Бердянський державний педагогічний університет

Приймальна ректора:

bdpu.zp@gmail.com
rector_bdpu@ukr.net
0612891206

Адреса:

Запорізька область, м. Бердянськ, вул. Шмідта, 4 Тимчасово переміщений до: м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 66

Новини кафедри прикладної психології та логопедії: ІІ частина

ВІД ТЕОРІЇ ДО ДОСВІДУ

 

Гостьова лекція з освітньої компоненти «Організація та планування роботи фахівців спеціальної та інклюзивної освіти» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 2 курсу спеціальності 016 Спеціальна освіта факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти.

17 жовтня 2023 року на лекцію була запрошена директор КУ ІРЦ м. Селідове Юлія Володимирівна Сахновська. У ході лекції директор закладу презентувала власний досвід та зміст роботи фахівців інклюзивно-ресурсного центру: ознайомила здобувачів освіти з нормативно-законодавчою базою, на основі якої регламентується та здійснюється діяльність ІРЦ; пояснила особливості ведення перспективного, календарного планів та індивідуальних планів фахівців закладу; розкрила специфіку консультативної діяльності з батьками, спеціалістами закладів освіти для покращення надання корекційно-розвиткових послуг для осіб з особливими освітніми потребами; звернула увагу здобувачів на алгоритм надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг для дітей з ООП.

Здобувачі вищої освіти продемонстрували свою зацікавленість означеними питаннями у вигляді великої кількості запитань до лекторки та словами вдячності за професійну, важливу інформацію для них, як для майбутнього молодого покоління фахівців в галузі спеціальної та інклюзивної освіти.

Щиро вдячні пані Юлії за практичний досвід, корисну інформацію та позитивну атмосферу на парі!

Вдячні ЗСУ за можливість працювати, вчити та співпрацювати з колегами!

 

 

За матеріалами

кафедри прикладної психології та логопедії

факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти

Бердянського державного педагогічного університету.

 


 

Інноваційні дослідження та рішення: результати передзахисту магістерських робіт здобувачів другого рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта


 

Участь у Всеукраїнському Форумі Психічної Інклюзії


 

Психологічний GPS: навігація для здобувачів вищої освіти у світі психічного здоров’я


 

 


 

Студентський компас: Від А до Я в університеті


 

Зустріч гаранта ОПП Спеціальна освіта із магістрами

 

19.09.2023 р відбулась зустріч магістрів м13СО групи з гарантом освітньо-професійної програми «Спеціальна освіта» за спеціальністю 016 Спеціальна освіта  спеціалізація 016.01 Логопедія.

На зустрічі здобувачів вищої освіти було ознайомлено з оновленою освітньою програмою, зміни якої відбулися на основі анкетування здобувачів вищої освіти, стейкхолдерів, викладачів; означено мету ОПП та її характеристику; поінформовано про можливості подальшого працевлаштування за професійною кваліфікацію.

На зустрічі також Гарантом було висвітлено обов’язкові освітні компоненти та можливість вибору певної кількості дисциплін /або сертифікатної програми, інформація про форму атестації здобувачів вищої освіти, про неформальну освіту, академічну мобільність студентів, студентські наукові гуртки, магістерські роботи та академічну доброчесність.

Наприкінці заходу студенти мали змогу отримати відповіді на питання щодо організації освітнього процесу.Дружелюбна атмосфера посилила бажання майбутніх фахівців працевлаштовуватися за спеціальністю та до постійного саморозвитку.

 

 

За матеріалами кафедри

прикладної психології та логопедії

 


 


Наукові горизонти здобувачів спеціальної освіти БДПУ

 

Під час літньої заліково-екзаменаційної сесії здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 305 СО групи спеціальності 016 «Спеціальна освіта» ОПП «Логопедія. Спеціальна психологія» презентували результати наукових досліджень з методик роботи дітьми з різними категоріями порушень.
Захист курсових робіт став своєрідним підсумком наполегливої співпраці здобувачів вищої освіти та викладачів кафедри прикладної психології та логопедії, що полягала у вивченні теоретичних матеріалів, проведенні експериментів та аналізі їх результатів. Здобувачі презентували свої наукові проєкти, кожен виступ був змістовним, цікавим та мав практичне спрямування.
Жвава дискусія, запальні дебати та високий рівень обговорення довели, що молоді науковці не лише володіють науковими знаннями, але й вміють застосовувати їх на практиці.
Здобувачі отримали об'єктивну оцінку своєї наукової роботи та відкрили нові обрії для подальших наукових звершень.
Щиро вітаємо з успішним захистом курсових робіт наших здобувачів вищої освіти 305 СО групи спеціальності 016 «Спеціальна освіта» ОПП «Логопедія. Спеціальна психологія». Вони вкотре продемонстрували свою майстерність, талант та пристрасть до обраного фаху - спеціальної освіти.
Бажаємо успіхів у подальших наукових дослідженнях та професійному зростанні!

 

 

 

Викладачі кафедри прикладної психології та логопедії
Світлини з архіву кафедри

 


Про раннє втручання із запрошеним лектором

 

6 квітня 2023 року здобувачі 4 курсу вищої освіти першого (бакалаврського) 016 Спеціальна освіта в межах освітнього компоненту «Раннє втручання в системі спеціальної освіти» мали можливість прослухати лекцію від провідного фахівця з багаторічним досвідом роботи з послуги раннього втручання Г.В. Кукурузи. Ганна Володимирівна доктор психологічних наук, професор, тренер з раннього втручання, керівник БФ «Інститут раннього втручання» м. Харків провела унікальну змістовну та інформаційно сповнену інтерактивну лекцію. Під час заходу здобувачі дізналися про специфіку послуг раннього втручання в Україні, особливості надання таких послуг, значення «рутин» для розвитку дітей раннього віку та ще про багато захопливого, цікавого та корисного для майбутньої роботи. Лектор зробила акценти на новітньому підході до командної роботи фахівців при наданні послуги раннього втручання, про зміни термінології в рутинно-орієнтованому ранньому втручанні, визначила основні компоненти ефективної практики в ранньому втручанні.
Здобувачі вищої освіти були залучені до комунікації, ставили багато запитань, брали участь в обговоренні актуальних проблем раннього втручання в системі сучасної спеціальної освіти.
Взаємодія Ганни Володимирівни з аудиторією була насиченою, легкою та продуктивною.
Щиро вдячні Ганні Володимирівні за змістовну наукову інформацію, що відповідає запитам сьогодення, за яскраві приклади, продуктивну роботу, приємне спілкування!
Вдячні збройним силам України за можливість продовжувати професійну діяльність та здійснювати якісну підготовку майбутніх фахівців!

 

 

старший викладач
кафедри прикладної психології та логопедії
Аліна Синиця

 


Визначено переможців І етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 016 Спеціальна освіта в Бердянському державному педагогічному університеті

 

16 травня 2023 року завершився І етап Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності 016 Спеціальна освіта в Бердянському державному педагогічному університеті, який з хвилюванням очікували як самі здобувачі вищої освіти – автори конкурсних наукових робіт, так і їх наукові керівники – викладачі кафедри прикладної психології та логопедії.
У цьогорічному конкурсі брали участь здобувачі вищої освіти освітньо-професійних програм «Логопедія. Спеціальна психологія» та «Спеціальна освіта» всіх років навчання.
За результатами роботи конкурсної комісії, в складі якої були представники з-поміж роботодавців-практиків кафедри, були відібрані 3 найкращі роботи, автори яких стали переможцями конкурсу.
Це Анастасія ПУЗИНА, здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 2 року навчання з темою наукової роботи «Використання міотерапії та лікувальної фізкультури для корекції міофункціональних проблем у дітей з порушеннями мовлення», її науковий керівник – Олена РЕВУЦЬКА, завідувачка кафедри прикладної психології та логопедії.
Це Вікторія ЛАЗАРЕНКО, здобувачка першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 3 року навчання з темою наукової роботи «Корекція сигматизмів свистячих звуків у дітей старшого дошкільного віку з використанням цифрових технологій», її науковий керівник – Ганна МИЦИК.
Це Яна МІСЯЦЬ, здобувачка другого (магістерського) рівня вищої освіти 1 року навчання з темою наукової роботи «Плекання резильєнтності у спеціальних педагогів в часи війни», її науковий керівник – Ганна ЛОПАТІНА.
Тепло вітаємо учасниць конкурсу та їх наукових керівників зі спільною перемогою. Бажаємо нових наукових успіхів та звершень!

 

***Нагадуємо, що цього року відповідно до листа МОН № 3/5695-22 від 22.12.2022 р. проведення ІІ етапу Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у базових ЗВО скасовано.

 

 

За матеріалами кафедри
прикладної психології та логопедії

 


Звітна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти за секціями «Логопедія», «Спеціальна психологія» та «Прикладна психологія»: нові ідеї та дослідження

 

16 травня 2023 р. у Бердянському державному педагогічному університеті відбулась Звітна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти за секціями «Логопедія», «Спеціальна психологія» та «Прикладна психологія», яку щорічно проводить кафедра прикладної психології та логопедії в рамках святкування Днів науки в Україні. Талановиті молоді вчені з-поміж здобувачів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта презентували свої науково-методичні дослідження запрошеним та гостям Конференції. Для когось це лише перші кроки у науку, для інших – впевнене продовження реалізації себе в цьому напрямі, апробації нових методик і підходів, технологій навчання та розвитку осіб з особливими освітніми потребами.
Звітна науково-практична конференція стала платформою для наукових інсайтів та пошуку натхнення, чудовою можливістю для обміну знаннями і досвідом, а також нових знайомств.
Щиро висловлюємо подяку доповідачам, колегам та присутнім за активну участь у Звітній науково-практичній конференції. Віримо, що разом ми здатні побудувати прекрасне майбутнє науки в Україні та примножити її здобутки!

 

За матеріалами
кафедри прикладної психології та логопедії


"Академічна доброчесність - must have чи примха?"

 

Ця тема викликає дедалі більше зацікавлення серед здобувачів і викладачів вищих навчальних закладів, оскільки чесність і дотримання етичних стандартів в академічному середовищі є надзвичайно важливим У рамках роботи Ради молодих вчених БДПУ старшим викладачем кафедри прикладної психології ЛИТВИЧЕНКО Дариною була організована зустріч для здобувачі вищої освіти спеціальності 016 «Спеціальна освіта» .

Під час зустрічі було обговорено актуальні теми з академічної доброчесності, зокрема, визначення та розуміння поняття "плагіат", а також найпоширеніші форми порушення правил доброчесності в академічній сфері. Було надано поради стосовно того, як уникнути порушень доброчесності, які наслідки можуть бути в результаті порушення цих правил.

Учасники заходу активно взаємодіяли між собою за допомогою інтерактивних платформ, ділилися своїм досвідом та роздумами щодо академічної доброчесності. Вони висловлювали позитивне ставлення до цієї теми та підтримували необхідність дотримання правил доброчесності в академічному середовищі.
До заходу долучилися й викладачі кафедри прикладної психології та логопедії та голова Ради молодих вчених БДПУ Анастасія ПОПОВА, які щиро та відверто ділилися своїм досвідом та баченням майбутнього вищої освіти. Також учасники зустрічі наголосили на важливості створення сприятливого навчального середовища, яке б допомагало здобувачам розвивати свої здібності та досягати високих результатів в навчанні.

У підсумку, онлайн-зустріч зі здобувачами вищої освіти спеціальності 016 "Спеціальна освіта" на тему: "Академічна доброчесність - must have чи примха?" стала важливою подією для здобувачів, викладачів та всіх, хто займається науково-дослідною роботою. Обговорення різних аспектів академічної доброчесності, висвітлення реальних проблем та пошук ефективних шляхів їх вирішення допоможуть вдосконалити навчальний процес та підвищити рівень підготовки майбутніх фахівців зі спеціальної освіти.

 


Вивчаємо диференційну діагностику з фахівцем практиком

 

Продовжуючи практику залучення до аудиторних занять професіоналів-практиків, експертів галузі, представників роботодавців, які мають власний досвід у галузі спеціальної та інклюзивної освіти, під час вивчення освітньої компоненти «Диференційна діагностика мовленнєвих порушень» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта освітньо-професійної програми «Спеціальна освіта» 26 квітня 2023 року відбулася гостьова лекція директорки Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» БМР м. Бердянськ Малуєвої Тетяни Владиславівни на тему «Диференційна діагностика порушень фонаційного оформлення висловлювання: звуковимови». У ході лекції було розглянуто питання: диференційна діагностика дислалій за різними критеріями, диференційна діагностика ринолалій, диференційна діагностика дизартрій за локально-діагностичними ознаками. Особливу увагу лекторка звернула на диференційну діагностику дизартрій за ступенем ураження, детально описавши всі прояви цього порушення.
Під час лекції пані Тетяно з точки зору практика наголосила на важливості розуміння основних показників діагностики дизартрій для правильності формулювання логопедичного висновку.
Вдячні голові ради роботодавців спеціальності 016 Спеціальна освіта за співпрацю, за можливістю поділитися досвідом, цікаву лекцію, продуктивну роботу, корисну інформацію, приємне спілкування!!!

 

За матеріалами кафедри
прикладної психології та логопедії

 


 

Про діяльність Навчально-логопедичної лабораторії в умовах воєнного стану

 

Навчально-логопедична лабораторія – структурний підрозділ факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Бердянського державного педагогічного університету, діяльність якого зорієнтована на задоволення потреб та інтересів здобувачів вищої освіти у підвищенні рівня їх практичних знань, умінь і навичок.

 

Серед основних напрямів її діяльності:

  • підвищення якості підготовки майбутніх вчителів спеціальної освіти;
  • розробка та впровадження нових методик та технологій навчання дітей з особливими потребами;
  • отримання емпіричних даних для написання науково-дослідних робіт (студентських тез, статей, конкурсних робіт, курсових та магістерських робіт, проєктів тощо);
  • опанування сучасними технологіями психолого-педагогічної діяльності, уміннями та навичками продуктивної взаємодії та комунікації з учасниками корекційно-педагогічного процесу; здійснення консультативно-просвітницької діяльності серед них з питань профілактики, розвитку, виховання, навчання дітей із особливими освітніми потребами тощо.

 

Корекційно-розвиткова робота на базі Навчально-логопедичної лабораторії здійснюється здобувачами першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти, що навчаються за спеціальністю 016 Спеціальна освіта, теоретична підготовка яких дозволяє втілити отриманні знання на практиці. Необхідну методичну і теоретичну підтримку здобувачам надають викладачі кафедри прикладної психології та логопедії.

 

Досвід роботи Навчально-логопедичної лабораторії Бердянського державного педагогічного університету засвідчує, що її діяльність виправдовує себе і в умовах дії воєнного стану в Україні. Вони змусили вдатися до організації її роботи на відстані з використанням технологій дистанційного навчання за такими напрямами:
а) діагностика – обстеження дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, збір анамнезу; аналіз та інтерпретація результатів діагностики; диференціальна діагностика порушень з наступним складанням плану роботи з дітьми, які потребують корекційно-розвиткової допомоги;
б) корекція – добір ефективних прийомів виправлення виявлених порушень;
в) профілактика – своєчасне попередження появи вторинних відхилень у розвитку дітей зазначеної категорії;
г) консультування – здійснення систематичного зв’язку з батьками (іншими законними представниками) дитини з метою їх інформування щодо порушень та можливостей їх подолання, результатів проведеної роботи.

 

Основною формою організації корекційно-розвиткової роботи є індивідуальні заняття, що проводяться в режимі відеоконференції з використанням платформи Zoom (Google Meet). Мова навчання – українська. Наша потужна команда здобувачів вищої освіти працює із Запорізької, Львівської, Волинської, Дніпровської, Донецької областей. У творчій співпраці з викладачами кафедри прикладної психології та логопедії вони проводять логопедичну діагностику, розробляють неймовірні інтерактивні онлайн-заняття та уроки для дітей із Запорізької, Львівської, Волинської, Київської, Дніпропетровської областей України і навіть для переміщених дітей у Польщу.

 

Використання технологій дистанційного навчання під час дії воєнного стану вирішує проблему значних територіальних відстаней і часових перешкод:
-гнучкий графік навчання та сприятлива атмосфера;
-заміщення фізичної присутності дітей опосередкованою.

 

Таким чином налагоджена робота Навчально-логопедичної лабораторії сприяє максимальному охопленню корекційно-розвитковою допомогою дітей з особливим освітніми потребами, забезпеченню систематичності її надання та отримання.
В свою чергу у здобувачів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта є можливість поповнювати свої теоретичні знання в галузі спеціальної педагогіки та логопедії, поглиблювати та закріплювати практичні навички, вдосконалювати свою педагогічну практику, навчатись в інших учасників Лабораторії, запрошених роботодавців та спільно з ними використовувати цифрові технології для покращення корекційно-розвиткового процесу.

 

Працюємо кожен на своєму фронті. Поки ЗСУ піклується про наші життя та мир в оселях, ми – підтримуємо нову генерацію крутячої малечі – заради примноження здобутків нашої держави!

 

 

За матеріалами учасників
Навчально-логопедичної лабораторії

 


 

Міжнародний досвід та Обнімака-друг

 

28 березня та 4 квітня 2023 р. викладачі кафедри прикладної психології та логопедії та здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівня спеціальності 016 Спеціальна освіта відвідали серію міжнародних вебінарів на тему «Психологічне здоров'я особистості в умовах війни і повоєнний час» (Україна - Польща - Ізраїль).
Учасники заходів мали можливість ознайомились із темами «Дитяча травма війни: індикатори та умови подолання» та «Хібукі-терапія як засіб підтримки та відновлення психологічного здоров'я», а також із особливостями проживання травматичного досвіду дітьми різного віку, та унікальною терапевтичною іграшкою Хібукі, дізнались про роботу психолога з дітьми через Хібукі та ще багато іншого.
Хібукі – це іграшкова собака-обнімака (пер. з івр. – обійми), терапевтичний ефект від якої неоціненний, зокрема допомога в переживанні травм, втрат, руйнувань, спричинених війною тощо.
Спікерка вебінарів - Дафна Максимов-Шарон - освітній психолог, міжнародний експерт з роботи з травмою та посттравмою у дітей та підлітків. Завдяки пані Дафні Хібукі-терапія стрімко поширюється Україною – проводиться сертифікатне навчання по роботі з терапевтичною іграшкою Хібукі, її виготовляють на фабриці в Дніпрі, книжки про Хібукі видає Львівська типографія, але головне те, що більше шести тисяч українських дітей отримали свого Обнімаку-друга, який допомагає проживати травматичний досвід.
Рефлексуючи після вебінарів, учасники висловили своє захоплення іграшкою та її терапевтичним ефектом, а також трошки замріялись про Хібукі-друга для себе.

 

 

За матеріалами кафедри прикладної психології та логопедії

 


 

6 квітня 2023 року відбулося засідання Ради роботодавців спеціальності 016 Спеціальна освіта
На порядку денному розглядалися наступні питання:
-оновлення та затвердження складу Ради роботодавців;
-звіт виконання плану роботи за минулий рік.
-Презентація та обговорення оновленої освітньо-професійної програми ІІ (магістерського) рівня вищої освіти зі спеціальності 016 Спеціальна освіта.
-затвердження нового плану роботи Ради роботодавців спеціальності 016 Спеціальна освіта
Професорсько-викладацький склад кафедри отримав схвальні відгуки щодо запропонованих змін до освітньо-професійної програми магістрів. Вони зазначили, що ОПП оновлена згідно з вимогами стандартів вищої освіти, а також програмні результати навчання повністю відповідають запитам сучасної практики. Крім того, відзначено практико-орієнтований характер більшості освітніх компонент, що сприяє формуванню фахових компетентностей майбутніх фахівців і забезпечуватиме конкурентоздатність на ринку праці в умовах невизначеності. Спільно схвалили план подальшої співпраці, який містить корисні форми взаємодії як для фахівців-практиків та і для викладачів і студентів кафедри прикладної психології та логопедії.

 

Кафедра прикладної психології та логопедії висловлює безмежну вдячність нашим колегам-роботодавцям за взаємодію, зворотний зв’язок, підтримку кафедри та університету у такий нелегкий час!

 

Цінуємо кожного.

 

 


 

Набуваємо практичного досвіду в онлайн режимі


30.03.2023 відбулась звітна конференція з проходження педагогічної практики зі здобувачами 3 курсу спеціальності 016 Спеціальна освіта.
Здобувачі презентували керівникам практики (Дарині Литвиченко, Аліні Синиці, Альоні Бабіченко та Інні Самойленко) заклади, де вони організовували та проводили корекційно-розвиткові заняття, активно залучались до діяльності корекційних педагогів та набули нових професійних компетентностей.
Під час звітної конференції здобувачі презентували фото- та відеозвіти, які були насичені практичними завданнями та яскравими матеріалами. Незважаючи на онлайн-формат проведення конференції, захід вразив своєю результативністю, а доповіді здобувачів – змістовністю та інформативністю.
Усі ділилися враженнями від практики: особливості проведення індивідуальних та групових занять в онлайн форматах, консультативною, просвітницькою роботою. Чотири тижні здобувачі були під постійним наглядом своїх керівників, які створили комфортні умови проходження практики, допомагали у вирішенні складних задач та, незважаючи на онлайн формат, зуміли взяти максимум користі від проходження педагогічної практики!
Пишаємось нашими здобувачами та бажаємо надалі покращувати свої практичні вміння вже в українському Бердянську!

 

 


 

Зустріч з практикуючими спеціалістами


У рамках традиційної рубрики «ППЛ – порада практикуючих логопедів» від «Студентського десанту 016» у березні місяці відбулася онлайн-зустріч із випускницею спеціальності 016 Спеціальна освіта БДПУ Марією Пігурновою.
Спікерка розповіла з чого почати власну приватну практику, розкрила секрети налагодження плідної взаємодії з батьками дітей, що відвідують корекційно-розвиткові заняття. Хвилюючими питаннями, що викликали дискусію, стали: переваги і недоліки приватної практики та старт власної справи одразу після завершення навчання. Зустріч була атмосферною та продуктивною, лунали безліч запитань та слів вдячності Марії Пігурновій.

 

Пишаємось нашими випускниками та продовжуємо закохувати здобувачів в обрану спеціальність 016 Спеціальна освіта!

 

 


 

Знайомство з функціями, документацією та діяльністю інклюзивно-ресурсного центру

 

Продовжуючи практику залучення до аудиторних занять професіоналів-практиків, експертів галузі, представників роботодавців, які мають власний досвід у галузі спеціальної та інклюзивної освіти, під час вивчення освітньої компоненти «Педагогіка загальна та спеціальна» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» 23 березня 2023 року відбулася гостьова лекція директорки Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Мар’їнської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області ЛИСЕНКО Людмили.
У ході лекції було описано діяльність ІРЦ в умовах воєнного стану, окреслено зміни в нормативно правовому аспекті щодо організації інклюзивного навчання КУ ІРЦ Мар’їнської МВЦА в умовах воєнного стану, зроблено акцент на важливості мотивації батьків дітей з ООП, що стане запорукою успішної співпраці. Здобувачі вищої освіти ознайомилися із функціями та документацією ІРЦ. Особливу увагу лекторка звернула на комплексну психолого – педагогічну оцінку розвитку за новим зразком, що відбувається в ІРЦ, детально описавши всі етапи комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини.
Під час лекції пані Людмило інформувала та детально висвітлила види додаткових освітніх послуг, корекційно-розвиткових занять, які проводять фахівці-консультанти ІРЦ, виділивши особливості такої роботи.
Вдячні пані Людмилі за цікаву лекцію, продуктивну роботу, корисну інформацію, приємне спілкування!!!

 

 

 


 

Про аутизм із запрошеним лектором

 

В освітньо-професійній програмі «Логопедія. Спеціальна психологія» підготовки бакалаврів зі спеціальності 016 Спеціальна освіта одним з освітніх компонентів є «Методика роботи з дітьми з емоційно-поведінковими порушеннями» (редакція 2020 р.). В ході його опанування навчаємо майбутніх фахівців поведінкових підходів подолання соціоадаптаційних труднощів у осіб з гіперактивним розладом та дефіцитом уваги, затримкою психічного розвитку, розладом аутистичного спектра тощо.
Зважаючи на те, що 2 квітня щорічно відзначають Всесвітній день розповсюдження інформації про проблему аутизму, слушно було запросити до лекцій з цієї дисципліни для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Логопедія. Спеціальна психологія» третього курсу фахівчиню, яка має багаторічний досвід практичної роботи з особами з особливими потребами, зокрема, розладами спектра аутизму різного віку.

 

Ольга Вікторівна Сербова – кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри психології і педагогіки Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»; доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Факультету психології, соціальної роботи та спеціальної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка; доцент кафедри психології Університет «КРОК» (Київ). Донедавна працювала на кафедрі прикладної психології та логопедії БДПУ.

 

Тож, 4 квітня разом із запрошеним лектором говорили про особливості емоційної сфери, поведінкових реакцій та соціальної взаємодії в структурі розладів аутистичного спектра, про допомогу дитині з РАС шляхом цілеспрямованого навчання та ще про багато корисного, цікавого та потрібного майбутнім фахівцям.
Вдячні Ользі Вікторівні за структуровано поданий матеріал, за яскраві приклади, відповіді на запитання, практичні кейси. Жвава професійна дискусія тривала набагато довше запланованого часу. Попри емоційно складний для всіх час, здобувачі вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта демонструють свою готовність навчатись невпинно та цілодобово. Заради спільного безпечного щасливого майбутнього дітей та дорослих в рідній вільній країні без війни!

 

 

Гарант ОПП «Логопедія. Спеціальна психологія»
Ганна Лопатіна

 


 

Навчально-логопедична лабораторія: «залаштунки» підготовки до онлайн-занять. Частина 2.

 

30 березня 2023 р. відбувся івент «Навчально-логопедична лабораторія: «залаштунки» підготовки до онлайн-занять. Частина 2». В ході заходу здобувачки першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта, активні учасниці Навчально-логопедичної лабораторії поділилися своїм досвідом проведення корекційно-розвиткових онлайн занять з дітьми з мовленнєвими порушеннями. Вони презентували декілька освітніх платформ, на яких можна розробляти цікавий, а головне корекційно-розвитковий контент для дітей; надали покрокову інструкцію щодо його створення, поділились вебсервісами, завдяки яким можна безплатно обробляти та редагувати зображення для нього, звернули увагу присутніх на «підводні камені» під час такої роботи.
Наприкінці зустрічі учасниці поширили серед присутніх туторіали щодо можливих способів використання презентованих цифрових інструментів у професійній діяльності майбутніх вчителів спеціальної освіти.
Пишаємося нашими здобувачками вищої освіти! Захоплюємось їх творчою активністю та завзятістю! Маємо багато спільних ідей для розвитку Навчально-логопедичної лабораторії БДПУ! Далі буде!

 

 

За матеріалами Студентського десанту спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016)

 


 

ІІ місце у Міжнародному конкурсі логопедів «Логопедичний стандарт»

 

Старший викладач кафедри прикладної психології та логопедії факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти Литвиченко Дарина разом із здобувачкою 3 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта Лазаренко Вікторією посіли ІІ місце у Міжнародному конкурсі логопедів «Логопедичний стандарт» від Міжнародного інноваційного центру «Перспектива плюс» у Чехії.
Під час проходження педагогічної практики Дариною Литвиченко та Вікторією Лазаренко був розроблений авторський план-конспект індивідуального логопедичного заняття на автоматизацію звуків [Ш] та [Ж] «Пригоди братів-світлячків Шушика та Жужика». Від методичної розробки діти були у захваті, що надихнуло авторів подати матеріали на конкурс.
Окрему подяку організатори конкурсу висловили ректору Бердянського державного педагогічного університету Ігорю Тимофійовичу Богданову за сприяння участі Дарини Литвиченко та Вікторії Лазаренко.

 

 


 

Запорука успішної практики – настановча конференція!

 

Для здобувачів 3 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання викладачі кафедри прикладної психології та логопедії Факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти провели традиційну настановчу конференцію.

В умовах війни проходження педагогічної практики стало викликом для всіх учасників освітнього процесу. Незважаючи на всі випробування, ми готові тримати освітній фронт та підкріплювати теоретичні знання практичним досвідом.

Керівники практики для здобувачів надали роз’яснення щодо завдань програми практики, виконання їх в онлайн форматі, розповіли про особливості звітування та поділилися рекомендаціями: як взяти від проходження практики максимум.

 

Бажаємо третьокурсникам спеціальності 016 Спеціальна освіта успішно пройти цю практику!

 

 


 

Гостьова лекція про освітні труднощі та рівні підтримки дітей з ООП

 

Продовжуючи практику залучення до аудиторних занять професіоналів-практиків, експертів галузі, представників роботодавців, які мають власний досвід у галузі спеціальної та інклюзивної освіти, під час вивчення освітньої компоненти «Педагогіка загальна та спеціальна» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» 10 березня 2023 року відбулася гостьова лекція ШЕВЧЕНКО Володимира, доктора педагогічних наук, професора, старшого наукового співробітника Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.
У ході лекції було окреслено освітні труднощі та рівні підтримки дітей з ООП, відбулося обговорення актуальних проблем і шляхів організації інклюзивного навчання в умовах оновленого нормативно-правового поля, зокрема визначення типологій освітніх труднощів та рівнів підтримки відповідно до індивідуальних потреб та можливостей дітей з особливими освітніми потребами, що запроваджено в Україні.
Лектором зроблено акцент на диференційованому підході, який змінює філософію надання освітніх послуг дітям з ООП на індивідуальну модель підтримки. Акцентовано, що актуальним є командне визначення освітньої траєкторії, тісна взаємодія з послугами ІРЦ, що позитивно вплине на підвищення якості інклюзивного навчання осіб з особливими освітніми потребами.

 

 


 

Гостьова лекція: майбутнім логопедам, консультантам ІРЦ про діяльність Інклюзивно-ресурсного центру в умовах воєнного стану

 

Продовжуючи практику залучення до аудиторних занять професіоналів-практиків, експертів галузі, представників роботодавців, які мають власний досвід у галузі спеціальної та інклюзивної освіти, під час вивчення освітньої компоненти «Психолого-педагогічний супровід учасників інклюзивного освітнього процесу» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» 02 березня 2023 року відбулася гостьова лекція директорки Комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Мар’їнської міської військово-цивільної адміністрації Покровського району Донецької області ЛИСЕНКО Людмили.
У ході лекції було описано діяльність ІРЦ в умовах воєнного стану, окреслено зміни в нормативно правовому аспекті щодо організації інклюзивного навчання КУ ІРЦ Мар’їнської МВЦА в умовах воєнного стану, зроблено акцент на важливості мотивації батьків дітей з ООП, що стане запорукою успішної співпраці. Здобувачі вищої освіти ознайомилися із функціями та документацією ІРЦ. Особливу увагу лекторка звернула на комплексну психолого – педагогічну оцінку розвитку за новим зразком, що відбувається в ІРЦ, детально описавши всі етапи комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку дитини.
Під час лекції пані Людмило інформувала та детально висвітлила види додаткових освітніх послуг, корекційно-розвиткових занять, які проводять фахівці-консультанти ІРЦ, виділивши особливості такої роботи.
Вдячні пані Людмилі за цікаву лекцію, продуктивну роботу, корисну інформацію, приємне спілкування!!!

 

 


 

ZOOM-паті в халаті

 

13 грудня ц.р. у рамках діяльності Студентського десанту S016 креативними організаторками – здобувачками першого (бакалаврського) рівня вищої освіти – ГУСАК Анастасією, ЧЕРЕПАНОВОЮ Ангеліною та СЄДЛЕЦЬКОЮ Дар’єю був проведений онлайн-захід «ZOOM-паті в халаті» для здобувачів освіти та викладачів спеціальності 016 Спеціальна освіта. На ньому за чашкою кави або гаряченького чаю, в халаті та домашніх капцях, зі світлом чи без, у комфортній теплій атмосфері заходу: підвели підсумки навчального семестру; переглянули та добряче посміялися з гумористичного інтерв’ю, що надавали здобувачі освіти і викладачі кафедри прикладної психології та логопедії; запалили вогники у режимі відеоконференції на супер крутій віртуальній ялинці та отримали передбачення на наступний рік.
І, не дивлячись на те, що усі учасники цієї зустрічі були у різних куточках світу, це не завадило провести «ZOOM-паті в халаті» круто та весело, згадати і зберегти цю чудову атмосферу живого спілкування! А головним слоганом вечора і пророчими словами на майбутнє стали «Зустрінемося скоро у вільному Ріо-де-Бердянську!»
Дякуємо всім Вам, що були з нами!

 

 

 

За матеріалами Студентського десанту

спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016)

 


 

Цікава наука: місія можлива або результати захисту курсових робіт

 

Здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ОПП «Логопедія. Спеціальна психологія» щоразу доводять, що наукова робота – це цікавий процес творчої взаємодії з викладачем на актуальну проблему з практичним результатом.
Зокрема 06 грудня 2022 року відбувся захист курсових робіт здобувачами освіти 4 року навчання з дисципліни «Сучасні технології корекції порушень розвитку осіб з особливими освітніми потребами».
Результати плідної наукової роботи з керівниками-викладачами кафедри прикладної психології та логопедії – розроблений проєкт «RESPECT HUB» у рамках діяльності YOUTH LEADERS за підтримки Української Академії Лідерства (Дар'я ЮРЧЕНКО, Катерина КЛЕЦ), сучасні науково-методичні розробки для практиків, що працюють із людьми з особливими освітніми потребами (ООП), для батьків дітей із ООП (Дар'я СЕДЛЕЦЬКА, Олеся ПУТЯТІНА, Анна ЦУКРУК, Дар'я КРИВЕНКО, Анна ПАВЛУШКО, Єлизавета РАБКОВСЬКА, Нінель НЕХОРОШЕВА та ін.), а також досвід позитивної наукової співпраці.

 

 

канд. пед. н., доцент кафедри
прикладної психології та логопедії
Ганна ЛОПАТІНА

 


 

Важливі зустрічі з гарантом ОПП

 

Незважаючи на війну в країні та інші спричинені нею проблеми ми з упевненістю можемо говорити про те, що цьогорічні вступники на освітньо-професійну програму «Логопедія. Спеціальна психологія» (ОПП) є такими ж умотивованими, завзятими та незламними, як і вступники попередніх років.
Для їх кращої адаптації до умов навчання в ЗВО та розуміння його складових гарантом ОПП доцентом Ганною Лопатіною 29 вересня, 6 жовтня та 07 грудня 2022 року було проведено тематичні зустрічі.
На зустрічах обговорили не тільки концепцію самої ОПП та її зміст, а також:
- переглянули навчальний план підготовки бакалавра 2022 р. та зрозуміли, для чого викладачі складають робочі програми освітніх компонент, силабуси, розробляють навчально-методичні комплекси та завантажують все це в moodle;
- наголосили на важливості навчатись впродовж життя та формування індивідуальної траєкторії навчання; говорили про самоосвіту, неформальне та інформальне навчання; академічну мобільність внутрішню та міжнародну, а також процедуру перезарахування балів;
- зацікавили можливостями для реалізації наукового потенціалу, зокрема самостійно обирати теми для досліджень та наукових керівників, залучатись до спільного написання проєктних та грантових заявок, публікацій; брати участь у наукових стажуваннях, конкурсах студентських наукових робіт, наукових конференціях різного рівня тощо;
- запросили долучатись до всіх університетських, факультетських та кафедральних активностей, зокрема заходів Студентського десанту SO16 та роботи в навчально-логопедичній лабораторії кафедри прикладної психології та логопедії;
- підкресливши важливість зворотнього зв'язку від здобувачів освіти для покращення змісту ОПП «Логопедія. Спеціальна психологія» та конкурентоздатності її випускників на ринку праці, запропонували пройти опитування.
Зустрічі завершувались спільною рефлексією та відповідями гаранта ОПП на запитання здобувачів освіти.

 

 

Канд. пед. н., доцент кафедри
прикладної психології та логопедії
Ганна Лопатіна

 


 

Ознайомлення з освітньо-професійною програмою «Спеціальна освіта»

 

Під час зимової сесії здобувачів заочної форми навчання вищої освіти другого (магістерського) рівня факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти було проведено зустріч магістрів із гарантом освітньо-професійної програми «Спеціальна освіта» за спеціальністю 016 Спеціальна освіта спеціалізація 016.01 Логопедія. Під час заходу учасники зустрічі ознайомилися з концепцією, метою, характеристикою, загальним змістом ОПП, роботою робочої групи з розробки ОПП, графіком освітнього процесу. Велику зацікавленість визвали питання придатності випускників до працевлаштування, подальшого навчання та самоосвіти, а саме відвідування курсів, семінарів, тренінгів та майстер-класів, вебінарів, воркшопів, оскільки здобуття неформальної освіти сприяє набуттю додаткових професійних компетентностей. Було акцентовано увагу на вагомості науково-методичного дослідження здобувачів вищої освіти, випускній кваліфікаційній роботі, зверталася увага на академічну доброчесність під час навчання, обговорено питання виробничої практики, можливості вільного вибору навчальних дисциплін, сертифікатних програм та інші.

 

 

за матеріалами кафедри
прикладної психології та логопедії ФДССО

 


 

Вебінар «Нейроігри для запуску мовлення» від старшокурсників

 

У рамках вивчення вибіркового освітнього компонента «Нейрологопедія та нейрокорекція» здобувачі вищої освіти 4 року навчання освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» мали виконати проєктне завдання, а саме: розробити та провести вебінар для студентів молодших курсів нашої спеціальності.
Здобувачами освіти творчо, натхненно та динамічно було проведено вебінар «Нейроігри для запуску мовлення» 01.12.22 р. Організація, розподіл обов’язків, змістове наповнення, велика кількість запитань від слухачів наприкінці заходу та грамотні відповіді доповідачів показали досягнення здобувачами освіти заявлених у програмі дисципліни компетентностей та результатів навчання, а також актуальність цього курсу зокрема для спеціальності 016 Спеціальна освіта.

 

 

Ганна Лопатіна,
доцент кафедри прикладної психології та логопедії

 


 

VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Корекційно-реабілітаційна діяльність: стратегії розвитку у національному та світовому вимірі»

 

23 листопада 2022 р. на відкритті VІІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Корекційно-реабілітаційна діяльність: стратегії розвитку у національному та світовому вимірі» декан факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти, доцент кафедри прикладної психології та логопедії Євгенія Линдіна мала честь виступити з вітальним словом та представляти Бердянський державний педагогічний університет із доповіддю.

До конференції долучилися понад 200 учасника, що відбулась на базі кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка. Захід став платформою для обміну наукового та практичного досвіду, що так необхідні для роботи з особами  з особливими освітніми потребами в Україні, різних куточках світу в мирні години та в умовах воєнного стану.

Дякуємо ЗСУ за можливість долучатися до професійних заходів, спілкуватися з колегами та обмінюватися досвідом!

 

 

 

За матеріалами факультету дошкільної,

спеціальної та соціальної освіти

 


 

Крокуємо вперед, навчаємося задля майбутнього

 

Листопад насичений не лише перебоями електропостачання, але й участю та залученням до конференцій різного рівня, семінарів, тренінгів, тощо. Такі події дають можливість, на своєму освітянському полі, збагачуватися актуальною інформацією необхідною для підготовки конкурентоспроможного фахівця нашої країни.

Так, 17-18 листопада 2022 року декан факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти, доцент кафедри прикладної психології та логопедії Євгенія Линдіна долучилась до участі в Міжнародній науково-практичній конференції «Розбудова внутрішніх систем забезпечення якості у закладах вищої освіти України: виклики та інструменти відповідей». На заході були обговорені питання забезпечення якості освіти при перерахуванні результатів навчання, здобутих шляхом неформальної або інформальної освіти; впровадження мікрокваліфікацій як інструменту, що забезпечує гнучкість освітньої та професійної траєкторії; інтернаціоналізації як інструмента реалізації політики ЗВО у забезпеченні якості освіти; роль опитувань у прийнятті ЗВО інституційних рішень тощо. Організатори конференції: Міністерство освіти і науки України, Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти, Національне агентство кваліфікацій, Національний офіс Еразмус+, Інститут вищої освіти НАПН України.

Поміж того, вдалося доєднатися 18 листопада до Всеукраїнського семінару «Ефективна комунікація та культура мовлення». Організатори заходу - Міністерство освіти і науки України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», Комітет з фізичного виховання та спорту МОН України, Центр професійного розвитку педагогічних працівників м. Києва, ГО «Ukraine Active», ГО «Рух Олександра Педана «JuniorS».

 

 

За матеріалами факультету дошкільної,

спеціальної та соціальної освіти

 


 

Традиційна конференція на освітянському фронті

 

Незважаючи на воєнний стан, перебої з електропостачанням, 17-18 листопада 2022 року на базі Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка традиційно відбулась ХV Міжнародна науково-практична конференція «Спеціальна і інклюзивна освіта: проблеми та перспективи». До заходу доєдналися понад 200 учасників з України, Польщі, Словаччини, Італії та Німеччини. На пленарному засіданні та круглих столах прозвучали доповіді науковців та практиків різних закладів, що підіймали найактуальніші питання спеціальної освіти сьогодення. Бердянський державний педагогічний університет представляла декан факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти, доцент кафедри прикладної психології та логопедії Євгенія Линдіна.

У колі однодумців за темою «Кваліфікаційні варіанти професії логопеда в умовах реформи системи освіти та охорони здоров’я в Україні» Євгенія Линдіна виступила з доповіддю «Виклики підготовки конкурентоспроможних фахівців 016 Спеціальної освіти в умовах воєнного стану». Були окреслені труднощі підготовки майбутнього логопеда під час війни й тимчасового переміщення університету та основні способи їх вирішення.

Доєднавшись до круглого столу «Система надання логопедичних послуг у закладах освіти» доценткою було проаналізовано ретроспективу логопедичної допомоги особам з різними категоріями порушень в доповіді «Історичні витоки логопедичної допомоги особам з особливими освітніми потребами в Україні».

Два потужних дні наукових дискусій, презентації наукових підходів, налагодження контактів та сприяння розвиткові спеціальної та інклюзивної освіти в Україні.

 

Дякуємо ЗСУ за можливість працювати, бачити колег, обмінюватися досвідом, навчати та навчатися!

 

 

 

За матеріалами факультету дошкільної,

спеціальної та соціальної освіти

 


 

Логопедичний марафон – DONE

 

14 листопада 2022 року, під час проведення Всеукраїнського логопедичного марафону «Корекційна робота з дітьми з особливими освітніми потребами в умовах воєнного стану: реалії та перспективи», декан Факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти, канд.пед.наук, доцент кафедри прикладної психології та логопедії Євгенія ЛИНДІНА мала можливість привітати всіх учасників заходу з Міжнародним днем логопеда та провести майстер-клас на тему «Невербальна комунікація – засіб логопедичної допомоги особам із особливими освітніми потребами».

До заходу долучилися науковці, практики та здобувачі, які представили свої заклади науковими доповідями та практичними модулями (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Державний вищий навчальний заклад «Донбаський державний педагогічний університет», Сумський державний педагогічний університет імені А.С. Макаренка, Полтавський навчально-реабілітаційний центр Полтавської обласної ради, Громадська організація «Навчально-реабілітаційний центр «Соняшник», м. Полтава). Кафедра прикладної психології та логопедії Бердянського державного педагогічного університету виступила співорганізатором марафону.

Щира подяка кафедрі спеціальної освіти і соціальної роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, на базі якої було організовано свято в такому онлайн-форматі.

Дякуємо ЗСУ за можливість спілкуватися в професійному колі та обмінюватися досвідом!

 

 

 

 

За матеріалами кафедри прикладної психології та логопедії

 


 

LOGO-ques: захоплююче, корисно та безпечно!

 

15 листопада ц.р., в рамках святкування Міжнародного Дня логопеда активними та креативними здобувачами 405СО групи спеціальності 016 Спеціальна освіта – Анастасією Гусак та Ангеліною Черепановою був проведений LOGO-ques.

2 команди, 7 станцій та одна мета і всього 40 хв. на її досягнення – ось, що насправді згуртовує, надихає та мотивує! LOGO-ques став не просто розвагою для його учасників, а й корисно проведеним часом, за який їм необхідно було застосувати здобуті знання, щоб розгадати всі загадки та розшифрувати ребуси, які чекали гравців на шляху до фіналу.

Дякуємо організаторкам – представницям Студентського десанту S016 та здобувачам спеціальності 016 Спеціальна освіта за активну участь та безцінні відгуки про захід! Для нас кожна освітня подія – це не просто результати наших з Вами старань, це надзвичайно цікавий досвід, крок до того, щоб зробити ваше навчання ще більш цікавим та захоплюючим!

 

 

За матеріалами Студентського десанту спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016) 

 


 

Навчально-логопедична лабораторія: «закулісся» підготовки до онлайн-занять

 

А активні та креативні все продовжують ділитись досвідом!

Так 17 листопада ц.р. учасниці Навчально-логопедичної лабораторії під час івенту «Навчально-логопедична лабораторія: «закулісся» підготовки до онлайн-занять» звернули увагу присутніх на  переваги та недоліки проведення корекційно-розвиткових занять в режимі відеоконференції з дітьми, представили  відеофрагменти діагностики; навели приклади вправ та розповіли легко PROважке чи «Як за 10 хвилин створити свій авторський онлайн контент для дитини? А головне – як захопити дитину та самому захоплюватись тим, що робиш?!».

 

 

За матеріалами Студентського десанту спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016) 

 


 

Як обрати тему наукового дослідження❓Чи професію❓ Чи професійну галузь❓ 

 

😍Важливі питання, які визначають, чи буде людина щаслива та ефективна в своїй діяльності!
На онлайн-зустрічі "Лайфхаки від викладачів щодо можливостей професійного розвитку" 🤩викладачі разом зі здобувачами досліджували 4 «кити» 🐳 успішного визначення свого професійного та наукового шляху, а саме, усвідомлення того, що мені подобається? що я вмію? які у мене можливості? і чи це актуально на сьогодні? 🧑‍🏫👩‍🎓⭐️
Звісно, хтось вже знає, в чому полягає його покликання, місія, пристрасть та професія. І може знайти той ідеальний баланс знань, навичок та захоплень, які поєднуються в діяльність, яку людина любить, яку вміє вдало виконувати, за яку отримує кошти та якої потребує суспільство.💪 Проте для більшості цей баланс не є очевидним. Тож на зустрічі за допомогою техніки «Моє призначення» 🧐 та метафоричних асоціативних карток «Тотемні тварини» 🦋 учасники досліджували себе та шукали відповіді на ці питання.😉

 

 


 

Воркшопи з випускниками

 

За ініціативою старшого викладача кафедри прикладної психології та логопедії Аліни Синиці продовжуються серія воркшопів для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта серію воркшопів від випускників Бердянського державного педагогічного університету. Основна мета таких зустрічей – обмін досвідом та інтернаціоналізація професійної підготовки фахівців галузі спеціальної та інклюзивної освіти, адже наші випускники та випускниці наразі працюють у різних куточках світу.

27 жовтня 2022 року відбувся черговий воркшоп, до якого долучилась Марина Касінова. Вона є випускницею нашого університету, вчителем-логопедом Комунального закладу «Бердянська загальноосвітня санаторна школа-інтернат І-ІІІ ступенів» ЗОР м. Бердянськ, практикуючим логопедом у форматі онлайн та офлайн занять з дітьми з порушеннями мовлення. Марина Володимирівна про специфіку роботи логопеда у школі-інтернаті та поділилась із учасниками воркшопу своєю унікальною історією вимушеного тимчасового переміщення вихованців інтернату та її через повномасштабну війну. Під час зустрічі учасники дізналися про особливості організації спеціальної допомоги в Італії, а саме діяльності будинку сімейного типу для дітей з особливими освітніми потребами.

02 листопада 2022 року наші студенти мали змогу зустрітись з іншою випускницею нашого університету за напрямом підготовки «Дефектологія. Логопедія» Лілією Кучер. Вона до початку повномасштабної війни працювала заступником директора з навчально-виховної роботи та вчителем розвитку слухо-зоро-тактильного сприймання мовлення та формування вимови у КЗО «Криворізька спеціальна школа «Сузір’я» ДОР» м. Кривий ріг. Лілія Кучер є фахівецем слухо-мовленнєвого розвитку осіб з кохлеарними імплантами, логопедом у форматі онлайн та офлайн занять, сурдопедагогом, аспіранткою Національного педагогічного уіверситету ім.М.П.Драгоманова зі спеціальності корекційна педагогіка (сурдопедагогіка). З початку повномасштабної війни Лілія Кучер перебуває у Франції, де активно продовжує свою професійну діяльність. Лілія Вікторівна розповіла про власний професійний вибір та шлях до обраної професії, про специфіку роботи команди фахівців у спеціальній школі для дітей з порушеннями слуху, продемонструвала учасниками воркшопу жестову мову, розповіла про особливості використання її та дактилю під час навчання та виховання дітей з особливими освітніми потребами. Родзинкою зустрічі стало обговорення особливостей організації спеціальної допомоги у Франції, а саме особливості логопедичної роботи з дітьми, які проживають в умовах білінгвізму.
Під час зустрічей здобувачі вищої освіти були залучені до комунікації, ставили багато запитань, брали участь в обговоренні актуальних проблем сучасної логопедії та спеціальної освіти в Україні та Європі. Взаємодія студентів із нашими випускницями була насиченою та продуктивною.
Щиро вдячні нашим випускницям за цікаву, продуктивну роботу, корисну інформацію та приємне спілкування!

 

 

Аліна Синиця,

Старший викладач кафедри прикладної психології та логопедії

 


 

Розбір польотів від Студдесанту S016: «ляпи» на логопедичних онлайн заняттях

 

31 жовтня 2022 року в рамках діяльності Студентського десанту S016 відбувся інформативний онлайн івент для здобувачів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта на тему: «Розбір польотів від Студдесанту S016: «ляпи» на логопедичних онлайн заняттях». Креативні організаторки – здобувачки першого (бакалаврського) рівня вищої освіти ПУТЯТІНА Олеся та СЄДЛЕЦЬКА Дар’я – приготували для учасників заходу перегляд фрагментів логопедичних онлайн занять та розбір «ляпів», допущених помилок при їх проведенні.

Кумедні моменти з відео та доброзичлива атмосфера заходу сприяли плідній комунікації і обміну досвідом на івенті. Цікаво, легко та продуктивно!

Дякуємо всім Вам, що були з нами!

 

 

За матеріалами Студентського десанту спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016) 

 


 

Ось і підійшла до завершення серія івентів від ЦифроХабу

 

Ось і підійшла до завершення серія івентів від ЦифроХабу Студентського десанту S016. Два з половиною місяці плідної взаємодії здобувачів різних спеціальностей факультету дошкільної, спеціальної та соціальної освіти, 17 зустрічей, майже 13 годин онлайну та неосяжний багаж знань і сформованих цифрових навичок –ось результат проведеної роботи. Чи задоволені ми, авжеж! Профі у світі цифрових технологій стало більше. Принаймні тепер майбутні фахівці знають як творчо, креативно та, головне, безпечно їх використовувати у професійній діяльності та самоосвіті.

Не зупиняємося! Далі буде!

 

 

 

За матеріалами Студентського десанту спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016) 

 


 

Навчально-логопедична лабораторія: завзятих та креативних стає більше

 

Команда здобувачів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта продовжує активно працювати на базі Навчально-логопедичної лабораторії, поповнюючи її креативними, завзятими та цілеспрямованими майбутніми вчителями спеціальної освіти. Нас стає все більше! Ми надаємо в режимі синхронної взаємодії (відеоконференції) корекційно-розвиткову допомогу дітям з функціонально-мовленнєвими труднощами; здійснюємо консультативну підтримку їх батьків.

І нам дійсно це вдається! Схвальні відгуки від батьків не змушують на себе довго чекати. А головне, що такі заняття подобаються дітям: приносять їм позитивні емоції, дозволяють подорожувати казковими світами та зустрічатись з улюбленими героями, виконувати завдання різної складності в ігровій формі, жартувати та сміятися, розвиватись та систематично, не дивлячись на часові та територіальні перепони, відвідувати корекційно-розвиткові заняття.

Ми на своєму місці! Поки ЗСУ піклується про наше життя та мир в оселях, ми – готуємо нову генерацію крутячої малечі для примноження здобутків нашої держави! Тож, слідкуй за нашими новинами! Далі – більше!

 

 

 

За матеріалами учасників Навчально-логопедичної лабораторії 

 


 

Воркшопи із закордонними фахівцями

 

Кафедра прикладної психології та логопедії у цьому семестрі організовує для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта серію воркшопів від випускників Бердянського державного педагогічного університету. Основна мета таких зустрічей – обмін досвідом та інтернаціоналізація професійної підготовки фахівців галузі спеціальної та інклюзивної освіти, адже наші випускники та випускниці наразі працюють у різних куточках світу. Це дає чудову можливість студентами не тільки дізнатися нову інформацію, але й розширити власні горизонти подальшого працевлаштування.
До першої зустрічі, що відбулась 06 жовтня 2022 р. долучилася наша випускниця Светлана Гузенко, клінічний логопед, нейродефектолог, спеціаліст міофункціонального тейпування та спеціаліст фасціального тейпування в роботі логопеда (авторська методика), Президент Асоціації Практикуючих Логопедів України, засновниця центру психофізичної та логопедичної реабілітації та розвитку «Синій птах» (м. Запоріжжя). Під час зустрічі усі зацікавлені мали можливість не тільки дізнатися про специфіку професійної діяльності вчителя-логопеда та надання логопедичної допомоги у Великій Британії, але й поставити запитання.

Друга зустріч відбулась 20 жовтня 2022 року з випускницею Бердянського державного педагогічного університету за напрямом підготовки «Дошкільна освіта. Корекційна освіта» Тетяною Чумак. Наразі вона працює логопедом, фахівцем жестів та АВА-терапії, вчителем спеціальної школи департаменту освіти, культури та спорту в кантоні Тічіно, Швейцарія. Під час зустрічі учасники воркшопу дізналися про специфіку діяльності спеціальних шкіл у Швейцарії, взяли участь в обговорені особливостей надання спеціальних освітніх послуг у Швейцарії та Україні, а також отримали відповіді на найбільш хвилюючі питання щодо організації корекційно-розвиткової роботи з дітьми з особливими освітніми потребами за кордом.

Щиро вдячні Світлані Гузенко, Тетяні Чумак та організаторам зустрічі. Наступну зустріч плануємо з випускницею Бердянського державного педагогічного університету за напрямом підготовки «Дефектологія» Мариною Касімовою, вчителем-логопедом Комунального закладу «Бердянська санаторна школо-інтернат І- ІІІ ступенів» ЗОР м. Бердянська, яка вимушено переміщена разом із свої закладом в Італію.

 

 

 

Аліна Синиця,
Старший викладач кафедри прикладної психології та логопедії

 


 

Молодь-рушій змін!

 

07.10 по 10.10 здобувачки 4-го курсу спеціальності 016«Спеціальна освіта», представниці студентської ради ФДССО брали участь у проєкті «Youth leaders» від української академії лідерства, що проходив у м. Львові.

Протягом трьох днів Катерина Клец та Дар’я Юрченко відвідати багато тренінгів та воркшопів від провідних спікерів нашої країни, щодо написання власних проєктів з подальшим отриманням гранту на його втілення .

Дівчата вже розробили свої проєкт, спрямований на підтримку осіб із особливими потребами, ідея якого створити «RESPECT-HUB»: місце де всі рівні. Це простір з обов’язковим включення людей з особливостями та їх найближчого оточення в активне суспільне життя.
Результати конкурсу проєктів будуть оголошені в січні 2023 року. Тому допомагаємо та "тримаємо кулачки" за наших здобувачок.
Віримо у перемогу наших дівчат та України!

 

 


 

"Студентський десант S016" не зменшує своєї активності, а впевнено розширює свій досвід та знання. Так, для здобувачів денної та заочної форм навчання Бердянського державного педагогічного університету відбулася онлайн-лекція з практикуючим вчителем-логопедом, дефектологом, яка має досвід роботи понад 10 років, керівницею приватного центру допомоги дітям з порушеннями поведінки та мовлення "РАЗОМ ДО РОЗВИТКУ" (м. Павлоград) – Наталією ШЛИКОВОЮ.

Наталія, поділилася своїм досвідом та рекомендаціями щодо особливостей організації роботи сучасного спеціального педагога, розповіла про корекцію порушень мовлення у дітей із особливими освітніми потребами та специфіку ефективної роботи з батьками для порозуміння та партнерства.

Фахівчиня замотивувала кожного слухача займатися саморозвитком та вдосконаленням, звернувши увагу на особистісне професійне зростання.

Для Наталі це був перший досвід публічного виступу для великої аудиторії. "Студентський десант S016" та всі присутні безмежно вдячні, що в День Народження свого центру, вона погодилась зустрітися та поділитися своїм досвідом та знаннями. Час пролетів настільки швидко, але продуктивно та з планами на наступну зустріч.

 

 

 


 

LIFEхаки від бувалих 💪

 

В рамках діяльності «Студентського десанта S016» 26.09.22 була проведена творча зустріч, де старшокурсники поділилися власним досвідом зі здобувачами денної форми навчання першого та другого курсів.
Здобувачі вищої освіти третього курсу: Лазаренко Вікторія, Делічобан Олександра, Старостіна Аміна, Васильковська Аліна, Меркулова Оксана, Кіжапкіна Олександра розповіли про плюси та мінуси навчання в онлайн форматі, про ті проєкти, які вже встигли втілити у життя - тим самим замотивували першокурсників до вступу до лав «Студентського десанту S016».
А дівчат з четвертого курсу Катерину Клец та Дар’ю Юрченко неможливо було зупинити - вони наче занурили всіх присутніх у активне студентське життя в стінах Бердянського державного педагогічного університету. Розповідали про заходи та проєкти, в яких брали участь, про діяльність «Студентського десанту S016», роботу студентської ради факультету та університету, дали корисні поради, які точно стануть у нагоді нашим здобувачам першого та другого курсів.
А ось вони діляться враженнями:
«Коли ми готували наш івент - не могли уявити , що прийде ТАК БАГАТО ЛЮДЕЙ !!! Ми хвилювалися, міняли все 100 разів, намагалися зробити максимально якісний контент! Нам було дуже приємно, що контакт виник із перших хвилин та всі брали участь у запропонованих нами вправах.
Було дуже цікаво брати участь в івенті, який ми робили перший раз, але це точно стане гарною традицією! Ця зустріч була діджиталізованою, але ми мали змогу працювати в команді та представити наш досвід для інших студентів. Не дивлячись на те, що спілкування відбувалося в онлайн форматі, нам вдалося згадати та зберігти атмосферу живого спілкування!».

 

    

 

 


 

Не дай собі закам’яніти: ЗУМО-розминка для всіх від студдесанту спеціальності 016 Спеціальна освіта

 

30 вересня ц.р. у рамках діяльності Студентського десанту S016 відбувся онлайн івент для здобувачів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта на тему: «Не дай собі закам’яніти: ЗУМО-розминка для всіх».
Сьогодні, у зв’язку з постійною роботою та навчанням за комп’ютером 24/7, тіло здобувачів та викладачів має здатність до «закам’яніння», а очі до перенапруження та «випадання». Тож здобувачі вищої освіти старших курсів запропонували для учасників заходу веселий комплекс вправ для різних частин тіла та очей. Виконуючи в домашніх умовах нескладний комплекс вправ, можна розтягнути м’язи, скинути напруження з них та очей і тим самим допомогти своєму тілу бути здоровим!
І ще одне – лайфхак для ледачих! Коли ми посміхаємося, працюють 17 м'язів, а коли хмуримося - 43. Тож, щоб багато не напружуватись – посміхайтеся частіше!

 

 

За матеріалами

Студентського десанту

спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016)

 


 

Зустріч із гарантом ОПП «Логопедія. Спеціальна психологія»

 

В рамках вивчення навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності «Спеціальна освіта» » (викладач – Дарина ЛИТВИЧЕНКО) було проведено зустріч студентів-першокурсників із гарантом освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» (доцент Ганна ЛОПАТІНА).
На зустрічі Ганна Олександрівна розповіла студентам про концепцію цієї ОПП, її зміст, роботу робочої групи з розробки ОПП, університетські Положення, про навчальний план, робочі програми та інші особливості навчального, виховного процесу в закладі вищої освіти. Говорили не тільки про навчання, а й про самоосвіту, академічну мобільність, науку, самоврядування та обов'язковий відпочинок тощо задля збереження власного психічного та фізичного здоров'я.
Наприкінці зустрічі були запитання від студентів та відповіді гаранта на них, а також проведене анкетування. Вкотре переконались, що студенти спеціальності 016 «Спеціальна освіта» - найкращі! Далі буде!

 

 

За матеріалами кафедри прикладної психології та логопедії

 


 

«Ну що, стартуємо, 104СО?» - саме з цих слів розпочалася сьогоднішня зустріч дівчат з куратором групи, яка привітала їх з новим навчальним роком вже у статусі здобувачів першого (бакалаврського) рівня  вищої освіти. Години замало, щоб дізнатися про кожну з них, завітати в онлайн форматі до університету, на кафедру прикладної психології та логопедії, поринути з головою у світ дитинства у Навчально-логопедичній лабораторії, але попереду ще цілих чотири роки навчання!

Неповторні, чудові, натхненні, відкриті та жагучі до пізнання всього нового - це нова молода команда здобувачів спеціальності 016 Спеціальна освіта, які примножать здобутки БДПУ та його перемоги.

Колектив кафедри бажає Вам легкого старту, невичерпної енергії, творчих перемог та наукових звершень!

Сподіваємося на скору зустріч в стінах рідного Бердянського державного педагогічного університету! Віримо в ЗСУ! Віримо в ПЕРЕМОГУ! 🇺🇦💛💙

 

 

Асистент

кафедри прикладної психології та логопедії,

куратор 104СО групи- Альона БАБІЧЕНКО

 


 

Навчально-логопедична лабораторія працює на своєму фронті!

 

Здобувачі вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта продовжують свою роботу в рамках Навчально-логопедичної лабораторії. Команда розумних, натхненних та «закоханих» у свою майбутню професію здобувачів вищої освіти надають корекційно-розвиткову допомогу дітям з освітніми труднощами, здійснюють консультативно-просвітницьку діяльність серед населення в оновленому форматі онлайн!
Сьогодні, завдяки цифровим технологіям є можливість модернізувати процес надання корекційно-розвиткових послуг та вирішити проблему часових та просторових перепонів. І тут нам є чим похизуватись. Наша потужна команда здобувачів вищої освіти працює із Запорізької, Львівської, Волинської, Дніпровської, Донецької областей. У творчій співпраці з викладачами кафедри прикладної психології та логопедії вони проводять логопедичну діагностику, розробляють крутяцькі інтерактивні онлайн заняття та уроки для дітей із Запорізької, Криворізької, Львівської, Волинської, Київської, Дніпропетровської областей України і навіть Польщі.
Ми не збираємося зупинятись, бо в такі часи кожен корисний на своєму місці! А наше завдання – допомагати робити життя малечі яскравішим та радіснішим. Тож, слідкуй за нашими новинами! Далі – більше!

 

За матеріалами учасників

Навчально-логопедичної лабораторії

 


 

Прокачай свої цифрові навички у ЦифроХабі Студдесанту S016

 

Якщо Ви відчуваєте себе «динозавром» у використанні цифрових платформ та сервісів, користуєтесь гаджетом на примітивному рівні «друк та виправлення повідомлення», бажаєте прокачати свої діджитал-skills і круто провести з користю час разом у дружній компанії – то тобі до нашого Telegram-каналу, де в рамках діяльності Студентського десанту S016 ЦифроХаб стартує лінійка найкрутіших онлайн-івентів із підвищення цифрової компетентності майбутніх вчителів спеціальної освіти! На вас чекають: обмін досвідом, практичні skills і корисні матеріали та посилання. Ми чекаємо на вас!

 

За матеріалами

Студентського десанту

спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016)

 


 

Досвід практиків: логопедичні заняття онлайн і з «чим їх їдять»

 

30 серпня 2022 року в рамках діяльності Студентського десанту S016 відбувся інформативний онлайн івент з циклу «ППЛ: Порадник практикуючого логопеда» для здобувачів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта на тему: «Логопедичні заняття онлайн: пастки та лайфхаки».
Випускниця спеціальності 016 Спеціальна освіта, фахівчиня-практик, онлайн логопед школи GOVORIKA – Ольга СТОЯНОВА розповіла про те, хто такий «онлайн логопед» та з якою категорією дітей він працює; про структуру онлайн заняття та «підводні камені» їх проведення; розкрила специфіку роботи з батьками. А також надала рекомендації: як підготувати себе за «5 хвилин до заняття», поділилась професійними лайфхаками та продемонструвала матеріал з власних онлайн занять.
Продуктивно, надихаюче та цікаво! Дякуємо Ользі за те, що поділилася досвідом, і всім Вам, що були з нами!

 

 

 

За матеріалами Студентського десанту

спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016)

 


 

ЦифроХаб на варті розвитку цифрової компетентності майбутніх вчителів спеціальної освіти

 

Воу! Вже цієї неділі, кожного понеділка та п’ятниці, о 18:00 (за київським часом) у ZOOM, в рамках діяльності Студентського десанту S016 ЦифроХаб запускає лінійку найкрутіших івентів із підвищення цифрової компетентності майбутніх вчителів спеціальної освіти!

 

Що чекатиме на учасників?

  • Ми відповімо на питання: «Як не стати овочем у цифровому світі» та «Як організувати цифрове місце майбутньому вчителю спеціальної освіти».
  • Розповімо про те, що таке Feedback та з «чим його їдять».
  • Розкриємо основні правила спілкування онлайн та надамо «Чек-лист цифрових інструментів для професійної комунікації».
  • Навчимося створювати авторський цифровий контент.
  • Проаналізуймо «пастки» та «загрози» у роботі з цифровими інструментами.
  • І ще багато чого цікавезного…

А також на активних учасників івентів від організаторів ЦифроХабу чекають приємні бонуси та подаруночки! Тож до справи!

 

 

За матеріалами Студентського десанту

спеціальності 016 Спеціальна освіта (S016)

 


 

Плідно працюємо заради спільної мети
Удосконалення системи педагогічної освіти в Україні є одним із найважливіших завдань держави в умовах активної інтеграції в європейський освітній простір. Стейкголдерський підхід до якості вищої освіти передбачає визначення хто із зацікавлених сторін і якою мірою відповідає за забезпечення якості освітніх послуг.

 

Питання визначення ролі стейкголдерів у процесах із забезпечення якості вищої освіти є доволі складним, оскільки різні групи стейкголдерів мають різне сприйняття поняття «якість». До основних напрямків взаємодії із зовнішніми та внутрішніми стейкголдерами належать наступні:

  1. Моніторинг та оцінка позицій стейкголдерів.
  2. Інформування та просвіта стейкголдерів (розсилка інформаційних матеріалів, публічні презентації, виступи на «круглих столах», конференціях).
  3. Консультування і урахування позицій та інтересів стейкголдерів при плануванні діяльності університету.
  4. Спільна робота на основі регламентованих угод договорів, активний обмін інформацією в межах, визначених нормативними актами.
  5. Співпраця: спільне навчання, участь в плануванні, в тому числі на рівні прийняття рішень.

 

Всі ці напрямки роботи намагалися розвивати протягом 2021–22 навчального року на кафедрі прикладної психології та логопедії БДПУ. Протягом року було проведено засідання Ради роботодавців спеціальності 016 «Спеціальна освіта», на якому був затверджений план роботи ради на 2021–22 навчальний рік та окреслені основні напрямки взаємодії. Протягом цього періоду ми постійно підтримували контакт та налагодили зворотній зв’язок за допомогою анкетування. Запроваджено систему опитування стейкголдерів ОП «Логопедія. Спеціальна психологія» (зміст анкет розроблено гарантом ОП Ганною Лопатіною). Отримана інформація дозволяє систематично коригувати зміст освітніх компонент із урахуванням запитів зовнішніх та внутрішніх стейкголдерів.

 

У Європі студенти є дуже важливими стейкголдерами як у розробці, так і в процесі впровадження систем забезпечення якості. В рамках діяльності Студентського десанту (S016) спеціальності 016 Спеціальна освіта були проведені онлайн-івенти здобувачів вищої освіти з практикуючими вчителями дефектологами та логопедами закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Зокрема такими: ДУБОВЕНКО Ганною («ППЛ (порадникпрактикуючого логопеда) Весела логопедія вдома: креативний онлайн майстер-клас»), БАГАНЕЦЬ Валерією («ППЛ. Робота вчителя-логопеда: зворотній бік світла та темряви»), УЛІТІНОЮ Крістіною (ППЛ: з ЧОГО почати, коли вперше йдеш на практику/влаштовуєшся на роботу за спеціальністю?), БОГДАНОВОЮ Мирославою (ППЛ. Робота вчителя-дефектолога: зворотній бік світла та темряви), АНІЧХІНОЮ Вікторією (ППЛ. «Логопедичні заняття онлайн. Чи це можливо?»)

 

Крім того викладачами кафедри прикладної психології та логопедії Бердянського державного педагогічного університету систематично проводились заходи, спрямовані на інформування та просвіту стейкголдерів, зокрема провели низку наукових семінарів-практикумів (13 листопада 2021, 19лютого 22022), об’єднаних спільною назвою «Науково-практичні засади професійної діяльності спеціальних педагогів та психологів». Заходи дозволили у неформальній, цікавій формі обмінятися досвідом та науковими здобутками, вмотивувати початківців у професії до саморозвитку, почути пропозиції щодо вдосконалення освітнього процесу.

 

Ми практикуємо різні форми взаємодії на різних рівнях, зокрема 17–19 листопада 2021 року на базі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського у рамках проєкту програми Erasmus + JeanMonnetModule 620252-EPP-1-2020-1-UA-EPPJMO-MODULE відбулась V Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Інклюзивна освіта як індивідуальна траєкторія особистісного зростання дитини з особливими освітніми потребами» (V школа технологій інклюзивної освіти).

 

Запрошеними спікерами та ведучими майстер-класу на Секції ІІІ. Нормотипові діти дошкільного і молодшого шкільного віку в інклюзивному освітньому середовищі: особливості розвитку і психолого-педагогічний супровід були кандидати педагогічних наук, доценти кафедри прикладної психології та логопедії БДПУ Ганна Лопатіна та ЄвгеніяЛиндіна, консультант (учитель-дефектолог) ІРЦ Енергодарської МР Запорізької області, керівник ММО вчителів-логопедів та вчителів-дефектологів Дар’я Мурсалова.
Взаємодіємо і на менш масштабних, але важливих рівнях, зокрема доц. Олена Старинська 27 січня 2022 виступила на науково-практичному семінарі для психологів ЗДО та ЗСО, який був організований Комунальною установою «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Бердянської міської ради з доповіддю «Емоційний та соціальний інтелект як складові навичок softskills».

 

Ми постійно долучаємо практиків до освітнього процесу, наприклад, продовжуючи цю практику під час вивчення освітньої компоненти «Методи відбору у спеціальні заклади освіти для дітей із ТПМ» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» 22 жовтня 2021 року відбулася гостьова лекція директорки комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» БМР Тетяни Малуєвої. Під час лекції пані Тетяна охарактеризувала та описала структуру методик WISC-IV, LEITER-3, CONNERS-3, PEP-3, CASD для комплексної оцінки різних сфер розвитку дитини від 2 до 18 років.

 

20 жовтня 2021 ініціативно, натхненно та цікаво пройшла зустріч здобувачів вищої освіти 205 групи 2 курсу спеціальності 016 Спеціальна освіта. Під час лекції з освітньої компененти “Організація та планування роботи фахівців спеціальної та інклюзивної освіти” була запрошена вчитель-логопед “Інклюзивно-ресурсного центру” БМР Оксана Шабаліна, яка дуже цікаво, захоплююче та професійно поділилася досвідом та розкрила особливості діяльності ІРЦ та специфіку організації та проведення комплексної оцінки розвитку дитини з ООП.

 

Продовжуючи практику залучення до аудиторних занять професіоналів-практиків, експертів галузі, представників роботодавців, які мають власний передовий досвід у галузі спеціальної та інклюзивної освіти, під час вивчення освітньої компоненти «Інноваційні технології в логопедії» для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти освітньо-професійної програми «Спеціальна освіта» 30 листопада 2021 року відбулася гостьова лекція докторки педагогічних наук, професорки кафедри логопедії та логопсихології НПУ імені М. П. Драгоманова Світлани КОНОПЛЯСТОЇ.

 

10 травня 2022 року для здобувачів 3 курсу першого (бакалаврського) рівня вищої освіти освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» була проведена лекція доц. Ганною Лопатіною із залученням вчителя-дефектолога, логопеда Дар’ї Мурсалової, яка поділилася власним досвідом практичної роботи.
Загалом, не дивлячись на складності воєнного часу, комплексна співпраця із зовнішніми та внутрішніми стейкголдерами триває і ніщо не заважає нам ставати кращими, працювати заради спільної мети та підвищувати якість підготовки фахівців.

 

 

Олена Старинська,
доцентка кафедри прикладної психології та логопедії

 


 

Колектив кафедри прикладної психології та логопедії щиро вітає і пишається нашою студенткою 3 курсу спеціальності 016 Спеціальна освіта (ОП "Логопедія. Спеціальна психологія") Дар'єю Юрченко - переможницею ІІ туру ІІІ Всеукраїнського творчого конкурсу для студентської молоді "Здорова дитина - здорова нація" у 2021/2022 н.р. (кер.: доц. Надія Кот). Бажаємо натхнення для подальших творчих успіхів і перемог!

 

 


 

ПІДСУМКОВА АТЕСТАЦІЯ МАЙБУТНІХ ЛОГОПЕДІВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

 

З 30 травня 2022 р. відбувалась підсумкова атестація здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта (заочна форма навчання) в синхронному режимі у форматі відеоконференції в умовах воєнного стану. За весь період роботи екзаменаційної комісії було всяке, адже під час складання підсумкової атестації 52 % здобувачів знаходились на території України, віддаленій від активних бойових дій; 16 % – на території України, де відбуваються активні бойові дії; 10 % – на тимчасово окупованій території та 22 % перебували закордоном. Тож роботу екзаменаційної комісії, у складі якої - доценти Єгенія ЛИНДІНА, Олена СТАРИНСЬКА, Ольга СЕРБОВА та Анастасія НАГОРНА - з упевненістю можна назвати героїчною, а випускники освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» всупереч усім складнощам та обставинам підтвердили високий рівень теоретичної та практичної підготовки й здобули омріяну освітню та професійну кваліфікацію.

Вдячні вам, шановні випускники, за позитивний зворотній зв’язок стосовно організації підсумкової атестації в умовах воєнного стану: - "Викладачі БДПУ - МОЛОДЦІ!! Доклали максимум зусиль для організації та проведення підсумкової атестації в умовах воєнного стану". - "Процедура організації за високому рівні. Дякую вам, шановні педагоги. Миру всім!" - "Дуже вдячна за можливість скласти державний іспит, не виїжджаючи з окупованої території через бойові дії." - "Дякуємо нашим викладачам за постійну підтримку! Все буде Україна!" та ін.

Щиро вітаємо випускників освітньо-професійної програми «Логопедія. Спеціальна психологія» з успішним складанням комплексних кваліфікаційних екзаменів! Бажаємо вам, у мирній вільній Україні - особистого і професійного зростання, натхнення, благополуччя, успішного втілення набутих компетентностей на практиці в роботі з особами з особливими потребами.

Запрошуємо, не зупиняючись на досягнутому, продовжити навчання в магістратурі Бердянського державного педагогічного університету за спеціальністю 016.01 Спеціальна освіта (логопедія)!

 

 

 

Ганна ЛОПАТІНА,
канд. пед. наук, доцент кафедри
прикладної психології та логопедії
(голова ЕК)

 


Новини кафедри прикладної психології та логопедії:

І частина