм навчання здобувачів І рівня вищої освіти спеціальності «Хореографія»

Інтерактивне навчання – один із важливих напрямків удосконалення підготовки студентів у сучасному закладі вищої освіти та обов’язкова умова ефективної реалізації компетентнісного підходу.

Викладачами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ активно впроваджуються інтерактивні форми та методи роботи зі здобувачами вищої освіти.

Так, 11 лютого 2020 року к.п.н, ст. викладачкою Юлією ТАРАНЕНКО було проведено практичне заняття з дисципліни «Теорія і методика сучасного танцю» зі студентами ІІІ курсу спеціальності «Хореографія» у формі танцювального змагання «Батл з імпровізації». Викладачка була ведучою конкурсу, наголошувала на умовах кожного туру, брала інтерв’ю в учасників, спілкувалася з журі, у ролі якого виступили здобувачі ІІ рівня вищої освіти Юлія ЯРОШЕНКО та Валерія КРИВУНЬ.  До наступного туру мали змогу перейти найсильніші. Таким чином, із 10 учасників, у півфінал вийшли тільки троє, а в фіналі за перше місце змагалися двоє студентів. Завдання були різноманітні та з кожним етапом ускладнювалися: імпровізація під шедеври класичної музики, у мішках із прозорої тканини, з предметом за прямим і креативним значенням, за висловом, без музики. Наприкінці заняття студенти-конкурсанти представили групове завдання. Усіх учасників було нагороджено. Переможцем танцювального батлу з імпровізації стала Вікторія ТЕРНОВА. Така форма практичного заняття дуже сподобалася студентам-хореографам, сприяла активізації їх діяльності та активності.

14 лютого 2020 року к.п.н, ст. викладачкою Юлією ТАРАНЕНКО було проведено практичне заняття з дисципліни «Теорія і методика сучасного танцю» зі студентами ІІ курсу спеціальності 024 «Хореографія» пройшло у формі прес-конференції. Викладачка виступала в ролі модератора конференції, майбутні хореографи – у ролі теоретиків і практиків джаз-модерн танцю. Запрошені здобувачі ІІ рівня вищої освіти виступили в ролі кореспондентів із різних танцювальних журналів та газет. Вони брали інтерв’ю, спілкувалися про сучасний танець, зокрема джаз-модерн. Ця форма проведення заняття є необхідною для студентів-хореографів, тому що практична спеціальність потребує формування вміння грамотно спілкуватися, вербально доносити свої ідеї та бути компетентною в хореографічній діяльності.

20 лютого 2020 року ст. викладачем кафедри, к.п.н. Юлією ТАРАНЕНКО було проведено практичне заняття з дисципліни «Теорія і методика сучасного танцю» у формі майстер-класу з теми «Стрейтчинг». Майстер-клас проводився разом з провідним фахівцем фітнес клубу «KotenGym», випускницею спеціальності «Хореографія» Дарією КРАВЧЕНКО. Така форма практичного заняття сприятлива для формування знань та практичних навичок, активізації студентів та прагнення до самоосвіти та самовдосконалення.

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

Майстер-клас «Танцювальні тренування: особливості і напрями»

17 лютого 2020 року викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Юлія ТАРАНЕНКО та Наталя КРИВУНЬ разом зі здобувачами ІІІ курсу І рівня вищої освіти та І курсу ІІ рівня вищої освіти спеціальності «Хореографія» взяли участь в майстер-класі «Танцювальні тренування: особливості і напрями».

Майстер-клас проходив на базі фітнес-центру «KotenGym», студенти та викладачі мали змогу познайомить з найпопулярнішими танцювальними напрямками, як «Step» (аеробні заняття на степ-платформі, побудовані на засвоєння всіх базових кроків хореографії), «Zumba» (танцювальна фітнес-програма на основі популярних латиноамериканських ритмів), «Пілатес» (серія вправ для збільшення міцності тіла, розвитку м’язів, поліпшення постави, балансу і координації). Майстер-клас проводили провідні           фітнес-інструктори «KotenGym» випускниці Бердянського державного педагогічного університету спеціальності «Хореографія» Ольга КОННОВА, Дар’я КРАВЧЕНКО та Анна ПАРФЬОНОВА.

Викладачі кафедри висловлюють подяку колективу фітнес-центру «KotenGym» та директору МЕЖУЄВІЙ Марині Леонідівні.  Сподіваємось на продовження успішної співпраці на благо професійних інтересів, а також на подальше збільшення досягнутих показників.

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Академічна доброчесність в освіті – шлях у професійне майбутнє

 

11 лютого викладачем кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Ольгою Смолкою зі студентами першого курсу (група 14Х, група 15СОХ) та другого курсу (група 24Х, група 25СОХ-ФК) було проведено тренінг-семінар за основними положеннями академічної доброчесності. У ході бесіди здобувачі вищої освіти познайомилися з основними термінами та поняттями, обговорили ситуації, що порушують академічну доброчесність та шляхи їх урегулювання.
Було проведено анонімне анкетування серед студентів з питань дотримання ними академічної доброчесності під час реалізації освітньо-професійної програми.

Такий тренінг має сприяти попередженню плагіату, списуванню, хабарництву та допомагати у формуванні нової академічної культури, що базується на самостійно здобутих знаннях, навичках, креативному мисленні та повазі до досягнень інших.

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

8 лютого 2020 року студенти спеціальності «Хореографія» та Середня освіта (Музичне мистецтво) взяли участь у благодійному концерті-ярмарку «Врятуй комбата», присвяченому нашому захиснику – командиру 8 батальйону УДА Андрію Гергерту, у якого онкологічне захворювання.

На ярмарку кожен охочий мав змогу підтримати Андрія, купивши книги, біжутерію, солодкі вироби, патріотичну символіку тощо.

Викладачі та студенти бажають Андрію Гергерту якнайшвидще одужати!

Нехай зла хвороба негайно відступить перед Вашим неймовірним оптимізмом, сильною волею, твердим характером, бадьорим настроєм!

Дякуємо Вам за те, що захищали нас на передовій!


 

«Вчимося, щоб навчати»

5 лютого 2020 року кандидатка педагогічних наук, старша викладачка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету ТАРАНЕНКО Юлія Петрівна  взяла участь  в організації та проведенні  семінару-практикуму «Методика проведення оцінювання результатів освітніх процесів і досягнень вихованців у сучасному закладі позашкільної освіти» для педагогів позашкільних навчальних закладів, який відбувся  в Центрі дитячо-юнацької творчості в рамках роботи школи педагогічної майстерності «Вчимося, щоб навчати».

Юлія Петрівна  поділилася досвідом проведення моніторингу серед вихованців Народного ансамблю естрадного танцю «МарЛен», а також провела тренінг з проблеми самооцінки педагогів позашкільної освіти.

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін


 

З 8 по 9 листопада 2019 року народний ансамбль естрадного танцю “МарЛен” Бердянського державного педагогічного університет взяв участь у V Міжнародній хореографічній асамблеї ім. Н.Скорульської в            м. Житомир.

Програма асамблеї була дуже насиченою, вона включала в себе конкурсу програму в два дні, відвідання майстер-класів від провідніх хореографів країни, імпровіз-батл серед учасників. Ансабль “МарЛен” змагався в двох номінаціях: Модерн – хореографічна композиція “Шори” та номінація “Експериментальна хореографія” – хореографічна композиція “Нарцисизм”. Разом з дівчатами за перемогу боролися студенти Харківської державної академії культури (ансамбль сучасного танцю “Естет”), студенти Уманського державного педагогічного університету          імені П.Тичини (народний аматорський ансамбль сучасного танцю “Візаві”), школа сучасного танцю Totem Dance School (м. Київ), ансамбль сучасного танцю “X-Dance Team” (м. Рівне), народний ансамбль сучасного танцю “Сузір’я Едельвейс” (м. Рівне).

Журі асамблеї було професійним та обізнаним в області класичного, народного та сучасного танців:

  • Катерина Кухар (Голова журі) – прима-балерина Національної Опери України імені Т.Г.Шевченка, Народна артистка України, суддя телепроекту “Танці з Зірками” (Київ, Україна);
  • Роксана Скорульська – науковець, завідуюча науково-дослідним відділом по вивченню та пропаганді життя та творчості М.Лисенка, викладачка Київського інституту музики імені Р.Глієра (Київ, Україна);
  • Олександр Стоянов – прем’єр Національної Опери України імені Т.Г.Шевченка, Народний артист України (Київ, Україна);
  • Олена Шаповал – заслужена діячка мистецтв Укрїни, кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри ОТС імені І.Безгіна КНУТЛіТ імені І.Карпенка-Карого (Київ, Україна);
  • Каха Чітаіа – балетмейстер, Заслужений хореограф Грузії, голова спілки з розвитку культури і туризму Грузії (Хобі, Грузія);
  • Давід Подвисоцький – член спілки зореографів Украхни, провідний викладач класичного та народно-сценічного танцю, діючий соліст Народного театру танцю “Пані Броворчанка” (Київ, Україна);
  • Алла Некрасова – солістка балету Львівського театру опери та балету ім. С.Крушельницької, видатний педагог класичного танцю з міжнародним досвідом (Київ, Україна);
  • Андрій Скоцький – аспірант Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів (Луцьк, Україна);
  • Роксана Горбачук – доцентка кафедри хореографії РДГУ, ведучий педагог майстер-класів з модерн танцю (Рівне, Україна).

Наші дівчата відвідали майстер-класи з сучасного танцю, які проводили Андрій Скоцький та Роксана Горбачук.

За результатами асамблеї ансамбль “МарЛен” отримав два третіх місця в кожній номінації, а також магістрантка Юлія Ярошенко змагаючись в імпровіз-батлі, увійшла до фіналу та була нагороджена грамотою.

 


 

17-18 жовтня 2019 року викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету прийняли участь у VI Міжнародній науково-практичній конференції «Теоретико-методологічні аспекти мистецької освіти: здобутки, проблеми та перспективи», яка проходила в  Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини.

Серед багатьох доповідачів з різних країн світу, зі своєю доповіддю «Вектори успішної підготовки фахівців хореографічного профілю» виступила завідувачка кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін, кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник культури України –  Олена Володимирівна Мартиненко.

В рамках проведення науково-практичної конференції викладачі Бердянського державного педагогічного університету відвідали виставку творчих робіт викладачів та студентів факультету мистецтв УДПУ імені Павла Тичини, стали свідками урочистого відкриття Регіонального науково-творчого центру художньої освіти і майстерності факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Етнофестиваль-ярмарок «Відкритий простір творчості» в програму якого входили: хореографічні майстер-класи, презентації робіт майстрів народної творчості та виступи художніх колективів, дозволив не тільки поринути в тонкощі національної культури України взагалі, але й набути нових знань в області народної культури та хореографічного мистецтва західного регіону зокрема.

Обмін професійним досвідом зі студентами та колегами Уманського державного педагогічного університету став можливий завдяки декану факультету мистецтв, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри хореографії та художньої культури Терешко Інні Григорівні та завідувачці кафедри хореографії та художньої культури, кандидату педагогічних наук, доценту Андрощук Людмилі Михайлівні.

Так, в рамках VI Міжнародної науково-практичної конференції «Теоретико-методологічні аспекти мистецької освіти: здобутки, проблеми та перспективи» завідувачка кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету Олена Володимирівна Мартиненко разом з викладачами кафедри провели майстер-класи з танцювальної терапії та мистецтва створення перформансу для студентів-хореографів та викладачів Уманського державного педагогічного університету.

Кульмінацією вражень стала екскурсія до Національного дендрологічного парку «Софіївка», парку «Фентезі (Нова Софіївка) та Державного історико-архітектурного заповідника «Стара Умань».

Склад кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету висловлює велику подяку за теплий та щирий прийом декану факультету мистецтв, кандидату педагогічних наук, доценту кафедри хореографії та художньої культури Терешко Інні Григорівні, завідувачці кафедри хореографії та художньої культури кандидату педагогічних наук, доценту Андрощук Людмилі Михайлівні, усім членам кафедри та студентам-хореографам Уманського державного педагогічного університету та сподівається на подальшу плідну співпрацю.

 


 

У гості до Азовської школи мистецтв

25 січня у рамках профорієнтаційної роботи студенти спеціальності «Музичне мистецтво» і викладачі кафедри відвідали Азовську школу мистецтв і провели лекцію-концерт «П.І.Чайковський. Дитячий альбом».

                                                                                                                    За  світлинами кафедри


 

Пишаємось, бо Ви – найкращі!

Закінчилась підсумкова атестація студентів ІІ рівня вищої освіти спеціальності «Хореографія». Майбутні викладачі хореографічних дисциплін показали високий рівень фахової підготовки. Поряд з демонстрацією знань з теорії та методики викладання хореографії випускники виконували професійно-орієнтовані завдання, які були спрямовані на перевірку балетмейстерських та педагогічних компетентностей.

Балетмейстерські роботи відрізнялися актуальністю тематики, цікавими творчими знахідками, нестандартністю композиційного рішення, наявністю індивідуального балетмейстерського стилю.

Заслуговує на увагу вибір магістрантами педагогічних новацій, які вони презентували під час показу фрагментів практичних занять зі студентами різних курсів. Це – проведення занять англійською мовою та онлайн-трансляція в YouTube-каналі; онлайн тестування Omizizz та онлайн майстер-клас з сучасного танцю; методика навчання дітей з особливими потребами джаз-модерн танцю в дитячих хореографічних колективах; інноваційна форма вивчення теми «Практичне заняття у формі змагання «Танцювальний батл з імпровізацією»»; тестування за допомогою входу на сайт через QR-коди; вебінар в онлайн-режимі; цифровий квест «Аction bonnol»; анімаційна гра «Just dance»; тестування за допомогою онлайн платформи «Kahoot»;  перевірка рівня засвоєння самостійної роботи студентів за допомогою програми «Online Test Pad»; інтелект карта онлайн за допомогою програми «Мind meister».

Для музичного супроводу фрагментів практичних занять з сучасного та народно-сценічного танцю використовували нове електронне піаніно, яке нещодавно було придбане для проведення освітнього процесу. Добре, коли керівництво університету підтримує й опікується осучасненням матеріально-технічної бази освітнього процесу.

Підсумкова атестація магістрантів – це значуща подія не лише для випускників і викладачів, а й для всіх студентів спеціальності «Хореографія», які не лише виконують певні завдання, а й набувають творчого та виконавського досвіду, підтримують та співпереживають разом з тими, хто складає іспити. А викладачі не лише оцінюють фахові компетентності, а й намічають нові орієнтири в професійній підготовці спеціалістів хореографічного напряму. Ми горді тим, що результати нашого навчання дають плідні результати!

За матеріалами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


День працівника культури

8 листопада, напередодні професійного свята Дня працівника культури, у Бердянському художньому музеї імені І.І. Бродського відбувся святковий концерт, на якому було нагороджено 90 працівників культури нашого міста.

Викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Мартиненко О.В., Павленко Р.В., Тараненко Ю.П.,  студенти та випускники спеціальностей «Хореографія» та «Музичне мистецтво» отримали Почесні грамоти міського голови за значний внесок у розвиток культури у місті Бердянську, активну творчу участь у загальноміських культурно-масових заходах.

Подарунком для всіх присутніх стали виступи студентів-музикантів і хореографів, які підготували яскраві концертні номери.

Ми щиро вітаємо наших викладачів і студентів та бажаємо нових творчих успіхів, наснаги у професійній діяльності!

 

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


Плідна співпраця із вчителями музичного мистецтва нашого міста

Наприкінці жовтня на базі Бердянської загальноосвітньої школи №3 доцентка кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін  Анетта Омельченко та студенти спеціальності «Музичне мистецтво» взяли участь у методичному семінарі для вчителів музичного мистецтва міста Бердянська. Вони виступили з доповіддю «Музичний розвиток учнів початкової школи».

Учасникам семінару було запропоновано різні види вправ для музичного розвитку школярів. Студентка третього курсу Ірина Кисельова показала вправи для розвитку слухового сприймання: «Слухаємо тишу», музичну вікторину «Який інструмент співає?»  та «Хто як розмовляє».

Студенти-магістранти запропонували та провели вправи на розвиток динамічного відчуття, для цього були використані елементарні музичні інструменти, за допомогою яких учасники створили імпровізований оркестр.

Кожен з учасників семінару отримав для себе багато цікавого та корисного для подальшого впровадження  у власний досвід. Сподіваємося, що наша співпраця і надалі буде приносити гарні результати.

 

За матеріалами та світлинами

кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін


Бердянський геріатричний пансіонат осяяло мистецьким зорепадом!

1 листопада студенти та викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін яскравим концертним дійством привітали працівників соціальної сфери з професійним святом.

Зразковий ансамбль естрадного танцю «МарЛен», народний фольклорний ансамбль «Хуртовина», народний ансамбль інструментальної музики «Барвисті музики», ансамбль народного танцю «Калина» та студенти-вокалісти спеціальності «Музичне мистецтво» подарували глядачам гарний настрій, чудові враження.

«Вже 10 рік поспіль традиційно в цей день до нас приїздять студенти та колективи кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету, щоб подарувати нам свято,- говорить директор пансіонату В. Мілокумов,- працівники щирими оплесками зустрічали студентів спеціальностей «Музичне мистецтво» та «Хореографія». Ми вдячні за увагу та кожен раз отримуємо незабутні враження від таланту молоді».

За матеріалами та світлинами кафедри

теорії та методики навчання

мистецьких дисциплін

 


Чарівні мелодії знов підкорюють серця

Упродовж останніх років Бердянськ стає привабливим майданчиком для проведення різноманітних фестивалів, творчих мистецьких конкурсів та інших культурно-масових заходів. І цьому сприяють не лише гостинність нашого міста і краса морських пейзажів, а й забезпеченість облаштованими за сучасними вимогами концертними залами та відповідною інфраструктурою. Стосовно мистецьких конкурсів – зростає не лише їх кількість, але й географія учасників та представництво членів журі.

Тож бердянська молодь, яка навчається різним видам мистецтв у чисельних аматорських студіях та спеціалізованих навчальних закладах, має нагоду продемонструвати себе, обмінятися досвідом і отримати поради провідних фахівців не тільки України, а й ближнього і дальнього зарубіжжя.

Так, 28 жовтня у міському центрі культури і мистецтв «Нафтохімік» усі бажаючі змогли доторкнутись до секретів хореографічного мистецтва під час майстер-класу, який провів Григорій Чапкіс, народний артист України, володар премій «Людина третього тисячоліття» і «Золотий фонд нації», кавалер ордена Св. Станіслава. Паралельно майстер-клас з вокалу провела заслужена діячка мистецтв України Вікторія Касьянова, професорка кафедри теорії та методики музичної освіти, хорового співу і диригування факультету мистецтв НПУ ім. М. П. Драгоманова, кавалер Ордена Святої Варвари.

Ці заходи відбувались в рамках Міжнародного багатожанрового фестивалю-конкурсу мистецтв «Чарівні мелодії» (25–28 жовтня 2019), який вже втретє збирає талановиту молодь у жанрах вокального та інструментального виконавства, хореографії, образотворчого мистецтва. Дружня, невимушена атмосфера, теплі яскраві фарби полотен юних художників, що прикрашали залу дозволили молодим артистам сконцентрувати свою увагу, врегулювати емоції і спрямувати зусилля на досягнення мети – продемонструвати свою майстерність з максимальною віддачею.

У номінації «інструментальний жанр» представила свою сольну програму студентка 4-го курсу ФППОМ спеціальності «Музичне мистецтво» Регіна Голкіна (клас доцента Косенка П.Б., концертмейстер Гайнетдінова Г.Ю.) і, підкоривши глядачів і компетентне журі (яке складалось з представників України, Болгарії, Білорусі, Китаю) виконанням на скрипці чарівної «Мелодії» М. Скорика, отримала звання Лауреата І ступеня у старшій віковій категорії.

Бажаємо нашій конкурсантці професійного росту, подальших успіхів і звершень у служінні мистецтву.

За матеріалами та світлинами доцента кафедри

теорії та методики навчання

мистецьких дисциплін

Павла КОСЕНКА

 


 

Азовський зорепад

2 листопада 2019 року відбувся Х Регіональний конкурс обдарованої молоді у галузі вокального та інструментального мистецтва «Азовський зорепад», організований кафедрою теорії та методики навчання мистецьких дисциплін. 35 учасників, два інструментальні ансамблі, один вокальний ансамбль із трьох областей України з’їхалися на цей музичний форум, який уже став традиційним і довів свою значимість та ефективність як дієва форма профорієнтаційної роботи, яку започаткувала кафедра ще 10 років тому. Будучи масовим заходом, конкурс одночасно збирає велику кількість учнів, які вирішили пов’язати своє життя з музичним мистецтвом та професією педагога-музиканта. Учасники конкурсу, їх керівники та батьки відзначили високий рівень організації заходу, про що свідчать численні публікації у соціальних мережах та слова вдячності. Адже ми працюємо для наших студентів, для майбутніх абітурієнтів й допомагаємо розкрити їх творчий потенціал та визначитися з майбутньої професією.

За матеріалами та світлинами

доцента кафедри Вікторії ГРИГОР’ЄВОЇ


 


Маестро запрошує!

 

Студенти спеціальності «Музичне мистецтво» та викладачі кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін за підтримки ректора Бердянського державного педагогічного університету І.Т.Богданова та голови профспілкового комітету В.Г.Лоли 20.10.2019 р. відвідали концерт «Маестро запрошує» академічного симфонічного оркестру під керівництвом народного артиста України В’ячеслава Реді у концертному залі їм. Глінки Запорізької обласної філармонії. Майстерне виконання творів всесвітньовідомих композиторів, підкорило поціновувачів інструментальноі та вокальної музики, подарувало незабутні миті мистецької насолоди.

 


«Феєрія танцю довжиною в 20 років»

 

З нагоди 20-річчя спеціальності «Хореографія» на базі Бердянського державного педагогічного університету та Центру дитячо-юнацької творчості імені Є. Руднєвої 10-12 жовтня відбувся обласний семінар-практикум «Діалог актуальних дискурсів хореографічної освіти: теорія, методика, практика».

На початку семінару учасників привітали та побажали плідної роботи проректор з науково-педагогічної роботи БДПУ, кандидат філологічних наук, доцент Ліпич Вікторія Миколаївна, декан факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв доктор педагогічних наук, професор, заслужений працівник освіти України Коваль Людмила Вікторівна, директор ЦДЮТ Балабан Олег Костянтинович.

Учасниками семінару стали як студенти, так і художні керівники провідних колективів Запорізької області. Упродовж 2-х інформаційно-насичених днів на учасників чекали фахові зустрічі, ексклюзивні дискусії, покази авторських методик, цікаві обговорення тощо. Круглий стіл за темою «Стратегії підвищення якості роботи хореографічних колективів у закладах позашкільної освіти» доповідали Олена Мартиненко та Юлія Тараненко; «Жива бібліотека» за темою «Урахування вікових особливостей дітей при навчанні хореографії» проводила заступник директора з НМР ЦДЮТ Марина Масютіна; Відкрите заняття з вихованцями ансамблю танцю «МарЛен» на тему «Впровадження гімнастичної палиці на початковому етапі навчання дітей класичному танцю» за авторською методикою Олени Мартиненко. 11 жовтня викладачі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Тетяна Фурманова та Руслан Павленко провели фрагменти практичних занять зі студентами спеціальності «Хореографія» на тему: «Методичний аспект навчання основам класичного та народно-сценічного танців».  Завідувач кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін, кандидат педагогічних наук, доцент Олена Мартиненко провела майстер-клас «Розвиток самопізнання майбутніх учителів хореографії на основі мистецтва перформансу». Хореограф Юлія Тараненко та  практичний психолог Тетяна Кулікова провели майстер-клас з арт-терапії. Після закінчення семінару всі учасники були нагороджені сертифікатами.

Яскравим завершенням обласного семінару-практикуму став ювілейний концерт, присвячений 20-річчю спеціальності «Хореографія». у якому взяли участь студенти, випускники та найкращі хореографічні колективи міста та області, зокрема народний театр танцю «Золушка», академічний фольклорно-хореграфічний ансамбль «Славутич», ансамбль народного танцю «Борисфен» та  хореографічний ансамбль «Територія дитинства» керівниками яких є студенти та випускники спеціальності «Хореографія».

За матеріалами та світлинами кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін

 


 

Яскраве чудове свято музики і співу подарував Х Міжнародний фестиваль «Оксамитовий сезон». Він зібрав більше сотні талановитих музикантів-педагогів та учнів з різних куточків України. Протягом чотирьох днів слухачі мали можливість насолоджуватись класичною та естрадною музикою. На фестивалі були представлені номінації «композитор», «соліст-вокаліст», «вчитель-учень», «вокальний ансамбль», «соліст-інструменталіст», «інструментальний ансамбль». Учасники показали високий професіоналізм та майстерність. Засновник фестивалю Олександр Кондряков зазначив, що вчителі-музиканти відіграють важливу роль у формуванні естетичних смаків дітей.

У міжнародному фестивалі взяв участь кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Лук’янчиков Максим Ігорович. Він виступив у номінації «соліст-інструменталіст» та отримав диплом лауреата І ступеня. Фестивалі та конкурси такого рівня дають можливість підвищити власний рівень музично-виконавської майстерності, обмінятися педагогічним досвідом, отримати емоційний підйом для подальшої роботи.

За матеріалами кафедри теорії та

методики навчання мистецьких дисциплін


Сердечно вітаємо красиву, талановиту жінку, старшу викладачку кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Фурманову Тетяну Ігорівну з ювілейним Днем народження! Від щирого серця бажаємо Вам міцного здоров’я, невичерпних творчих сил та натхнення. Хай кожен день буде успішний, а в душі завжди світить яскравий промінь щастя і любові!

Колектив кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін

 


14 травня у художньому музеї імені І.І. Бродського відбувся творчий захід, присвячений 15-річчю з дня заснування Музичної вітальні кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Бердянського державного педагогічного університету. Бурхливими оплесками зустріли учасники свята відеовітання від народного артиста України, керівника державного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії В.В.Реді; заслуженої артистки України, доцента Харківського державного інституту мистецтв імені І.Котляревського Н.І.Руденко; колективу Національної академії педагогічних наук України. Зі святом учасників Музичної вітальні вітали викладачі та студенті Національної музичної академії імені П.І.Чайковського, колектив Мелітопольскої школи мистецтв, а також учасниця проекту «Голос Бердянську», випускниця Азовської школи мистецтв Орина Павлова. У творчому заході взяли участь випускники та студенти спеціальності «Музичне мистецтво»: У.Єгорова, І.Кірілюс, О.Отришко, Ю.Каширіна, М.Лук’янчиков, О.Демічев, О.Танов, П.Семененко, концертмейстери кафедри – О.Смолка, Г.Гайнетдінова, студенти спеціальності «Хореографія». Звучали класичні та сучасні твори, джазові та хореографічні композиції. Цикл п’єс «Портрети художників» презентувала автор та виконавець цих творів, концертмейстер кафедри Юлія Махотіна. Подяки за активну творчу діяльність, професійну майстерність та з нагоди 15-річчя Музичної вітальні від університету учасникам концерту вручила заступник декана факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв кандидат педагогічних наук, доцент В.В.Бурназова. З вітальним словом до учасників Музичної вітальні звернувся й начальник міського відділу культури М.О. Шостак та нагородив їх грамотами за популяризацію музичного мистецтва у місті Бердянську.

(за матеріалами керівника
Музичної вітальні Г.Ю. Гайнетдінової)

 


 


 

 

Напередодні Міжнародного дня танцю у Бердянському державному педагогічному університеті https://bdpu.org.ua відбувся конкурс хореографічної майстерності «Життя в танці» серед студентів спеціальності «Хореографія», який традиційно проводить кафедра теорії та методики навчання мистецьких дисциплін https://bdpu.org.ua/faculties/ fppom/structure-fppom/kaf-muz/  факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв https://bdpu.org.ua/faculties/fppom/.

У конкурсі брали участь студенти-хореографи усіх курсів і змагалися у трьох номінаціях: соло, дуетний танець, масова хореографічна форма. Майбутні вчителі хореографії показали високий рівень хореографічної майстерності, балетмейстерські здібності, власний танцювальний почерк і креативний підхід. Слід зазначити, що студенти самостійно створювали хореографічні номери, обираючи актуальні для молоді теми.

Оцінювали конкурсантів керівники хореографічних колективів міста, випускники БДПУ: Лілія Кузнєцова, Олена Ковтун, Анастасія Чернобров, Кристина Дубінець.

Вітаємо всіх переможців конкурсу «Життя в танці»! Нехай богиня Терпсихора завжди підтримує їх на хореографічній ниві!

 

 (за матеріалами та світлинами

кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін)


19 квітня на базі кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв 

відбувся регіональний практичний семінар «Арт-терапія у сучасному освітньому просторі». Учасниками семінару були вчителі загальноосвітніх, музичних шкіл, керівники гуртків позашкільної освіти м.Бердянська, м.Приморська, Бердянського та Приморського районів.

Із вітальним словом до учасників семінару звернулася декан факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Бердянського державного педагогічного університету, доктор педагогічних наук, професор Коваль Людмила Вікторівна, яка наголосила на актуальності використання арт-терапевтечних технологій у  новій українській школі.

Далі семінар продовжився майстер-класами, які проводили викладачі факультету. К.п.н., доцент кафедри психології Фролова О.В. актуалізузала внутрішній стан учасників семінару за допомогою метафоричних асоціативних карт «Добрий ранок».

Старший викладач кафедри психології Колпакчи О.С. та  к.п.н., доцент кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін Пащенко І.М. проводили майстер-клас з вираження емоційної експресії через вправу «Малюнок музики» (рефлексія або зворотній зв’язок).  Під час майстер-класу було акцентовано увагу на актуальності застосування музикотерапії як здоров’язбережувальної технології в умовах нової української школи.

Старший викладач кафедри психології Колпакчи О.С. створювала мандалу спільно з учасниками семінару.  Олена Сергіївна наголосила, що мандала-терапія є ефективною у вирішенні найрізноманітніших проблем – від проблем у спілкуванні, сімейних, творчих до професійних і навіть організаційних, оскільки мандала як принцип єдності й цілісності, як образне вираження джерела енергії та центру має онтологічний сенс, тому зачіпає всі сфери психологічного буття людини.

Завідувач кафедри, кандидат педагогічних наук, доцент  Мартиненко О.В. та к.п.н., старший викладач Тараненко Ю.П. надали практичні рекомендації учасникам семінару із застосування вправи танцювально-рухової терапії в роботі з дітьми з особливими освітніми потребами.

По завершенні семінару відбувся круглий стіл, під час якого учасники відмітили актуальність використання арт-терапії у сучасному освітньому просторі, та були вручені сертифікати.

(за матеріалами та світлинами

кафедри теорії та методики

навчання мистецьких дисциплін)


З 8 по 13 квітня 2019 р. на базі факультету музичної та хореографічної освіти Державного закладу «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського» (м.Одеса) проводився ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Хореографія». В Олімпіаді брали участь 60 учасників, які представляли 17 закладів вищої освіти України. Наші студенти-хореографи Олійник Людмила та Панькова Аліна (4 курс) посіли ІІ місця у відповідних номінаціях, Ярошенко Юлія – IV місце.

Вітаємо наших переможців!


10 квітня цього року доценти кафедри Григор’єва В.В. і Омельченко А.І. здійснили робочу поїздку до ВНЗ «Маріупольський коледж мистецтв» з профорієнтаційною метою. Адже давня багаторічна дружба з цим освітнім закладом вже у котрий раз підтвердила свою міць. Будемо сподіватися, що у новому навчальному році випускники цього закладу поповнять ряди наших студентів-музикантів.


8 квітня кафедра теорії та методики навчання мистецьких дисциплін запросила до актової зали головного корпусу БДПУ усіх, хто полюбляє чарівний світ високого музичного і танцювального мистецтва. Шість народних колективів університету, оркестр народних інструментів (керівник – Юрій Смаковський), ансамбль естрадного танцю «МарЛен» (керівник – Олена Мартиненко), фольклорний ансамбль «Хуртовина» (керівник – Інна Пащенко), інструментальний ансамбль народної музики «Барвисті музики» (керівник – Павло Косенко), ансамбль народної пісні «Золотий гомін» (керівник – Олена Бузова) та ансамбль народного танцю «Калина» (керівник – Руслан Павленко) підготували грандіозний звітний концерт та підтвердили перед членами журі (голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Надія Гринь,  заступник голови Запорізької обласної ради профспілок Віталій Каплій та голова профкому БДПУ, депутат Бердянської міської ради Віталій Лола) звання «народний аматорський колектив».

Вітаємо наші творчі колективи!!!


Традиційні зустрічі із вчителями міста

27 березня на базі ЗОШ № 3 на міському методичному об’єднанні вчителів музичного мистецтва відбувся методичний семінар «Класифікація музичних ігор як педагогічного інструментарію формування умінь молодших школярів». Відповідальними за проведення щорічного методичного семінару були зав.кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін https://bdpu.org.ua/faculties/fppom/structure-fppom/kaf-muz/ Мартиненко О.В. та доцент Омельченко А.І. Семінар складався  з двох частин: теоретичної і практичної. Під час проведення теоретичної частини магістрами спеціальності «Музичне мистецтво» Каширіною Ю., Джупановим О., Онищук Т. було підготовлено слайд-шоу, у якому була представлена класифікація музичних ігор згідно вимог НУШ.

У практичній частині семінару студенти спеціальності «Хореографія» Фоменко Є., Береговська К., Шалімова К. провели майстер-клас з рухової діяльності учнів на уроках музичного мистецтва. Студенти-магістранти спеціальності «Музичне мистецтво» разом з вчителями провели казку-презентацію «Як звірі зустрічали весну». Учителі шкіл  брали активну участь у запропонованих видах ігрової діяльності, грали на музичних інструментах, виконували різні ритмічні вправи.

Зустріч з учителями загальноосвітніх шкіл пройшла у теплій невимушеній атмосфері.

 


У рамках профорієнтаційної роботи 19 березня до кафедри теорії та методики навчання мистецьких дисциплін  Бердянського державного педагогічного університету завітала старша група зразкового художнього колективу –  ансамблю пісні «Полум’я». Зустріч складалася з двох етапів.

Cпочатку магістранти спеціальності «Музичне мистецтво» дали для учнів історичну довідку про будівлю, заснування факультету психолого-педагогічної освіти , разом з доцентами В.В. Григор’євою та А.І. Омельченко провели екскурсію стінами музичного корпусу: показали актовий зал, аудиторії, де проходять навчальні заняття та заходи для студентів спеціальності «Музичне мистецтво». З великим задоволенням учні відвідали репетицію ансамблю «Золотий гомін» (керівник доцент О.Д. Бузова).

Після екскурсії на старшокласників чекали не менш цікаві заходи. Доцент В.В. Григор’єва  розповідала про спеціальність «Музичне мистецтво», творчі колективи кафедри, демонструючи відео матеріали, а також пояснила правила вступу на зазначену спеціальність, акцентуючи увагу на необхідні сертифікати ЗНО, вимоги до творчого заліку. Голова студради факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв Карина Сула із власного досвіду розповідала про цікаве студентське життя, відповідала на запитання учнів. Магістрантка Каширіна Юлія виконала для старшокласників фортепіанний твір А.Кос –Анатольського.

Наступний етап зустрічі проводився у невимушеній обстановці з кавою, чаєм, цукерками, випічкою.  Старшокласники отримали усі необхідні профорієнтаційні матеріали. По-домашньому тепло, щиро з учнями спілкувалися викладачі кафедри В.В. Григор’єва, Ю.В. Смаковський , А.І. Омельченко.


Шевченківські дні  на кафедрі теорії і методики навчання мистецьких дисциплін

         «Живе Кобзар у пам’яті народу, 
Живуть його слова, і мрії, і думки. 
Хоч зазнавав великі перешкоди, 
Та спадщина його сягла віки»

          В Україні березень часто називають Шевченковим. І це не випадково: щороку навесні до нас проходить Великий Кобзар і щоразу новим, неповторним.
До дня народження митця студенти 1 курсу спеціальності «Хореографії» під керівництвом куратора старшого викладача Ємельянової О.Ю. підготували виховний захід «Мотиви творчості Т.Г. Шевченка в сучасній хореографії», до якого були залучені студенти усіх курсів спеціальностей «Хореографія», «Психологія», «Музичне мистецтво». Метою заходу було розглянути творчість митця з різних аспектів: живопису, поезії, музики тощо.

Розпочався виховний захід просмотром відеофільму, у якому надзвичайні та повноважні посли 13 країн декламують уривки з його поезій. Студентами були прочитані вірші великого Кобзаря. Глядачам була запропонована до перегляду фотопрезентація «Шевченко – художник», яка ознайомила присутніх з його мистецькою спадщиною. У рамках практичної спрямованості заходу студенти отримали творче завдання виконати перформанс на вірші Т.Г. Шевченка, покладені на сучасну музику.


28 лютого 2019 був проведений І  етап Всеукраїнської студентської олімпіаду зі спеціальності ” Музичне мистецтво” . У І етапі було передбачено участь у 2 номінаціях: “Сольний спів” і “Інструментальне виконавство”.  Участь брали студенти 2-4 курсів навчання та магістранти спеціальності “Музичне мистецтво”. Оцінювало учасників олімпіади компетентне журі, до складу якого входило 6 викладачів кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін, очолювала журі доцент, кандидат педагогічних наук Омельченко А.І. У кожній номінації було 2 тури, де учасники презентували музичний твір, показували інформаційну обізнаність у галузі художньо-естетичних, мистецько-професійних знань.

У номінації “Інструментальне виконавство” брав участь студент 4 курсу Танов Олександр, який за кількістю балів отримав І місце.

У номінації “Сольний спів” участь брали сім студентів, які за кількістю балів отримали наступні місця: Азаров Кирило, Джупанов Олександр, Пономарьова Анастасія, Кисельова Ірина – І місце, Петренко Ірина, Демянець Ігор – ІІ  місце, Подорожко Вероніка – ІІІ місце. Студенти показали високий рівень підготовки, наявність художньо- естетичної досвідченості, виконавської майстерності.

Готували студентів до олімпіади викладачі кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін : кандидат  педагогічних наук, доцент Косенко П.Б.,  кандидат  педагогічних наук, доцент Бузова О.Д.,  кандидат  педагогічних наук, доцент   Пащенко І.М.

За рішенням журі студентам-переможцям було рекомендовано взяти участь у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади, який відбудеться 16-17 квітня у Центральноукраїнському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка (м. Кропівницький).


 

 

І етап Всеукраїнської студентської олімпіади з хореографії

21 лютого 2019 року на базі кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін  був проведений І етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Хореографія» під керівництвом зав. кафедри, к.п.н., доцента Мартиненко О.В. . Проведення Олімпіади передбачало виявлення і підтримку обдарованої студентської молоді, перевірку якості професійної підготовки студентів до педагогічної хореографічної діяльності, стимулювання та активізацію навчально-пізнавальної діяльності та творчого потенціалу студентів, пошук та розповсюдження нових педагогічних технологій.

Перший етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Хореографія» передбачав участь конкурсантів у 3 номінаціях:

1 номінаціябазовий рівень фахових хореографічних компетентностей (студенти 1-3 років навчання);

2 номінаціявищій рівень фахових хореографічних компетентностей (студенти 4 року навчання бакалаврату і 1 року навчання магістратури);

3 номінація − «Хореографія у спорті − інтегральна компетентність хореографа» (спортивно-бальна хореографія, чирлідинг, хіп-хоп тощо).

Олімпіада включала два тури. Перший – «Хореографічно-виконавський:

«Художня картина світу засобами хореографії» (соло, мала форма до 4-х осіб), який передбачав виявлення рівня хореографічно-виконавської майстерності, художнього світогляду та образного мислення конкурсантів. Другий – «Композиційно-педагогічний: «Українська тема в хореографії: сучасна інтерпретація» і був спрямований на виявлення: композиційно-постановної майстерності конкурсантів; здатності до художньо-творчого втілення української теми в хореографії; сформованості методичної компетентності; здатності до організації роботи колективу. Завдання ІІ туру Олімпіади були окремими для кожної номінації.

Оцінювали учасників олімпіади викладачі спеціальності «Хореографія» кафедри теорії і методики навчання мистецьких дисциплін БДПУ. Голова журі – завідувач кафедри, доцент, кандидат пед. наук, Заслужений працівник культури України Мартиненко О.В. Члени журі: к. пед. наук, доцент Сердюк Т.І., к. пед. наук, ст. викладач Тараненко Ю.П., ст. викладачі: Фурманова Т. І., Ємельянова О.Ю., викладач Павленко Р.В. Такий склад журі дозволив забезпечити об’єктивну оцінку теоретичних знань та хореографічних вмінь студентів.

В олімпіаді взяли участь п’ять студентів 1-4 курсів денної форми навчання.

За підсумками всіх завдань І–го етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з хореографії в І номінації 1 місце посіли Ярошенко Юлія (45-б група) і Олійник Людмила (45-б група), 2 місце – Коваленко Людмила (45-б група); в ІІ номінації 1 місце – Панькова Аліна (33-б група); в ІІІ номінації 3 місце – Бажаров Олег (23-б група).

Призери та переможці у номінаціях і за підсумками всіх завдань студентської олімпіади з хореографії були нагороджені грамотами.

Переможці І–го етапу Всеукраїнської студентської олімпіади  рекомендуються  до участі у ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади, який відбудеться 9-12 квітня 2019 року на базі ДЗ «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К.Д.Ушинського.


 

 

13 листопада 12.00

в аудиторії № 501 відбудеться

Відкрите практичне заняття

з дисципліни

«ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА КЛАСИЧНОГО ТАНЦЮ»

ІІ курс – 23б група

Викладач: Фурманова Тетяна Ігорівна


15 листопада о 12.00

в аудиторії № 501 відбудеться

Відкрите практичне заняття

з дисципліни

«ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА СУЧАСНОГО ТАНЦЮ»

ІІІ курс – 35б група

Викладач: Тараненко Юлія Петрівна


 



14 вересня 2017 року на базі факультету психолого-педагогічної освіти та мистецтв проходила Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Підготовка майбутніх педагогів у контексті стандартизації початкової освіти», присвячена 85-річчю заснування Бердянського державного педагогічного університету.

Метою конференції було обговорення стратегічних проблем модернізації вищої педагогічної освіти в контексті стандартизації початкової школи.

Співорганізаторами конференції стали Інститут педагогіки Академії педагогічних наук України, Херсонський державний університет і Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника.

Загалом долучитися до проведення конференції виявили бажання 237 науковців, аспірантів, молодих учених, студентів і вчителів, серед яких 22 доктори наук з різних регіонів України, Угорщини та Польщі. Вражає і географія учасників: Київський національний університет імені Тараса Шевченка; Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова; Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського; Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка; ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди»; Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки; Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка; Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького; Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка; Львівський національний університет імені Івана Франка; Київський національний університет культури та мистецтв; Національна музична академія України імені П.І.Чайковського; Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти; КЗ «Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Запорізької обласної ради; ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет»; Мелітопольський державний педагогічний університет імені Богдана Хмельницького; ПВНЗ «Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука»; Сумський державний педагогічний університет імені А. С. Макаренка; Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини; Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія та інші.

Робота здійснювалася за 6 секціями, а саме: «Професійна підготовка майбутніх учителів початкової школи: стан та перспективи розвитку», «Психологічні аспекти підготовки майбутніх фахівців», «Актуальні проблеми підготовки магістрів початкової освіти», «Розвиток особистості молодшого школяра на етапі створення стандартів нового покоління», «Творчий потенціал мистецької освіти», «Актуальні проблеми підготовки здобувачів першого рівня вищої освіти».

За матеріалами конференції планується видання збірника наукових праць.

Колектив кафедри початкової освіти та організаційний комітет конференції висловлює подяку співорганізаторам та учасникам конференції.

Сподіваємось на плідну співпрацю в наступному році!

За матеріалами факультету

психолого-педагогічної освіти та мистецтв БДПУ